5 ayda 4 milyon oy
Ak Parti, “fetret dönemi” olarak nitelendirdiği 5 aylık süreçte 4 milyon oy kazandı.
Geçen seçimlerde kaybettiği 9 puanlık oyu geri alan Ak Parti, HDP’ye giden oyların bir bölümünü ve MHP’ye kayan oyları yeniden kazanmayı başardı. Yurt dışından gelen oylarını da büyük oranda artıran Ak Parti 5 aylık sürede 18,8 milyon olan oyunu da 22,8 milyona çıkararak yaklaşık 4 milyon oy artırdı.
56 yeni milletvekili
Ak Parti, 2002’den bu yana girdiği 11. seçimde en yüksek oy oranlarından birine ulaştı. Seçimlere “öze dönüş” ve “istikrar” parolası ile 3 dönemlik milletvekillerinin bir kısmını da aday yapan Ak Parti’nin bu stratejisi de başarılı oldu. 258 olan milletvekili sayısı da 56 artarak 314’e yükseldi. Bu durum, Ak Parti’de muhalefetten sınırlı bir destek alınarak yeni anayasa için referanduma gidilebileceği düşüncesinin de yeniden masaya konulmasına yol açtı.
Kürt ve milliyetçi oylar
Ak Parti, 7 Haziran’da tek başına iktidarı kaybetmesindeki en önemli etkenler olan Doğu ve Güneydoğu’daki Kürt oyları kaybı ile İç Anadolu’daki ve Karadeniz’de MHP’ye kayan oyların büyük kısmını yeniden aldı. 42 ilde vekil sayısını artıran Ak Parti, Adana, Bayburt, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon gibi illerde vekil sayısını artırdı.
Aday değiştirdi oyları patlattı
Türkiye genelinde oy patlaması yapan AK Parti, en büyük başarıyı ise adaylarını değiştirdiği illerde gösterdi. Adaylarını tümüyle değiştirdiği Iğdır’da oy oranını yüzde 22.98 oranında artırdı. Mersin’de 11 adaydan 9’u, Adana’da 14 adaydan 10’u, Diyarbakır’da ise 11 adaydan 9’u değişti. AK Parti, 26 milletvekili çıkaran İstanbul 2. bölgede ise, adaylarının yarısını değiştirdi.
Dört dönem iktidar rekoru
Ak Parti, çok partili siyasi dönem içinde dört kez art arda iktidara gelme rekorunu, yenilenmeye neden olan bir seçim ile rötarlı olarak kırdı. Ak Parti; DP ve Adnan Menderes’e ait art arda üç kez hükümet kurma rekorunu rötarlı olarak aştı. Bu tablo, aynı zamanda Ak Parti’nin kurucu lideri olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’na siyasi tarihte özel bir yer kazandırdı.
ABİLER GERİ DÖNDÜ
3 dönemlik etkisi!
AK Parti’nin oy patlamasında 3 dönemi dolan isimlerin tekrar aday gösterilmesinin de etkili olduğu yorumları yapılıyor. Özellikle Ali Babacan, Binali Yıldırım, Taner Yıldız gibi isimlerinin etkisinin büyük olduğu iddia ediliyor. İşte Meclis’e giren AK Parti’nin 3 dönemlik isimleri: “Ali Babacan Ankara 1. Bölge 1. sıra, Beşir Atalay Van 1. sıra, Mehdi Eker İstanbul 3. Bölge 1. sıra, Binali Yıldırım İzmir 1. Bölge 1. sıra, Ömer Çelik Adana 1. sıra, Recep Akdağ Erzurum 1. sıra, Hayati Yazıcı İstanbul 2. Bölge 1. sıra, Taner Yıldız Kayseri 2. sıra, Faruk Çelik Şanlıurfa 1. sıra, Bekir Bozdağ Yozgat 1. sıra, Haluk İpek Amasya 2. sıra, Cemil Çiçek Ankara 2. Bölge 1. sıra, Nurettin Canikli Giresun 1. sıra, Mustafa Elitaş Kayseri 3. sıra, Burhan Kuzu İstanbul 2. Bölge 3. sıra, Mehmet Ali Şahin Karabük 1. sıra, Ayhan Sefer Üstün Sakarya 1. sıra, Mustafa Ataş İstanbul 1. Bölge 2. sıra, Mevlüt Çavuşoğlu Antalya 1. sıra, Bayram Özçelik Burdur 1. sıra, Hakkı Köylü Kastamonu 1. sıra, Şaban Dişli Sakarya 2. sıra, Zeyid Aslan Tokat 2. sıra Murat Yıldırım Ankara 2. Bölge 12. sıra.”
Vekillikleri kısa sürdü
25’inci dönemde ilk kez milletvekili olan AK Partili isimlerden bazıları, 1 kasım’la birlikte Meclis dışı kaldı. İşte sadece 6 ay vekil olabilen isimlerden en dikkat :
İstanbul milletvekili Abdurrahim Boynukalın
İstanbul milletvekili Uğur Işılak
İstanbul milletvekili Hüseyin Yayman
Mersin milletvekili Muhsin Kızılkaya