5 Aralık Kadın Hakları Günü nasıl ortaya çıktı? 5 Aralık neden Kadın Hakları Günü?
5 Aralık Kadın Hakları Günü nasıl ortaya çıktı? Bugünün en çok aranılan sorularından biri oldu. Kadın hakları günü, Olympe de Gouges'un 1791'deki Kadın ve Kadın Yurttaş Hakları Bildirgesi'ne dayanmaktadır. Peki, Kadın Hakları Günü nasıl ortaya çıktı?
5 Aralık Kadın Hakları Günü nasıl ortaya çıktı? Bugünün en çok aranılan sorularından biri oldu. 5 Aralık, ‘’Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı’’ verilmesinin kabul edildiği gündür. Bizde 5 Aralık Kadın Hakları Günü hakkında merak edilenleri sizin için derledik.
5 Aralık Kadın Hakları Günü nasıl ortaya çıktı?
5 Aralık 1934 tarihinde “Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı” hakkı verildiği için 5 Aralık Kadın Hakları Günü olarak kutlanmaktadır.
5 Aralık 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verildi. Atatürk tarafından kadınlara verilen bu hak, 5 Aralık’tan beri Dünya Kadın Hakları Günü olarak kutlanmaktadır.
Temeli de Olympe Gouges'un 1791'deki Kadın ve Kadın Yurttaş Hakları Bildirgesi'ne dayanır.
Türkiye 5 Aralık 1934’te kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanırken, dünya kadınların bu hakka sahip olduğu 28 ülke, hakkın kullanıldığı ise 17 ülke vardı. İtalya 1945, Fransa 1944, Belçika 1960, İsviçre 1971 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştır.
Bugün 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü. Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği ve bunun dünyada kutlanmasını sağlayan özel bir gün olarak kabul edilmektedir. 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü, tüm dünyada kadınların daha insanca yaşama isteğini dile getirdikleri mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır.
İlk kadın il belediye başkanı oldu.
Kadınlar siyasal haklarını ilk kez 1930 yılındaki Belediye seçimlerinde kullandı. İzmir seçimlerinde Cumhuriyet Halk Fırkası (CHF)’nın iki kadın adayı olan Hasane Nalan ve Benal Nevzat Hanımlar ile, İstanbul seçimlerinde CHF adayı olan Rana Sani Yaver (Eminönü), Seniye İsmail Hanım (Beykoz),Ayşe Remzi Hanım (Beyoğlu),Nakiye (Beyoğlu),Latife Bekir (Beyoğlu) Hanımlar şehir meclislerine giren kadınlar arasında yer almaktadır.
Belediye seçimlerinde, Artvin ili Yusufeli ilçesine bağlı Kılıçkaya beldesinde belediye başkanı seçilen Sadiye Hanım, "Türkiye'nin İlk Kadın Belde Belediye Başkanı" olmuş ve bu görevi iki yıl yürütmüştür. Türkiye’nin ilk kadın il belediye başkanı ise çok partili siyasal yaşama geçildikten sonra seçildi. 3 Eylül 1950 tarihinde yapılan yerel seçimlerde 27 üyesi bulunan Mersin Belediye Meclisine seçilme Müfide İlhan, ilk kadın il belediye başkanı oldu.
Kadın sorunlarının gündeme getirilmesi, kadınların hakları konusunda farkındalık oluşturulması, yaşanan hak ihlallerine karşı çözüm bulunması açısından bugün önemlidir. Kadınların, temel insan haklarına sahip olma yolunda 5 Aralık 1934 yılı önemli kazanımların elde edilediği bir gün olsa da halen kadın haklarının kullanımı önünde önemli engeller bulunmaktadır.
1930 yılından itibaren çıkarılan, Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.
5 aralık kadın hakları günü Atatürk sözleri
‘’Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.’’
‘’Türk kadını dünyanın en aydın, en erdemli, en ağır kadını olmalıdır.’’
‘’Dünyada hiçbir milletin kadını “Ben Anadolu Kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu Kadını kadar emek verdim,” diyemez!
‘’Dünyada her şey kadınların eseridir.’’
‘’Dünyada hiçbir milletin kadını, ‘Ben Anadolu kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim’ diyemez!’’