470 bin kişiyi dinlediler
‘Sil’ tuşuna basmayan 15 jandarmaya ceza!
Kamuoyunda "Böcek Komisyonu" olarak bilinen TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu üyesi milletvekilleri dün Jandarma ve Emniyet İstihbarat birimlerini ziyaret ederek, telefon dinlemeleri yapılan kozmik odalarına girdi. Jandarma Genel Komutanlığı, milletvekillerinin sorularına verdiği yazılı yanıtta, 10 yılda 75 bin 478 mahkeme kararıyla, toplam 470 bin 102 kişinin dinlendiğini bildirdi. Dinlemeleri sızdırma, '(sil tuşuna basmama) iddialarıyla soruşturulan 15 personelin de ceza aldığı açıklandı. Milletvekilleri Jandarmanın ancak tanımlanmış el iziyle girilebilen kozmik odasını da ziyaret etti. Emniyet İstihbaratta ise milletvekilleri asansörle girilemeyen dinleme birimine yürüyerek çıkarıldılar.
Komisyon önce Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığını, ardından JİT’i ziyaret etti. Emniyet yetkilileri, daha önce komisyonda yazılı vereceğini belirttiği cevapları henüz hazırlayamadığını ifade etti. Milletvekilleri Jandarma Genel Komutanlığı'nda yasadışı dinlemeleri kimin yaptığını, Başbakan Erdoğan, CHP eski lideri Deniz Baykal, MHP’li milletvekilerini kimin dinlediğini sordular. Ancak bu sorulara yanıt verilmedi. Emniyet’te yapılan ziyarette ise bu sorulara, “MHP’liler ve Sayın Baykal’ın herhangi bir şikayeti olmadı” bilgisi komisyon üyelerine iletildi.
BUNUNLA İZLİYORUZ!..
Komisyonun Jandarma ziyaretinde "JİT'te dinleme ve izleme yapılan araç olmadığı" ifade edildi. Emniyet İstihbarat Dairesi'nde ise komisyon üyeleri dinleme ve izleme yapan "Obzervasyon Aracı"nı sordu. Örnek olarak gösterilen araç ise komisyon üyelerinde şaşkınlığa neden oldu. Camları siyah bir filmle kapatılmış, içerisinde bir koltuk, bir de kamera ayağı olan Doblo marka araç, vekillere gösterildi. Emniyet yetkilisi, "Bu ayakların üzerine kamera koyuyoruz, izlemeyi böyle yapıyoruz" dedi. Araçta ses kayıt cihazı olduğu bilgisi de verildi. Araçta kullanılan "basit" ve "eski" sistem komisyon üyelerini şaşırttı.
PARMAK İZİYLE GİRDİLER
Milletvekilleri Emniyet’in dinleme merkezine parmak iziyle giriş yaptı. Dinleme biriminin olduğu bölüme asansör çalışmazken milletvekillerinin bir kaç katı yürüyerek çıkmaları gerekti. Burada bir odayı ziyaret eden milletvekilleri dinlemelerle ilgili genel bilgi aldılar.
Jandarmanın Genel Komutanlığı'nda ise kayıtların yapılıdğı kozmik odanın girişinin ancak tanımlı el izleriyle yapıldığı bilgisi verildi. Her birimin kameralarla sürekli gözetlendiği vurgulanırken, kozmik odanın girişindeki bilgisayar üzerinden tüm Türkiye'de yapılan dinlemelerle ilgili dijital verilerin aktığı görüldü. Görevliler, bu ekrandan tüm dinlemelerin anında izlenildiğini, kesinti olması durumunda bunların ekrana yansıdığını ve hemen TİB ile işbirliği yapılarak sorunun giderildiğini anlattılar. Jandarma’nın dinleme merkezinde 99 personelin dinleme yaptığı bilgisi, milletvekillerine şaşırttı.
Jandarma, dinlemeler sonucu elde edilen ve bilgiye ulaşılamayan kayıtların 10 gün içinde otomatik olarak yok edildiğini belirtti. Bilgisayar programı sayesinde bu dinlemelerin kendiliğinden yok edildiği, özel hayata yönelik konuşmaların kayıtlara alınmadığı ifade edildi.
İŞTE JANDARMA'NIN YANITLARI
Komisyon üyelerinin sorularına Jandarma’nın verdiği yazılı yanıtlar içinde şu bilgiler yer aldı:
*Terör, uyuşturucu gibi önleme amaçlı olarak 2012 yılında 2 bin 448 mahkeme kararı ile 17 bin 884 dinleme yapıldı.
*2002-2012 arasında toplam 75 bin 478 dinleme kararı verildi ve 470 bin 102 kişi dinlenildi.
*2008 yılı rekor kırdı ve 13 bin 729 kararla, 108 bin 534 dinleme yapıldı.
*2012’de 5.478 mahkeme kararından 42’si verilen isim ile takip edilecek kişinin katıyarı uymadığı için iade edildi. -
*Jandarma’nın dinleme talep ettiği adli maksatlı 3030 talepten 17’si, önleyici maksatlı 2.448 talepten 14’ü gri çevrildi. Toplam 31 talep geri döndü.
* 2012’de 30.755 cep telefonu, 493 IMEI, 742 yurtdışı telefon, 1065 sabit telefon, 8 uydu telefonu, 559 internet takibi yapıldı.
*İletişimin denetlenmesine yönelik faaliyetler nedeniyle 5 subay, 4 astsubay, 5 uzman jandarma, 1 sivil işçi olmak üzere toplam 15 personel hakkında yasal işlem yapıldı.
*Jandarma’nın obzervasyon aracı, lazer dinleme, hassas tevcihli mikrofon sistemi olmadığı belirtildi. Gecikmesi sakıncalı hallerde dinleme sürecinin başlatılması son 3 yılda 9 kez yapıldığı açıklandı.
*Jandarma’nın yaptığı incelemede Başbakan’ın dinlenilmesiyle ilgili bir bilgi veya belgeye rastlanmadı. Jandarma veya askerin dinlenilmesine ilişkin bir faaliyet tespit edilmedi.
*1 personel hakkında dinleme, izleme ile ilgili mobbing soruşturmasının devam ettiği bilgisi verildi.
SIZDIRMA TAMAMEN KİŞİSEL
Milletvekillerinin, bir askerin nişanlısıyla olan fotoğrafının sızdırılarak 'Fuhuş' denilmesi, mahrem bilgilerin sızmasıyla ilgili soruya şu yanıt verildi:
"Bu sızdırmalar yasal yetersizlikten kaynaklanmamaktadır. Tamamen kişiseldir. Ne hukuki ne de ahlakidir. Hukuk tanımayan, empati yapmayan ve sadece karşısındakine zarar vermeyi hedefleyen kişilere ait eylemlerdir. Bu konuda hem personelimizi yetiştireceğiz hem de etkili bir denetim mekanizması geliştiregez. Adli makamlarca sızdıranların tespitine yönelik gerekli işlemlerin yapılması önem arz etmektedir. Fiilin vehameti dikkate alınarak cezai müeyyide artırılabilir. Jandarma yanıtında ayrıca Başbakan Erdoğan'ın evinden çıkan böcek, Baykal'ın görüntüleriyle ilgili, "Bu tür cihazların elde edilme kolaylığı ve denetimsizliği kamu kurumları dışında gayri kanuni dinleme ve görüntü kaydını mümkün kılabilmektedir" denildi.
1445 KAYIP ÇOCUK BULDUK
Emniyetin yaptığı sunumda ise şu bilgiler yer aldı:
- Emniyet yasadışı dinleme ile mücadele kapsamında, çeşitli illerde 2011-2012 döneminde 22 tabanca, 38 kayıt cihazı, 9 jammer, 1212 fişek, 11 fotoğraf makinesi, 5 telsiz, 171 gizli kamera, 127 kaset, CD, 11 bilgisayar ele geçirdi.
- Dinleme ve izleme ile 2010-2013 döneminde 1.445 kayıp çocuk bulunarak ailelerine teslim edildi.
-Tekirdağ El Kaide Operasyonu’nda 25 GSM dinlendi, 6 e-posta, 30 kişi takibi yapıldı. 6 örgüt mensubu, 36 kilo bomba malzemesi, 4 tüfek 247 fişek, 8 tabanca ele geçirildi.
- Cilvegözü opersayonunda dinleme kararları alınıp, kamera kayıtları incelendi. 5 kişi tespit edildi. 5 kişi tutuklandı.
KADINLAR DİNLEME YAPAMIYOR MU?
Emniyet İstihbarat Dairesi'nin Turan Güneş Bulvarı'ndaki merkezine giden heyette yer alan CHP'li Mehmet Siyam Kesimoğlu'nun, "Burada hiç kadın görmedim, kadınlar dinleme yapamıyor mu?" diye sorması gülüşmelere neden oldu. Emniyet yetkilileri Kesimoğlu'na bir cevap vermezken Jandarma İstihbarat Dairesi'nde kadın çalışanların olduğu ifade edildi.