4237 kader değişti
ÖSYM dün puan hesaplamasındaki hatayla ilgili açıklama yaptı. Yeni hesaplamayla 1110 öğrencinin yerleştiği okul değişti, hiçbir yer kazanamayan 1628 öğrenci üniversiteye yerleşti, daha önce bir programa yerleştirilen 1499 öğrenci ise açıkta kaldı
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) üniversiteye giriş sınavlarının puanlarının hesaplanmasında hata yapıldığını ve bu yüzden de 4 bin 237 adayın bu hatadan etkilendiğini açıkladı. ÖSYM tarafından yapılan açıklamada okul türlerlerinde kullanılan ek puan hesaplamasının öğrencilerin puanlarına eklenmediği belirtildi. Hatadan en çok Tablo 6C’de yer alan okul türlerinden mezun olan öğrenciler etkilendi. ÖSYM’nin internet sitesinden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Bu işlemin düzeltilmesi amacıyla yapılan güncellemede bin 110 adayın ilan edilen yerleştirmesi değişmiş, bin 628 aday daha önce bir programa yerleşmemişken yerleşir duruma gelmiş, ek puanı dikkate alındığı için yerleşen bu adaylar nedeniyle daha önce bir programa yerleştiği ilan edilen bin 499 aday ise yeni durumda herhangi bir programa yerleşememiştir.”
%90’ı İmam Hatipli
ÖSYM tarafından kurulan özel ekip dün sabah puanlama hatasından etkilenen öğrencileri telefon ile arayarak bilgi verdi. ÖSYM Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada hatadan en çok etkilenen öğrencilerin İmam Hatip Lisesi mezunlarından oluştuğu ifade edildi. 8 Ağustos tarihinde yapılan açıklamada üniversiteye kayıt hakkı kazanmışken son hatadan sonra hiçbir üniversiteye giremeyecek olan 1499 öğrencinin tamamının İmam Hatip Lisesi mezunu olduğu bilgisi paylaşıldı. Bir önceki sonuçta üniversiteyi kazanamayan ama şimdi kayıt hakkı kazanın 1628 öğrencinin ise yüzde 90’nın İmam Hatip mezunu olduğu belirtildi. Sıralaması değişerek daha alt sıradaki okullara yerleşen 1110 öğrenci durum için aynı durumun saptandığı belirtildi.
‘Sabotaj’ ihtimali
ÖSYM tarafından yapılan bu hatadan sadece İmam Hatip mezunu öğrencilerin etkilenmesi ise ‘sabotaj’ ihtimalini ortaya çıkardı. Eğitim uzmanları ÖSYM’den yapılan açıklamada belirtilen 6C tablosunda başka meslek liselerinin de bulunduğu ancak yüzde 90 gibi oranda sadece bir okul türünün etkinlenmiş olmasının araştırması gerektiğini ifade etti. Daha önce KPSS, LYS, polis okulu sınav sorularının çalınması gibi sabıka kaydı kabarık olan ÖSYM’de son olayın araştırılmasının önemine dikkat çektiler. ÖSYM yetkililerinden alınan bilgiye göre, ardarda yaşanan skandallardan sonra kurumda temizlik yapılması beklenirken bir soruşturma dahi açılmadı. Son bir yıl içinde KYK ile ÖSYM’den sadece 3 personel gönderildi.
8 gün arayla hata
ÖSYM tarafından yapılan puan hesaplaması hatası ilk değil. Çok değil bundan 8 gün önce yani 14 Temmuz tarihinde de bir hata açıklaması yapılmıştı. Yapılan açıklamada LYS ve YGS yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan ek puan ve puan kesintisi kayıtlarının güncellenmesinde hata oluştuğu belirtilmişti. ÖSYM tarafından yeniden hesaplama yapılmış ve toplam 7 bin 854 öğrencinin sıralaması değişmişti. Bu hatadan sonra da kurum tarafından kamuoyundan özür dilenmiş ancak alınan bilgiye göre herhangi bir soruşturma açılmamıştı.
Öğrenciler ÖSYM’ye dava açabilir
Yaşanan durumu hukuki açıdan ise Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu değerlendirdi: “ÖSYM tarafından bir hata yapıldı. İlk açıklamada kazanmış olan ama şimdi üniversiteyi kazanamayan öğrenciler var. Bu çocuklar için ‘kazanılmış hak’ durumu söz konusu değil. Çünkü çocuklar tarafından üniversiteye yapılmış bir kayıt yok. Hatta kayıt olsa bile hukuki olarak tartışılabilir. Örnek verirsek, FETÖ davalarında bir çok kişinin KPSS sorularını kalarak memur olduğu saptandı. Bu kişiler memuriyetten atıldı. Çünkü haksız yere kazınmışlar. Burada da ÖSYM hata yapmış ve çocuk hak etmediği yeri kazanmış görünüyor. Hata düzeltilmiş. Ortada ÖSYM’nin traji komik durumu var. Ancak bu kişiler maddi veya manevi kayıpları için ÖSYM’ye dava açabilirler.”