Gazete Vatan Logo

4+4+4'te skandal karar!

Zorla İmam hatip lisesine kayıt...

4+4+4'te skandal karar!

İstanbul Sultangazi ilçesinde, puanı yetmediği için Anadolu ya da meslek liselerine yerleşemeyen 100’e yakın öğrenci, bilgileri dışında imam hatip liselerine yerleştirildi. Çoğu Alevi veliler, çocuklarının istekleri dışında ‘zorla’ imam hatip liselerine kaydedildiğini belirterek, “Dilekçe verdik, hakkımızı arayacağız” dediler.

YENİ eğitim sistemi protestolarının dünkü, adresi İstanbul Sultangazi ilçesi oldu. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan 100’e yakın veli hem 4+4+4’ü hem çocuklarının istekleri dışında imam hatip lisesine kaydedilmesini protesto etti. Ellerinde ‘Gerici eğitim istemiyoruz’ dövizleri taşıyan veliler, çeşitli sloganlar attı. Oğlu Aytaç Batmaz’ın, istekleri dışında imam hatip lisesine kaydedildiğini belirten Sevda Batmaz şunları söyledi:

4+4+4te skandal karar

İmam hatipte ne işimiz var

“Oğlum puanı düşük olduğu için anadolu ya da meslek lisesine yerleşemedi. Fakat Milli Eğitim Bakanlığı açıkta kalan öğrenciler için tercih formu dağıttı. Biz Gazi Ticaret Meslek Lisesi ile Sultangazi Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ni tercih ettik. Ama Sultangazi Erkek İmam Hatip Lisesi’ne yerleştirildiğini öğrendik. Okullar açılmadan önce de 8 meslek lisesinden red cevabı aldık. Oğlum imam hatip lisesinde okumak istemiyor. Biz Zaten Aleviyiz. Bunları gözardı ederek, herkesi imam hatip lisesinde okumaya zorunlu tutuyorlar. Hakkımızı arayacağız.”

36 yaşındaki Seher Ay da, 14 yaşındaki oğlu Onur’un zorla imam hatip lisesine yerleştirildiğini, ancak burada okumak istemediğini söyledi. Ay şöyle konuştu: “Oğlum puanı çok düşük olduğu için hiçbir okula yerleşemedi. Bize verilen formda meslek lisesini tercih ettiğimiz halde zoraki olarak imam hatip lisesine yerleştirildik. Aldığımız cevap ‘Hiçbirinde yer yok’ oldu. Oğlum imam hatip lisesine gitmek istemiyor, her gün ağlıyor. Ayrıca biz Aleviyiz. Bunu nasıl yok sayabiliyorlar. Böyle yerleştirmeler yapılırken bize hangi mezhepten olduğumuzun sorulması gerekmiyor mu?”

Songül Gülveren adlı veli ise 14 yaşındaki kızı Duygu Gülveren’in, kendi istekleri dışında Sultangazi İmam Hatip Lisesi’ne kaydedildiğini ifade ederek şunları söyledi: “Kızım Sultangazi İmam Hatip Lisesi’ne yerleştirildi. Tercih formunda 3 meslek lisesini seçmiştik halbuki. Aleviyiz, imam hatip lisesinde bizim ne işimiz var. İtiraz dilekçesi vererek hakkımızı arayacağız.”

35 yaşındaki Saadet Budak ise, “Çocuğumun puanı düşüktü açıkta kaldık. Meslek lisesini istiyoruz ama zorla imam hatip’e yazdırıldık. Ayrıca okul evimize çok uzakta. Alevi değilim ama imam hatip lisesinde okumasını istemiyorum. Çocuğum da istemiyor. Çocuklarımızın gelecekleriyle oynuyorlar.”

İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ise şunları söyledi: “Kayıt komisyonu hiçbir yere yerleşemeyen çocukları yönlendirme yaparken birkaçını İmam Hatip’lere de yönlendirmiş. Onlardan şimdi dilekçe alınıyor. Bu okulları istemeyenler başka okullara yönlendirilecek. İstasnai durumlar olmuş. Velilerin taleplerine göre başka yere göndereceğiz. ”

İlçede 3 bine yakın öğrenci açıkta kaldı

SULTANGAZİ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binasına asılı 70’e yakın listede, Anadolu ya da meslek liselerine yerleşemeyip, açıkta kalan öğrencilerin isimlerinin yer aldığı görüldü. Listelerden anlaşıldığı kadarıyla ilçede 3 bine yakın öğrenci puanı düşük olduğu için açıkta kaldı. Bu listedeki öğrencilerin çoğunun kendi istekleri dışında imam hatip lisesine kaydedildiği öğrenildi. (Hürriyet)

8 KÖYDEN 225 ÖĞRENCİ, 2 İL ARASINDA OKULSUZ KALDI

DİYARBAKIR’ın Bismil İlçesi’ne bağlı 8 köyde bu yıl liseye kayıt yaptırmak isteyen 145 öğrenci ile 4 yıllık ilkokula kayıt yaptıracak 80 çocuk ortada kaldı. Bismil’e 55 kilometre uzaklıkta oldukları için taşımalı sisteme alınmayan 8 köyün öğrencileri, 15 kilometre uzakta bulunan Batman’daki ilkokul ve liselere de Diyarbakır’a bağlı oldukları için kayıt olamadı.

Batman il sınırındaki Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’ne bağlı 8 köyün öğrencileri eğitimdeki yeni sisteme geçiş nedeniyle ilkokul ve liselere kayıt yaptıramadı. 8 Yıllık ilköğretim okulunu bitirdikten sonra bu yıl liseye kayıt yaptırmak isteyen Boyacı, Akbaş, Akuba, Mirzabey, Diktepe, Kocalar, Sinan ve Kayı köylerindeki 145 öğrenci ile ilkokula bu yıl başlayacak 80 çocuk, iki ildeki bürokratik engellere takıldı. Bismil’e 55 kilometre uzaklıkta oldukları için taşımalı sisteme kabul edilmeyen öğrenciler, köylerine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Batman kent merkezindeki okullar tarafından da, Diyarbakır’a bağlı oldukları için geri çevrildi. Liseye gidecek öğrencilerin ve ilkokula yeni başlayacak çocukların okulsuz kalmaması için 8 köyün muhtarlarının çabaları da sonuçsuz kaldı.

’ÇOCUKLAR EĞİTİMSİZ KALMASIN’

Boyacı köyü Muhtarı Faik Keskin, Batman’a 15, Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’ne ise 55 kilometre mesafede olduklarını belirterek şunları anlattı:

"Genelgeye göre 30 kilometreden uzak olan yerleşim birimleri taşımalı sistem kapsamına alınmıyor. Önceki yıllarda Batman’da öğrencilerimizin kayıt işlemleri yapılıyordu. Bu yıl 4+4+4 sistemine geçiş nedeniyle Batman da almayınca öğrenciler okulsuz kaldı. Batman Valiliğine dilekçeyle yaptığımız başvurularımız sonuçsuz kaldı. Bismil’e 55 kilometre mesafedeyiz, lise ve ilkokul çağındaki 225 öğrenciyi kendi imkanlarımızla götürecek durumda değiliz. Çözüm bulunmasa öğrenciler bu yıl eğitimsiz kalacak."

Haberin Devamı