Gazete Vatan Logo

365 günün 224 günü gazla geçti

30 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi’nin raporuna göre 2014’te 8 kişi biber gazı nedeniyle hayatını kaybetti. Geçen yıl 365 günün 224 günü biber gazı kullanıldı

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde bir basın toplantısı düzenleyen ‘Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi’, 2014 raporunu açıkladı. İnisiyatif adına toplantıda konuşan Selin Top, “”Kimyasal bir silah olan biber gazı 2014 yılında en az 453 kişinin yaralanmasına ve 8 kişinin ölümüne neden oldu” dedi. Top, “Biber gazının ölümcül olduğunun kabul edilmesi için daha kaç can yitirmemiz gerekiyor? Daha fazla ölümler, yaralanmalar, uzuv kayıpları istemiyoruz. Bu silahlara ayrılan bütçe yetkililerce açıklanmamaktadır. Biber gazı denilerek masumlaştırılmaya çalışılan kimyasal silahın yasaklanması için kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğimizi ve bu işkenceye karşı birliğimizi güçlendirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğimizi bir kere daha dile getiriyoruz” diye konuştu.
2 milyon kapsül geliyor
İnisiyatifte yer alan 30 sivil toplum kuruluşundan biri olan Türk Tabipler Birliği Yüksek Onur Kurulu Üyesi Ali Çerkezoğlu ise 2015 yılı için yaklaşık 2 milyon adet biber kapsülü alımının planlandığını savunarak, “Raporda göreceğiniz gibi biber gazından muaf bir şehrimiz, bir insanımız yok” dedi.
EN FAZLA GAZ KOBANİ EYLEMLERİNDE ATILDI
Raporda yer alan çarpıcı bilgilerden bazıları şöyle:
- 365 günün 224 gününde biber gazı kullanıldı.
- Gaz kullanımından dolayı geçen yıl 8 kişi hayatını kaybederken, en az 453 kişi de yaralandı.
- Geçen yıl en fazla biber gazı Kobani eylemlerinin yapıldığı ekim ayında kullanıldı.
- Ekim ayında 24 ilde 24 gün biber gazı kullanıldı ve 18 kişi de yaralandı.
Berkin de raporda
Raporda biber gazından ölenlerin isimleri şöyle sıralandı: Berkin Elvan (14), Elif Çermik (64), polis memuru Ahmet Küçüktağ (30), Ramazan Ertaş (80), İbrahim Aras, Yusuf Özer (73), Aynur Kudin (28), Musut Menekşe (42). Berkin Elvan ve Elif Çermik 2013 yılında biber gazı kapsülü ile yaralanıp geçen yıl hayatını kaybederken, kalan 6’sı geçen yıl aldığı yaralar sonucu hayatını kaybetti.

Haberin Devamı