Gazete Vatan Logo

32 yıl sonra gelen özür

Gece yarısı Ekspresi’nin kahramanı, Türkiye 32 yıl aradan sonra geldiği İstanbul'da özür diledi

Ne yaparsak yapalım yarattığı kötü etkiyi bir türlü değiştiremediğimiz Gece yarısı Ekspresi’nin kahramanı, Türkiye hakkında oluşan olumsuz imajı düzeltmek için 32 yıl aradan sonra İstanbul’a geldi. 2. İstanbul Demokrasi ve Küresel Güvenlik Konferansına katılan Hayes Ceylan Otel’de düzenlediği basın toplantısına “Kardeşlerim. Kusura bakmayın. Türkçem çok iyi değil. 30 yıl önce çok daha iyi idi. Onun için sizinle İngilizce konuşacağım” diyerek başladı. İşte Hayes’in 32 yıllık özrü:

‘DOMUZ TÜRKLER’ DEMEDİM: “Film, Gece Yarısı Ekspresi adlı kitabımdan uyarlanarak yapıldı. Filmi kendim yazıp yönetmedim. Fakat bu filmin sebep olduğu zarardan kendi payıma düşen sorumluluğu kabul etmeliyim. Bu film Türkiye ve Türk insanı hakkında çok kötü bir intibaın oluşmasına neden oldu. Ki bu ne Türklerin hak ettiği bir şeydi ne de benim gerçek tecrübelerimi yansıtıyordu. Filme hiç iyi Türk konulmamıştı. Hapishanedeki bazı gardiyanlar sert davranıyordu fakat bir çoğu çok zor şartlar altında çok zor bir iş yapıyorlardı ve mahkumlara insancıl davranıyorlardı. Film ile benim kitabım arasında daha birçok farklılıklar vardı. Filmde gösterildiği gibi ben hiç kimseyi öldürmedim. Mahkemede ’Domuz Türkler’ şeklindeki gibi feci bir ifadeyi kesinlikle kullanmadım.”
ERTEGÜN DAVET ETTİ: “Hep İstanbul’a gelip Gece yarısı Ekspresi’nin yaptığı yanlışı düzeltmek istedim. Şubat 2006’da ünlü yapımcı Ahmet Ertegün ile buluşup ona duygularımı ifade etme şansını yakaladım. Bana 2. İstanbul Demokrasi ve Küresel Güvenlik Konferansına katılacağından bahsetmişti. Ne yazık ki katılamadan vefat etti. Bu nedenle İstanbul’a gelip bütün dünyaya gerçek duygularımı ifade etme imkanı doğduğunda bunun bir alınyazısı olduğunu hissettim.”

GERÇEKLERİ YAZIYORUM: “Annem ve babam ben cezaevindeyken çok acı çekti. Ama ben döndükten sonra da Türkiye de daha sonra bu filmden çok çekti. Bunu değiştirebilecek bir şey var mı diye buradayım. “Midnight Return” adlı bir kitap yazıyorum. Bu kitap film hakkındaki gerçekleri, filmden sonra yaşadıklarımı konu alacak. Türkler hakkındaki olumsuz imajın düzeltilmesi için ne gerekiyorsa yapacağım.”
ÇOK ÜZGÜNÜM: Hayes,
“30 yıl öncesine dönme şansın
olsa ne yapardın?” sorusu üzerine, “Kesinlikle iyi bir sözleşme
hazırlar senaryoya müdahale ederdim ve Türkler hakkında olumsuz bir imajın oluşmaması için elimden geleni yapardım. Olanlar için çok üzgünüm” dedi.

Özel izinle Türkiye’ye Girebildi
1975 yılında Sağmalcılar Cezaevi’nden nakledildiği İmralı Cezaevi’nden kaçan Hayes, hikayesini uzun uzun anlattı. Fırtınalı bir gecede kayıkla Bandırma’ya geçtiğini oradan da otobüsle İstanbul’a ve ardından da Edirne’ye gittiğini,
son olarak da Meriç nehrini yüzerek Yunanistan’a kaçtığını söyledi. Kaçmasına rağmen Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanı Dr. Recep Gültekin, Hayes’in adliyelik her hangi bir durumunun olmadığını, suçlu olsa da zaman aşımı nedeniyle davasının düştüğünü söyledi ve “Kendisine 7 günlük vize verildi sonra sınırdışı edilecek. Türkiye hakkında olumsuz imaja neden olduğu için ülkeye girişine getirilen yasaklama devam edecek” dedi.

Türkiye’nin başını ağrıtan Gece yarısı Ekspresi filmine ilham veren Billy Hayes,
bu filmle Türkiye’ye verdiği kötü imajı, ‘Midnight Return’ kitabıyla düzelteceğini söyledi

Haberin Devamı