30 yıllık Türkçe iftar duası niye değiştirildi?
TRT, yıllardır her Ramazan duymaya alıştığımız iftar duasını, davudi sesin sahibi tiyatrocu Nur Subaşı'nın telif istediğini öne sürerek değiştirdi Subaşı, "Böyle bir talebim yok" diyor. Bazı iddialara göre ise TRT'de dini yayınları yapanlar 'Nurcu' olduğu için Türkçe dua kaldırıldı
30 yılı aşkın süredir Türkiye, huzur veren davudi bir sesin okuduğu duayla açıyordu iftarını. Ama artık milyonlarca kişinin alıştığı, hatta ezberlediği bu duanın yerine Esma-ül Hüsna (Allah'ın 99 ismi) okunacak. TRT Dini Yayınlar Müdürü Adem Özkan, Senai Demirci'nin yazdığı, sanatçı Engin Noyan'ın seslendirdiği Esma-ül Hüsna'yı yayınlayacaklarını açıkladı. Bunun nedeni olarak da duayı seslendiren Devlet Tiyatrocusu Nur Subaşı'nın telif istemesini gösterdi. Ama Nur Subaşı, TRT'den bu zamana kadar bir telif talebi olmadığını söylüyor.
Telif yazana verilir
Duayı yazan ve Ankara Radyosu'nda Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Dr. Faruk Ermemiş ise, "Telif okuyana değil, yazana verilir. Bu duayı bir tek Nur Subaşı seslendirmedi. Semih Sergen de okudu. Seslendirenlerin ücretleri de TRT tarafından ödendi. Ben de ulusuma armağan ettiğim bu dua için telif almadım, almayı da düşünmem" diyor.
Asıl şimdi ödenir
Tıp doktoru olan Senai Demirci'nin dışarıdan yaptığı program için TRT'den ücret aldığı, Esma ül Hüsna için de TRT'nin ayrıca telif ödemek zorunda olduğuna işaret ediliyor. Bazı iddialara göre ise zaten duanın değiştirilmesinin nedeni telif değil, TRT'de dini yayınları yapanların Nur tarikatına yakın isimler olmaları...
Eski Dua
Allah'ım senin rızan için oruç tuttum, sana inandım, sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım. Ey, bağışlaması bol Rabbim; beni, ailemi, milletimi, devletimi ve bütün inananları koru. Rahmetini ve yardımını esirgeme. Bizlere yaşama sevinci ver. Her türlü güçlüğü karşı dayanma gücü ver. Senin herşeye gücün yeter. Amin.
Yeni Dua
Esma-Ül Hüsna, "O, yaratan, var eden, şekil veren Allah'tır. En güzel isimler O'nundur" sözleriyle başlıyor ve ardından Allah'ın 99 ismi sayılıyor. Esma-ül Hüsna geçen yıl Kanal 7 televizyonunda iftar saatinde yayınlanıyor, Allah'ın 99 ismi Türkçe açıklamasıyla birlikte, tasavvuf müziği eşliğinde ekrana yansıtılıyordu. TRT'de de aynı yöntemin uygulanacağı tahmin ediliyor...
Uzmanlar ne diyor?
TRT, tarikatların yayın kuruluşu oldu
Yücel Yener (TRT eski genel müdürü):TRT tarikatlara yakın isimlerin yayın kuruluşu oldu. Yayınları hem içeride -yani çalışan- hem de dışarıdan TRT'den beslenenler yönlendiriyorlar. İmamlık yapmış birinin vekalet ettiği TRT'de bunlar normaldir!
Dua peygamberin sözü, telif verilmez
Prof. Dr. Süleyman Ateş (Eski Diyanet İşleri Başkanı): Her yıl TRT'de geleneksel okunan dua, Arapça'dan Türkçeye çevrilmiştir. Bu peygamberimizin bir sözüdür. Dolayısıyla telif ödenmesi gibi bir şey söz konusu olamaz.
Esma-ül Hüsna dua değil ki!
Prof. Dr. Hakkı Önkal (9 Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı): 30 yıllık duanın yerine Esma-ül Hüsna'nın okunması anlamsız. Çünkü o bir dua değil. Allah'ın isimlerinin söylenmesi. Bir başka ifade ile arka arkaya Allah, Allah' demek.
TRT'de neler oluyor?
Bir grup din adamı Hürriyet yazarı Yalçın Bayer'e yazdıkları mektupta, TRT'de dini yayınları yapanların bir cemaatin kontrolünde olduğunu öne sürdü ve Şenol Demiröz'ün genel müdür olmasıyla garip değişiklikler yaşandığını, Demiröz görevden ayrıldıktan sonra da bu garipliklerin sürdüğünü söyledi. Din adamları, bu işi çıkar ilişkisine dönüştürenin ise Dini yayınlar Müdürü Adem Özkan olduğunu iddia ediyor ve programların tamamının 'Nurcu' diye tanımlanan kişilerin eline geçtiğini öne sürüyor: "Zaten bu işi ayarlayan da Nur cemaatinin ileri gelenlerinden tıp doktoru Senai Hoca'dır (Demirci). Senai Hoca, geçen hac döneminde TRT'nin parasıyla Mekke'ye götürülmüştür."
Nurculara ihale
"TRT, 'kandillerin' tamamında Nur cemaatine bağlı olduğu herkesçe bilinen Mehmet Kemiksiz adlı koroyu davet ederek çağdaş ve cumhuriyetçi olarak bilinen diğer grupların tamamını adeta TRT'den sildi. İşin ehli olmadığı halde sadece meziyeti Nur cemaatine mensup olan bu kişilere 'kandillerin' tamamı ihale edildi. Yine koro ve okuyucuların çağdaş kıyafetleri bertaraf edilerek Nurcularca mukaddes sayılan yakasız ve kravatsız gömlekler diktirildi."