Gazete Vatan Logo

3 komutana 22 yıl istendi!

Patlamada 25 asker şehit olmuştu

Afyon’da geçen Eylül’de 25 askerin şehit olduğu Mühimmat Depo Komutanlığı cephaneliğindeki patlamayla ilgili 3 komutana 22 yıl hapis cezası istendi...

Afyonkarahisar’da, 5 Eylül 2012 tarihinde 25 askerin şehit olduğu Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığına bağlı Mühimmat Depo Komutanlığı cephaneliğinde meydana gelen patlamayla ilgili soruşturma tamamlandı. Eskişehir Birinci Hava Kuvveti Komutanlığı Askeri Savcılığı, 3 komutana 22 yıl hapis cezası istedi.

‘Bilinçli taksir sonucu’

2 astsubay, 2 uzman çavuş ile 21 erin yaşamını yitirdiği patlamayla ilgili hazırlanan iddianamede, patlamanın sorumluları olarak, o dönemde görevli olan, 4’üncü Mühimmat Bölge Komutanı Kıdemli Albay Veysel Özbay, Bölük Komutanı Binbaşı Ali Duran ve Üsteğmen Tarık Aydın gösterildi.

Askeri Savcılık, iddianamede üç komutanın, “Bilinçli taksir sonucu birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermek suçundan 22’şer yıl 6’şar aya kadar hapsini talep etti. İddianamede ayrıca, patlamanın, “sonucu bilinen taksirle gerçekleştiği” değerlendirmesi aktarıldı.

Askeri yönergelere göre güvenlik açısından risk oluşturan askeri mühimmatın sevk ve depolama işlemlerinin, zorunluluk halleri dışında, gün ışığında yapılmasına yönelik yönergeler bulunduğunu kaydeden savcılık, sanıkların bu yöndeki emir ve yönergelere aykırı davrandığını ifade etti.

‘Sabotaj-terör değil’

Sanıkların eğitim almamış er rütbesindeki askeri personele bu konuda sorumluluk ve emir vermeleri de eleştirildi. İddianamede, olayın sabotaj veya terör saldırısı olmadığı ifadeleri de yer aldı. Askeri mahkeme, patlamanın ardından tutuklanan 3 sanık için, kaçma şüpheleri bulunmadığı için tahliye kararı vermişti.

“Sorumlu olanlar cezalandırılmalı”

Patlamada şehit olan onbaşı Mehmet Emin Çağun’un ailesinin avukatı Kamil Vural Gür ise Eskişehir Birinci Hava Kuvveti Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamenin henüz kendisine ulaşmadığını belirterek, “Şehit olan askerlerin ailelerinin beklentisi , bu işten sorumlu olanların bir an önce cezalandırılması yönünde. Yaşanan faciadan sonra bu olayın sonuçsuz kalmamasını istiyorlar. “ diye konuştu.

Haberin Devamı