28 Şubat'ta sürpriz tahliye!
15 tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi
28 Şubat davasına bakan mahkeme 15 tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi. Tahliye edilmesine karar verilen sanıklar arasında eski MGK Genel Sekreteri emekli orgeneral Şükrü Sarıışık da bulunuyor.
28 Şubat davasında tahliye edilen 15 sanık için, yurt dışına çıkış ve adli kontrol hükümlerinin uygulanması kararı verildi.
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, 28 Şubat davasının tutuklu sanıklarından emekli Orgeneral Çevir Bir'in avukatı Abdullah Atila Bingöl, savunma yaptı.
Mahkemenin, 28 Şubat davasına bakmakla görevli olmadığını savunan Bingöl, "Suçun mağduru hükümettir, dolayısıyla müşteki olabilecek ya da katılan sıfatını alabilecekler de sadece bakanlar kuruludur. Bakanlar kurulunun tüzel kişiliği yoktur, taraf sıfatı kazanamaz. Kim müşteki, kim katılan olacak bunun mahkeme tarafından bir an önce belirlenmesi gerekir" dedi.
Soruşturma sürerken, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun mağdur olanları dinleyerek, bir rapor hazırladığını hatırlatan Bingöl, şunları söyledi:
"Raporun hazırlanması sırasında müvekkilim ve diğer sanıklardan birçoğu tutuklu vaziyetteydi. Soruşturma devam ediyordu. Darbeleri araştırma komisyonundaki belgelerin lehimize olacağını düşünüyorduk, ama bu kadar olacağını düşünmüyorduk. Anayasa'da görülmekte olan bir davayla ilgili, tavsiye ve telkinlerde bulunulamayacağı, görüşme, araştırma, soruşturma yapılamayacağı çok açıktır ama TBMM buna aykırı davranmış ve Anayasa'yı ihlal suçu işlemiştir."
-"BÇG öcü bir grup değil"-
İddinameyi hazırlayan savcının, sanıklar lehine hiçbir şey yazmadığını ifade eden Bingöl, iddianamede tekrarların bulunduğunu, özetlediklerinde 130 sayfaya kadar indirdiklerini bildirdi.
Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) 17 kişi olduğunu, savcının, Genelkurmayın çalışma yapısına bakmadan iddianameyi hazırladığını iddia eden Bingöl, BÇG'nin, MGK kararları, Başbakanlığın ve İçişleri Bakanlığının direktifleri doğrultusunda kurulduğunu savundu. Bingöl, şöyle devam etti:
"BÇG nedir? BÇG, öyle bir öcü haline getirilmiş, öyle bir yapı haline getirilmiş ki herkes BÇG deyince bir duruyor. BÇG 17 kişiden kurulan, irticayla mücadelede irticanın resmini çıkarma ve komutan katına arz etme görevi bulunan bir çalışma grubudur. Şu anda hangi isimlerle çalışıyorlar bilmiyorum. Genelkurmayın çalışma yöntemlerinden bir tanesi. Acaba Suriye ile ilgili şu anda bir çalışma grubu var mıdır, yok mudur? Sorulsun. Bu grubun BÇG'den farklı bir yanı var mı yok mu? Bu da sorulsun. Tıpkı BÇG gibi çalışan bir gruptur. Özel olarak oraya tayin edilmiş hiç kimseyi göremezsiniz. Kendisini ilgilendiren hangi birimler varsa oradan oluşturulmuş bir grup. Kafanızda büyüttüğünüz gibi kocaman öcü bir grup değil."
-15 sanık tahliye edildi-
Mahkeme heyeti, müzakerenin ardından bugünkü duruşmanın ara kararlarını açıkladı.
Mahkeme, sanıklardan emekli Orgeneral Orhan Yöney ve Şükrü Sarıışık, emekli Korgeneral Vural Avar, Köksal Karabay ve Tevfik Özkılıç, emekli Tümgeneral Çetin Dizdar, Ayhan Cansevgisi, Şevket Turan ve Ünal Akbulut, emekli Tuğgeneral Refik Zeytinci, emekli Koramiral Altaç Atılan ve Aydan Erol, emekli Albay Hüsnü Dağ, Ruşen Bozkurt ve Cengiz Çetinkaya'nın adli kontrol şartıyla tahliyelerine karar verdi.
Mahkeme, emekli Orgeneral Çevik Bir ve Çetin Doğan, emekli Tümgeneral Erol Özkasnak ve Kenan Deniz ile emekli Tuğgeneral İdris Koralp'in tutukluluklarının devamını kararlaştırdı.
Buna göre, tahliye edilenler, 15 günde bir karakola giderek imza atacak.
Duruşmalara, 18 Kasım saat 10.00'da devam edilecek. Tahliye edilen sanıkların ve yakınlarının, mahkemenin kararını sevinçle karşıladıkları görüldü.
Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, bu sırada, "Tahliyeler, beraat, tutukluluk halinin devamı ise ceza verilecek gibi değerlendirilmemeli" dedi.