28 Şubat’ın sırlarını göndermedi!
Bir numaralı sanık duruşmaya gelmedi
28 Şubat davası dün başladı. Bir numaralı sanık İsmail Hakkı Karadayı duruşmaya gelmedi. Tarihi MGK’nın tutanakları ‘devlet sırrı’ olduğu gerekçesiyle mahkemeye gönderilmedi.
28 Şubat dönemine ilişkin aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ve YÖK Başkanı Kemal Gürüz’ün de olduğu 103 sanığın, ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak’ suçundan yargılandığı dava dün başladı.
Televizyondan izlediler
Duruşma için 10. ve 11. Ağır Ceza Mahkemeleri’nin arasındaki duvar yıkıldı. Böylece büyütülen salonda duruşma görüldü. Salonlardan birine mahkeme heyeti, sanık avukatları ve gazeteciler, diğerine sanık yakınları ile müştekiler alındı. İki salonun arasında güvenlik şeridi oluşturdu. Sanıklar ve yakınları ayrı salonlarda oldukları için, kurulan sistemle birbirlerini televizyondan izledi.
‘Tutanaklar açıklanamaz’
Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, dava dosyasına giren belgeleri açıkladı. Mahkeme MGK’ya (Milli Güvenlik Kurulu) yazı yazarak, 28 Şubat 1997’deki MGK toplantısının tutanaklarının kendilerine gönderilmesini talep etmişti. Mahkeme MGK’nın, “toplantının devlet sırrı kapsamında olduğu ve bu nedenle tutanakları açıklayamayacağı” yönünde yanıt verdiği açıkladı. Duruşma bugün sürecek.
TRT spikeri heyetle!
İddianameyi okumak üzere TRT spikerleri görevlendirildi. Biri kadın biri erkek iki spiker, mahkeme heyetiyle aynı kürsüde oturdu. Bu durumu eleştiren Avukat Ülgen, “Biz savunma avukatları olarak cumhuriyet savcılarını kürsünün altına indirmeye çalışırken, TRT spikerlerinin de kürsüye çıkması doğrusu Timur’un filini anımsatmıştır” dedi.
Bir: Arabam 10 yaşında
Emekli Orgeneral Çevik Bir ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz sanık sırasının en önünde ve yanyana oturdu. Teoman Koman sanıklar yerini aldıktan 5 dakika sonra sanık sandalyesine oturdu. En ön sıraya oturan Koman’ın yerini alırken diğer sanıkların yardım ettiği görüldü. Gürüz’ün kilo aldığı görüldü. Çevik Bir, kimlik tespiti sırasında “Evim, yazlığım ve arabam var. Arabam on yaşında” dedi.
‘Fotokopiler delil olamaz’
Sanıklardan Çetin Doğan ayağa kalkarak, “Yeni delil dediklerinin hepsi fotokopiden ibaret. Yargıtay Ceza Genel Kurulu 2010’da, eğer bir fotokopi belgesinin aslı yoksa veya yetkili bir kişi tarafından onaylanmamışsa, o belgenin geçersiz olduğuna karar vermiş” dedi. Mahkeme Başkanı Köksal, “Daha savunmaya gelmedik” diyerek, Doğan’ın konuşmasını kesti. Avukat Aras ise, Karadayı’nın suçlandığı dönemde Genelkurmay Başkanı olduğuna dikkati çekerek, Yüce Divan’da yargılanması gerektiğini savundu.