28 Şubat’a ağır müebbet talebi!
‘Postmodern darbe’ olarak anılan 28 Şubat dönemiyle ilgili davada savcı, dönemin Genelkurmay Başkanı Karadayı ve 2. Başkan Bir’in de aralarında bulunduğu 60 kişi için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi
1997 yılı Şubat ayında yapılan Milli Güvenlik Kurulu’nun aylık toplantısı sonucu alınan ve ‘28 Şubat Kararları’ diye bilinen darbe dönemine ilişkin 103 sanıklı davada savcı esas hakkındaki görüşünü açıkladı.
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşmada, aralarında iddianameyi hazırlayan ancak FETÖ’den yargılanan eski savcı Mustafa Bilgili’nin de bulunduğu bazı kişilerin tanık olarak dinlenmesi talebine karşın mahkeme buna gerek görmedi.
‘Bu dava da FETÖ kumpası’
Erol Özkasnak’ın avukatı Ömer Çelikkesen, “28 Şubat davasının da FETÖ’nün kumpas davalarından biri olduğu açıktır” dedi.
Ardından söz verilen Cumhuriyet Savcısı Yıldırım, esas hakkındaki görüşünü okumaya başladı. Buna göre Yıldırım, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ile dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir’in de arasında bulunduğu 60 sanığın, hükümeti devirmeye iştirak suçlarından “ağırlaştırılmış müebbet hapis” cezasına çarptırılmalarını istedi. Ceza istenenler arasında Çetin Doğan, Çetin Saner, Bülent Alpkaya, Hikmet Köksal, Fevzi Türkeri, İdris Koralp, Ahmet Çörekçi gibi dönemin kuvvet komutanları ve çok sayıda üst düzey general bulunuyor.
O MGK’yla başladı
28 Şubat süreci, Necmettin Erbakan’ın başbakan, Tansu Çiller’in dışişleri bakanı olduğu 28 Şubat 1997’de olağanüstü toplanan MGK toplantısı sonucu açıklanan kararlarla başlamıştı. MGK tavsiyesiyle, irtica tehdidi eksenli olarak ordu ve bürokraside tasfiye yaşanmış, davalar açılmıştı. Süreç askerlerin hükümeti zorla görevden almadan ülkeyi yönetebilmeleri nedeniyle ‘postmodern darbe’ adıyla anılmıştı.