25 Aralık soruşturmasını yürüten savcı Muammer Akkaş ve hakim Süleyman Karaçöl hakkında ‘darbeye teşebbüs’ ve ‘örgüt kurma’ suçlamaları kapsamında tutuklama amaçlı yakalama kararı çıkarıldı. Karaçöl Kütahya’da gözaltına alındı, Akkaş ise Tekirdağ’daki evinde bulunamadı.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) müfettişleri, meslekten ihraç kararı verilen 25 Aralık soruşturmasını yürüten savcı Muammer Akkaş ve eski hakim Süleyman Karaçöl ile ilgili hazırladığı soruşturma dosyasını Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Akkaş ve Karaçöl hakkındaki dosyayı inceleyerek Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nden iki ismin tutuklama istemiyle yakalanmasını talep etti.
Darbe ve örgüt suçlaması
Savcılık iki şüphelinin, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ile “Cebir, şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçlarını işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin oluştuğunu, savcılarla ilgili “örgüt kurma” suçlamalarının olduğunu gerekçe göstererek şüphelilerin yakalanmasını istedi. Mahkeme talebi kabul etti. Bunun üzerine Terörle Mücadele polisleri harekete geçti.
Avukatının ofisinde bulundu
Ekpiler Süleyman Karaçöl’ün Kütahya’da Hacı Azizler Mahallesi’ndeki evinde arama yaptı. Karaçöl’ün avukatının yanında olduğu bilgisine ulaşan ekipler, Karaçöl’ü Saray mahallesindeki avukatlık bürosunun çıkışında gözaltına alındı.
‘Vatan sağ olsun’
Emniyetten çıkarılırken, elini kaldırarak “vatan sağ olsun” diyen Karaçöl, polis aracına bindirildiği sırada “görüşeceğiz” ifadesini kullandı.
Eski savcı Muammer Akkaş’ın Tekirdağ’daki evine dün gece saat 04.30’da giden emniyet ekipleri Savcı Akkaş’ın evde bulunmadığını tespit etti. Akkaş’ın yakalanabilmesi için Tekirdağ bölgesinde çalışmaların sürdüğü kaydedilirken, Akkaş’ın savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara gibi yurt dışına kaçma ihtimali üzerinde de duruluyor.
Bildiri dağıtmıştı
Savcı Muammer Akkaş’ı kamuoyu 25 Aralık soruşturmasının savcısı iken görevden alındıktan sonra Çağlayan Adliyesi önünde bildiri dağıtan savcı olarak tanıdı. Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’na atandı. Daha sonra HSYK tarafından tedbiren görevinden uzaklaştırıldı ve meslekten ihraç edildi.
Akkaş’a yöneltilen suçlamalar şöyle: “Polis fezlekesi ve telefon dinlemeleri dışında, bilgi ve belge temin etmeden, ihale dosyaları getirtilmeden ve bilirkişi raporları aldırılmadan gözaltı kararı istemek. Soruşturma dosyasını yeterince incelemeden ve eksiklikleri gidermeden, CMK 128. maddedeki şartların oluşmadığını dikkate almadan şüphelilerin tüm malvarlıklarına el konulması talebinde bulunmak. Mahkeme kararı olmaksızın dinleme yapılmasına imkan sağlamak. Dinleme kararlarının uzatılması taleplerini nöbetçi hakimler yerine, nöbetçi olmayan hakimlerden almak. Başsavcıya bilgi vermemek. Soruşturmanın gizliliğine riayet etmemek, bazı belgeleri basına sızdırmak. İzin almadan bildiri dağıtmak. Yasa ve genelgelere aykırı olarak soruşturmayı UYAP’a kaydetmemek.”
‘Kuvvetli şüphe olmadan karar’
Hakim Süleyman Karaçöl ise 25 Aralık soruşturması kapsamında iş adamlarının mallarına tedbir koymuştu. Karaçöl, İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi’nde hakimken Kütahya’ya atanmış arından tedbiran görevden alınap meslekten ihraç edilmişti. Karaçöl, sanığa ve şüpheliye ait mal varlığına tedbir koyabilmek için aranılan suçun işlendiğine dair kuvvetli şüphenin olup olmadığı, mal varlığının suçtan elde edilip edilmediği hususlarında hiçbir inceleme ve araştırma yapmamakla suçlanıyor.
2’si kaçtı 1’i kayıp
Bakırköy Başsavcılığı, HSYK tarafından ihraç edilen eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında da geçtiğimiz ay “Örgüt kurmak”, “Cebir şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmaya kısmen veya tamamen engellemek” suçlamaları ile yakalama kararı çıkarmıştı. Ancak savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın haklarında yakalama kararı çıkarılmasından saatler önce Artvin Sarp sınır kapısından Gürcistan’a kaçtıkları tespit edilmişti. Hakkında yakalama kararı çıkarılan bir diğer savcı Mehmet Yüzgeç de firari.
Tutukladığı polis amiri gözaltına aldı!
Süleyman Karaçöl’ün Kütahya’da daha önceden Ergenekon davasında İstanbul’da tutuklama kararı verdiği Emniyet Amiri Servet Kaynak tarafından gözaltına alındığı belirtildi. Kaynak’ın 32 ay cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildiği ve ardından hakim Karaçöl gibi kendisinin de İstanbul’dan Kütahya’ya tayinin çıktığı kaydedildi.