23 yıl sonra
Kenan Evren’den sonra İngiltere’ye resmi ziyarette bulunan ilk Türk Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Hanım, Londra’da görkemli bir törenle karşılandı. İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Gül çifti onuruna Buckingham Sarayı’nda bir akşam yemeği verdi. Kraliçe ve Gül iki ülkenin dostluğuna kadeh kaldırdı
Türkiye’den İngiltere’ye 23 yıl aradan sonra ilk kez resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül için başkent Londra’da şaşaalı bir karşılama töreni düzenlendi. Buckingham Sarayı’nın yakınındaki tören alanına Gül çifti gelmeden önce Kraliyet Süvari Birliği bando eşliğinde giriş yaptı. Tören alanına ilk olarak İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Philip İngiltere milli marşı eşliğinde geldi. Daha sonra tören alanının White Hall Kapısı’ndan Türk bayraklı araçla Cumhurbaşkanı Gül ve eşi girdi.
Top atışı ile karşılandılar
Öndeki araçta, Galler Prensi Charles Cumhurbaşkanı Gül’e eşlik ederken, arkadaki araçta, rahatsızlığı nedeniyle törene katılamayan Prens Charles’ın eşi Cornwall Düşesi Camilla’nın yerine kraliyet temsilcisinin Hayrünnisa Gül’e eşlik ettiği görüldü. Kraliçe ve eşi, Gül çiftini tören alanındaki platformda karşıladı. Bu sırada Green Park’ta 41 pare, Tower of London’da 62 pare top atışı yapıldı. İstiklal Marşı’nın çalınmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül, Edinburgh Dükü Philip eşliğinde Kraliyet Şeref Kıtası’nı selamladı. Selamlamanın ardından Süvari Birliği eşliğinde Kraliyet atlı arabaları tören alanına geldi. Kraliçe Elizabeth ve Cumhurbaşkanı Gül ilk arabaya binerken, Hayrünnisa Gül ile Edinburgh Dükü Philip ikinci arabada yerlerini aldılar. Atlı arabaların tören alanından ayrılışı sırasında ikinci kez İstiklal Marşı çalındı.
Atlı arabalar daha sonra sevgi gösterileri arasında Mall Caddesi’nden geçerek Buckingham Sarayı’na doğru ilerledi. Buckingham Sarayı’nda Kraliçe Elizabeth ve eşi Philip, Gül çiftine konaklayacakları Belçika Süiti’ne kadar eşlik etti.
Abdülaziz’le aynı salon
Akşam da Kraliçe, Gül çifti onuruna Buckingham Sarayı’nda resmi bir yemek verdi. Yemek, Türkiye’den İngiltere’ye 1867’de ilk kez devlet ziyareti gerçekleştiren Sultan Abdülaziz’e yemek verilen Buckingham Sarayı’nın Müzik Salonu’nda verildi. Abdülaziz için verilen yemek sırasında, aralarında Osmanlı Sergi Marşı’nın çalındığı müzikler 144 yıl sonra tekrar yankılandı. Gül ve Kraliçe, salona birlikte girdi. Ardından Hayrünnisa Gül, Edinburgh Dükü Philip, Gül’ün ziyaretine eşlik eden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu salondaki yerlerini aldı. Yemeğe Gül çiftinin oğlu Mehmet Emre Gül de katıldı. Elizabeth, 1971’de de Türkiye’yi ziyaret ettiğini anımsatarak “2008’de ülkenize geldiğimde Türkiye’nin bu sürede geçirdiği müthiş gelişimi gördük” dedi. Kraliçe, konuşmasını “Kadehimi Cumhurbaşkanı ve Türk halkı için kaldırıyorum” diye bitirdi. Kraliçe’nin kadeh kaldırmasıyla İstiklal Marşı çalındı.
Yüksek Şövalye Nişanı taktı
Gül de “İki stratejik ortak olarak, Türkiye ve İngiltere modern çağın zorluklarına karşın ortak hareket etme konusunda güçlü bir bağlılığı paylaşıyor” dedi. Gül, kadehini, “İngiliz halkının refahı ve mutluluğu ile Kraliçe’nin sağlığına” kaldırdı. Gül’ün kadehinin kaldırmasının ardından İngiltere Milli Marşı çalındı.
Resmi akşam yemeğinde İngiliz Kraliyeti protokolü üst düzeyde ve titizlikle uygulandı. Yemekte frak giyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kraliçe 2. Elizabeth’in 2008 yılındaki Türkiye ziyaretinde takdim ettiği, “Yüksek Şövalye Nişanı”nı da taktı. Yemeğe bütün erkek konuklar frakla, kadınlar koyu renk uzun elbiseyle katıldı.
Evren 1988’de ziyaret etti
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’den İngiltere’ye bu seviyede 23 yıllık bir aradan sonra ilk devlet ziyaretini gerçekleştiriyor. 1988’de dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in ziyaretinden sonraki bu ilk resmi ziyaret, Kraliçe 2. Elizabeth’in 2008’deki Türkiye ziyaretinin iadesi niteliğini de taşıyor. Gül, yılda en fazla iki devlet ziyareti kabul eden İngiltere’yi bu yıl ABD Başkanı Obama’dan sonra ziyaret eden 2. Cumhurbaşkanı oldu. Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkilerin tarihi 16. yüzyıla kadar uzanıyor. İlk İngiliz Büyükelçisi William Harborne 1583’te İstanbul’da, yurt dışındaki ilk Türk büyükelçisi Yusuf Agah Efendi 1793’te Londra’da göreve başladı. Sultan Abdülaziz 1867’de İngiltere’yi ziyaret etti. Bu ziyaret, bir Osmanlı padişahının Batı Avrupa’ya yaptığı ilk ziyaret olarak tarihe geçti.
Londra’da Türk günü
Gül çiftinin ziyareti, Londra’da tam bir Türk havası estirdi. Caddeler Türk bayraklarıyla süslenirken, tören alanına kurulan platformlar da kırmızı ve beyaz renkte hazırlandı ve üzerlerine Cumhurbaşkanlığı forsu konuldu. Tören alanında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Londra’nın simgelerinden dev dönme dolap “London Eye” da Cumhurbaşkanı Gül’ün ziyareti dolayısıyla Türk bayrağının renkleri olan “kırmızı-beyaza” büründü. Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül ve oğlu Mehmet Emre Gül ile Thames Nehri kenarındaki dev dönme dolap London Eye’ın kırmızı-beyaz renklere bürünmesini izledi.
Cameron’la sıcak sohbet
Cumhurbaşkanı Gül, Downing Street 10 Numara’da-ki konutunda İngiltere Başbakanı David Cameron’u ziyaret etti. Ziyarete Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı.