23 Nisan coşkusu yeniden sokaklarda! Atatürk çocuklara armağan etti
Pandemi nedeniyle 2 yıldır evlerde ve kısıtlı etkinliklerle kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu, salgının etkisini azaltmasıyla yeniden sokaklara taştı. Ankara'da 23 Nisan törenleri başladı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 81 ilden gelen çocuklarla birlikte Anıtkabir'i ziyaret etti. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, başkanlık ettiği heyet Anıtkabir'i ziyaret etti. Törene, TBMM Başkanı Şentop’un yanı sıra AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İYİ Parti Grup Başkanvekili Dursun Musavat Dervişoğlu ve diğer yetkililer katıldı. Şentop, anıta çelenk koydu. Daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 102'nci açılış yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Ankara'da törenlerle kutlandı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un, Atatürk Anıtına çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Buradaki törende partilerin grup başkanvekilleri ve milletvekilleri yer aldı.
DEVLET ERKANI ANITKABİR'DE
Daha sonra TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığındaki devlet erkanı, Anıtkabir'de düzenlenen törene katıldı. Törende Şentop'un yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bakanlar ve milletvekilleri yer aldı. Devlet erkanının ziyareti sırasında 81 ilden gelen çocuklar da Anıtkabir'de ellerinde Türk bayraklarıyla hazır bulundu. Şentop ve beraberindeki heyet, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine geldi. TBMM Başkanı Şentop'un mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
'BAĞIMSIZLIĞIMIZDAN ASLA TAVİZ VERMEYECEĞİZ'
Meclis Başkanı Şentop, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'nde Anıtkabir Özel Defterini imzalayarak şunları yazdı: "Teşekkülüne öncülük ettiğiniz ve ilk başkanlığını yaptığınız Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışının 102'nci yıl dönümü vesilesi ile buradayız. Milli mücadelenin başkumandanı olarak milletimizi büyük bir direniş gayesi etrafında birleştirdiniz ve bizler için bu cennet vatanın ebedi yurdumuz olduğunu tescil ettirdiniz. Sizlerden aldığımız ilham ile milli hakimiyetten, tam bağımsızlığımızdan ne bugün ne de gelecekte asla taviz vermeyecek bir şuur ile yolumuza devam edeceğiz. Geçen yüzyılda milletçe çok büyük badireler atlattık; ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi, büyük milletimizden aldığı güç ile destek ile iradesini hakim ve amil kıldı. Yüce Meclisimiz, bu anlayış ile aziz milletimize hizmet etmeye bugün de devam etmektedir.
Dünyada başka bir meclise nasip olmadığı veçhile, kurtarıcı, kurucu ve gazi sıfatlarını haiz yüce Meclisimiz; demokrasimize kast edecek dahili ve harici düşmanlara karşı, zatıaliniz ve ilk meclisin değerli vekillerinin verdiği mücadeleden aldığı feyz ve milletimizden aldığı destek ile demokrasiyi savunmaya devam edecektir. Nitekim, 15 Temmuz'da hain darbe teşebbüsü sırasında, yüce Meclisimiz aynı ruh ile mücadele etmiş ve ikinci defa gazi unvanını almıştır. Siz 100 yıl önce 'Meclisten önce ordu gerekir, para gerekir' diyenlere 'Evvela Meclis sonra ordu, orduyu yapacak millet ve ona vekaleten Meclistir' demek sureti ile Millet iradesini o günkü zor şartlarda dahi her şeyin önüne koymuştunuz. Bu şiar ile sağlam temeller üzerine inşa ettiğiniz Meclisimiz orduyu da kurmuş, düşmanı da yenmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisimiz kuruluşundan itibaren sahip olduğu bu ruh ile çizdiğiniz o kutlu yolda yılmadan yürümeye devam etmektedir. Emanetiz olan Cumhuriyetimiz güvenli ellerdedir. Devletimize yönelik her türlü tehdide karşı milletimiz yekvücut olarak mücadele etme azim ve karalılığındadır. Bu vesile ile sizi ve mücadeleyi birlikte yürüttüğünüz yol arkadaşlarınızı ve ahirete intikal etmiş milletvekillerimizi rahmet ve minnet ile yad ediyorum."
Törenin ardından Anıtkabir'den ayrılırken çocuklarla sohbet eden Meral Akşener, gazetecilere açıklama yaptı. Akşener, "Çocukların bir insanı sevmesi çok özel bir duygudur. Bunun içerisinde hiçbir şey yok. Hesap, kitap yok. Dümdüz tertemiz bir sevgi. Çok mutluyum o yüzden. Ben bugün akşama kadar uçarak gezeceğim. Gerçekten kendi çocukluğuma döndüm" ifadelerini kullandı.
1'İNCİ MECLİS'TE ANMA TÖRENİ
TBMM'nin 102'nci açılış yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle 1'inci Meclis'te anma töreni düzenlendi. Törene TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile davetliler katıldı. 23 Nisan 1920'de TBMM'nin açılışında en yaşlı üye sıfatıyla Sinop milletvekili Şerif Bey'in yaptığı konuşmanın seslendirilmesi ile başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Şentop buradaki konuşmasında, "Bu tarihi binanın abidevi oluşu, fiziki özelliklerinden kaynaklanmıyor. Hatta fiziki özelliklerinin oldukça mütevazi, başardığı işlerle mukayese edildiğinde şaşırtıcı derecede mütevazi olduğunu bile söylemek icap eder. Bu mekana abidevi özellikler kazandıran şey, tarihimizin en zor döneminde, milletimizin istiklal ve istikbal mücadelesine ev sahipliği yapmasıdır. 23 Nisan 1920'de, bu daracık salona, ne kadar geniş, ne kadar çok ve ne kadar güçlü bir mana doldurulmuştur. Her şeyden önce tam bağımsızlık idealiyle bir siyasi varlık, bir devlet olarak hayatta olduğumuzun ilanı, böylece milletin mukadderatına bizzat el konulduğu hususu, milli mücadelenin yönetilmesi ve çökme aşamasındaki devletin inşası. Bunların hepsi bu fiziken küçük binada, çok zor şartlar ve imkansızlıklar içinde bir araya gelen, büyük ideallerin ve iddiaların, devasa cesaretlerin ve sarsılmaz kararlılıkların sahibi insanların omuzlarında yükselmiştir" dedi.
Şentop, bir asır önce milletin varlığına kasteden düşmanların, bugün artık yeni silahları, araçları, taktikleri ve propagandalarının var olduğunu dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Milletimizin bekasına yönelik saldırı bir asır önce akamete uğratılmış olsa da bugün farklı kisve ve şekillerde yeniden ortaya çıkıyor ve şüphesiz gelecekte de çıkmaya devam edecektir. Bu sebeple, milli mücadele tarihin bir döneminde yapılmış ve tamamlanmış bir süreç değildir; milli mücadele süreklidir, kesintisiz devam etmektedir; devam edecektir. Hem ilk meclisimizin bu tarihi binası hem de 15 Temmuz’da bombalara maruz kalan şimdiki meclis binamız, milli iradenin tecelligahı ve gerekirse karargahı olarak bu milletin iradesine ve büyük karakterine, mücadelesine mekan olmaya devam edecektir" diye konuştu. Şentop'un konuşmasının ardından tören sona erdi.
ŞENTOP, KUTLAMALARI KABUL ETTİ
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, daha sonra TBMM Tören Salonu'nda kutlamaları kabul etti. Bu törene de yüksek yargı organlarının başkanları, kabine üyeleri, TBMM başkanvekilleri, TBMM'de grubu bulunan partilerin başkanları ve grup başkanvekilleri, milletvekilleri, eski TBMM başkanları, kuvvet komutanları ve diğer yetkililer katıldı.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 81 ilden gelen çocuklarla Anıtkabir'i ziyaret etti. Öğrencilerle Aslanlı Yol'da yürüyen Bakan Özer, Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı, ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Bakan Özer, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:
"Aziz Atatürk, TBMM'nin kuruluşunun 102'nci yıl dönümünde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın coşkusu ve gururunu yaşamak için huzurunuzdayız. Açıldığı o kutlu andan bugüne dek Gazi Meclisimiz, bağımsızlığımızın ve beraberliğimizin en mühim simgesi olmuştur. Bu müstesna günün bir bayram olarak çocuklarımıza armağan edilmesi, milletimizin mevcudiyet ve istikbalinin gelecek kuşaklara emaneti anlamına gelmektedir. Bizler de üzerimize aldığımız sorumluluğun bilincinde, evlatlarımızı dünyadaki yaşıtlarıyla eşit bir şekilde donatmak gayesi ve gayretindeyiz. Milli mukadderatımızı aydınlık yarınlara ulaştıracak olan çocuklarımızın milli ve manevi değerlerimizi bilen; vatanını, milletini, ailesini canı gönülden seven; milli iradenin gücü ve önemine inanan nesiller olarak yetişmesi çabasındayız. İnsanımıza ve insanlığa hizmeti her zaman fazilet sayan gençlik, sizin emanetinizi taşımaya layık bir nesil olacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığı olarak geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimizin eğitim-öğretimlerini, kesintiye uğratmadan devam ettirmiş olmanın ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda tekrar okullarımızda yer almanın kararlılığı ve mutluluğu içindeyiz. Eğitimde fırsat eşitliği ilkemiz doğrultusunda memleketimizin her köşesindeki evlatlarımız için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Zatıalinizin tüm dünya çocuklarına armağan ettiği ve milli hakimiyetin yüce Meclisimize verildiği bu anlamlı günü, büyük bir gururla kutluyoruz. Ruhunuz şad olsun."
ANITKABİR HALKA AÇILDI
Törenin ardından Anıtkabir halka açıldı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle çok sayıda kişi Anıtkabir'i ziyaret etti. Pandemi nedeniyle öğrenciler olmadan gerçekleştirilen Anıtkabir'deki resmi törenler, bu yıl 81 ilden gelen öğrencilerin katılımıyla yapıldı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen çocuklar, 2 yıl aradan sonra Anıtkabir'deki törenlere katıldıkları için çok mutlu olduklarını söyledi.
RESEPSİYON YOK
Siyasi parti temsilcilerinden önce “Türkiye’nin Çocukları” ayrıca bayram özel oturumu yapacak. Salgın önlemlerinin yumuşatılmasına karşın, kapalı alanda toplu yapılan akşam resepsiyonu bu yıl da iptal edildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise kutlama programlarına İstanbul’da katılacak, Başakşehir Millet Bahçesi’nde TRT Çocuk Şenliği’nde olacak. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve öğrencileri kabul edecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan akşam da Sevgi Evleri’nde çocuklarla birlikte iftar yapacak.
EN GÜZEL BAYRAM...
İletişim Başkanlığı, çocuklar için çeşitli illerde 23 Nisan etkinlikleri düzenledi. Minikler bu etkinliklerde gönüllerince eğlenip bayramlarını kutladı.
İLK KEZ UÇAKTA
Antalya’da hayatlarında hiç uçak yolculuğu yapmayan 127 çocuk, uçakla Çanakkale gezisine katıldı. Bölgeyi gezen çocuklar, Çanakkale semalarında prova uçuşu yapan Solo Türk’ü de büyük bir heyecanla izledi.
‘KÜÇÜK DAHİ’LER ORMANI TEMİZLEDİ
Anaokulu öğrencileri, 22 Nisan Dünya Günü ve 23 Nisan etkinlikleri kapsamında Bahçeköy Orman İşleri Dairesi’nden alınan izinle Belgrad Ormanı’nda büyük bir temizlik operasyonu yaptı.
THY'DEN 23 NİSAN SÜRPRİZİ; 46 ÇOCUK UÇAKLA TANIŞTI
Giresun ve Ordu'nun köylerinde yaşayan ve hayatlarında hiç uçağa binmemiş 46 çocuğu uçakla tanıştırdı. İlk kez uçağa binen ve yakından inceleme fırsatı bulan çocuklar, kuleden terminale ve yer hizmetlerine kadar pek çok noktada havacılığı deneyimledi, eğlenceli anlar yaşadı.
THY Basın Müşavirliği'nden yapılan açıklamada İstanbul'dan havalanan ve Ordu- Giresun Havalimanı'nda çocuklar ile buluşan uçağın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na özel sefer sayısının TK1920 olarak düzenlendiği belirtildi.
Ordu'nun Yokuşdibi Köyü İlköğretim Okulu ve Giresun'un Çatak Köyü İlköğretim Okulu'nda eğitim gören 10 ila 12 yaş arası 46 öğrenciye, kendi isimleriyle biniş kartları düzenlendi. Öğrenciler, Ordu- Giresun Havalimanı'na gelen THY uçağına bindi. Hayatlarında ilk kez uçağa binen çocuklar, pilot ve kabin memurlarıyla tanıştı. Öğrenciler, derste çizdikleri havacılık temalı resimleri ise uçuş ekibine hediye etti. Kaptan pilotun uçakta bulunan çocuklar için yaptığı özel anonsta ise "Yarınlarımızın teminatı sevgili çocuklar, kanatlarınız hep açık ve hayalleriniz daima yükseklerde olsun" mesajı verildi.
ÇOCUKLARA ÖZEL HEDİYE
Havalimanında geçirdikleri bir günde havalimanı kulesinden yer hizmetlerine kadar pek çok noktada THY çalışanları ile havacılığı deneyimleyen çocukların daha sonra Ordu Boztepe'yi ve Giresun Kalesi'ni gezerek eğlenceli bir gün geçirdikleri ve THY tarafından çocuklara hediyeler verildiği dile getirildi.
Sümbülefendi FANÇO (Fatih Anne Çocuk Merkezi), Çukurbostan Parkı’nda ve Yedikule Bahçede çocuk şenlikleri, Kasım Günani Kütüphanesi’nde ise Kütüphane Festivali düzenledi.Çocuklar tarafından hazırlanan halk oyunları sergilendi ve şiirler okundu. Ayrıca çocuklar, minik kalemler genç yazarlar imza günü kapsamında çocuk kitaplarını imzalayarak hediye ettiler.
ATATÜRK ÇOCUKLARA ARMAĞAN ETTİ
Mustafa Kemal Atatürk, 27 Aralık 1919'da Ankara'ya geldiğinde Temsil Heyeti Başkanı sıfatını taşıyordu. Zor günlerdi, vatan işgal altındaydı. Bu sıfat ile direnişe bürokratik katkıyı sağlaması zordu. Mustafa Kemal, 19 Mart 1920'de bir genelge yayınladı ve Ankara'da olağanüstü yetkilere sahip bir Meclis'in açılması gerektiğini ilan etti. Seçimin ardından da mebusların, 15 gün içinde Ankara'ya gelmelerini istedi. İşgalci güçler tarafından dağıtılan Osmanlı Mebuslar Meclisi'nin üyelerine de Ankara'ya gelmeleri için çağrı yaptı.
23 Nisan yurdun dört bir yanında çoşkuyla kutlandı. Öğrenciler şarkılar ile Atatürk sevgilerini dile getirdiler.
Bu çağrı üzerine ruhları; esareti yabancı bir doku gibi reddeden, kalpleri güneşten yontulmuş ışık gibi parıltılı yiğitler, vatanın her köşesinden çorak Ankara'ya koşacaktı. Meclis, 23 Nisan 1920'de böyle bir ruh hali içinde açıldı. 23 Nisan 1920'de önce Hacı Bayram Camii'nde cuma namazı kılındı. Mebuslar, sokakları dolduran coşku içindeki halkın arasından geçmekte zorluk çekiyordu. Meclis binası olarak buna uygun belki de tek yer olduğu için seçilen İttihat ve Terakki Kulübü binasına çok da uzak olmayan Hacı Bayram Camii'nden güçlükle gelinebildi. Saat 14.00 sıralarında Meclis ilk toplantısını yaptı. O gün, henüz ismi konmayan bağımsız yeni devlet ile Cumhuriyete can suyu verildi. Bu Meclis, vatanın kurtuluşu ile devletin kuruluşunu 3 yıl gibi bir sürede birlikte hayata geçirecekti. 1923'te Cumhuriyet ilan edilecek yeni Türk Devleti kurulacaktı.
YETİMLERE SAHİP ÇIKILDI
Osmanlı'nın son dönemi peş peşe gelen savaşlar içinde geçti. Trablusgarp ve Balkan savaşlarının ardından Birinci Dünya Savaşı patlak verdi. Çanakkale, Filistin, Irak, Kafkas cephelerinde yüzbinlerce asker şehit düştü. Geride kalan kimsesiz çocukların bakımı için 1917 yılında Himaye-i Eftal Cemiyeti kuruldu. 1919’da Kurtuluş Savaşı başladı. Büyük Millet Meclisi Hükümeti'nin oluşturulmasının ardından 1921 yılında Himaye-i Eftal Cemiyeti Ankara'da yeniden yapılandırıldı. Milli mücadelede şehit düşenlerin geriye bıraktığı yetim ve öksüz çocuklara mümkün olduğu kadar sahip çıkılmaya çalışıldı. 30 Ağustos 1922'deki büyük zaferle birlikte vatan kurtuldu.
BAĞIŞ KAMPANYASI
Meclis'in kuruluş yıldönümü olan 23 Nisan, 1923'ten itibaren Milli Hakimiyet Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. Aynı gün Himaye-i Eftal Cemiyeti, bağış pulları hazırladı. Cemiyetin, bir yıl sonra 23 Nisan 1924'te Hakimiyet-i Milliye Gazetesi'nde "Bugün yavrularımızın rozet bayramıdır" duyurusu yayınlandı ve şehit çocuklar için bağış kampanyası başlatıldı. Hakimiyet-i Milliye Gazetesi'nin 23 Nisan 1926 günlü sayısında "23 Nisan Türklerin Çocuk Günüdür" başlığı altında cemiyetin duyurusu yayınlandı. Cemiyet, 23 Nisan'ı çocuklar günü olarak kabul ettiğini duyurdu. Kahveci, arabacı ve otomobilci esnafının 23 Nisan'da elde edecekleri gelirin bir bölümünü Himaye-i Eftal Cemiyeti'ne bağışlayacakları ilan edildi. Cemiyetin ilan ettiği çocuk bayramı, 1927 yılında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün himayesinde kutlandı. Atatürk, makam araçlarından birini çocuklara tahsis etti.
ULUSLARARASI OLDU
23 Nisan çocuk bayramı olarak ilk kez resmi törenlerle 1933 yılında kutlandı. Atatürk, çocukları makamında kabul etti. Makamlara çocukların oturması da, ilk kez 1933'de uygulandı. 1935 yılında çıkan yasada bayramın adı Milli Hakimiyet Bayramı idi. Ama uzun yıllar çocuk bayramı ile birlikte kutlandı. UNESCO'nun 1979 yılını Çocuk Yılı ilan etmesiyle birlikte 23 Nisan, uluslararası bir nitelik kazandı. TRT tarafından dünya çocuklarının davet edildiği 23 Nisan Çocuk Şenliği düzenlenmeye başlandı. 1980 yılındaki düzenleme ile de bayramın adı Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak değiştirildi. Türkiye, çocuklara milli bir bayramın armağan edildiği tek ülke.