Gazete Vatan Logo

21 Haziran en uzun gece mi gündüz mü, 21 Haziran'da ne olur? Yaz gündönümü nedir?

21 Haziran yaz gündönümüne geri sayım başladı! Güneş ışınlarının Yengeç Dönencesi'ne yılda sadece bir kez dik geldiği bu özel gün, kuzey yarımkürede yazın, güney yarımkürede ise kışın başlangıcını müjdeliyor. Peki, 21 Haziran en uzun gece mi gündüz mü, 21 Haziran'da ne olur? Yaz gündönümü nedir?

21 Haziran en uzun gece mi gündüz mü, 21 Haziran'da ne olur? Yaz gündönümü nedir?

Yıl boyunca iki kez gerçekleşen gündönümü olaylarından biri olan 21 Haziran'da, Kuzey Yarımküre yaz mevsimine "merhaba" derken, Güney Yarımküre kış mevsimine adım atar. Bu tarihte Güneş ışınları Yengeç dönencesine tam dik açıyla, yani 90 dereceyle düşer. Kuzey Yarımküre'de yılın en uzun gündüzü yaşanırken, Güney Yarımküre'de ise en uzun gece ve en kısa gündüz görülür.

21 Haziran en uzun gece mi gündüz mü?

21 Haziran tarihi, güneş ışınlarının, kuzey yarım kürede Yengeç Dönencesi'ne 90 derece açı ile gelmesi dolayısıyla en uzun gündüz ve en kısa gecenin yaşanmasıyla sonuçlanacak. 

21 Haziran’da ne olur?

Yaz gündönümünde (yaklaşık 21 Haziran), güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik açıyla düşer. Kuzey yarımkürede gündüzler kısalmaya, güney yarımkürede uzamaya başlar. Bu tarih, kuzey yarımkürede yazın, güney yarımkürede kışın başlangıcı sayılır. Güney yarımkürede en kısa gün, kuzey yarımkürede en kısa gece yaşanır. Kuzey yarımkürede gölgelerin en kısa olduğu gündür.

En uzun gün sadece Kuzey yarımküreyi değil, aynı zamanda güney yarımküreyi de etkilemektedir. Bu tarihte Güney Yarımkürede kış başlamaktadır. Güney yarımküre de en uzun gece en kısa gündüz yaşanmaktadır. Ayrıca aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi'ni teğet geçerken güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile almaktadır. Bu tarihten sonra Oğlak Dönencesi'nin güneyinde en uzun gölge yaşanmaktadır ve gölge boyları kısalır.

Sadece kış ve yaz olarak kabul edilmez bu tarih bazı ülkelerde yazın ya da kışın ortası olarak da kabul edilmektedir. Aynı zamanda kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, Güney'de ise 24 saat gece yaşanmaktadır. Yaz Gündönümü'nde saat 12 olduğunda güneş dik bir açıyla gelir ve yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur. 21 Haziran'da en uzun gece Sinop'ta yaşanırken, 21 Aralık'ta Hatay'da en uzun gündüz yaşanır.

Haberin Devamı

Yaz gündönümü nedir?

Yaz gündönümü, Güneş ışınlarının Yengeç Dönencesi'ne yılda bir defa dik geldiği an. Kuzey yarımkürede en uzun gündüz yaşanır ve günler kısalmaya, güney yarımkürede en kısa gündüz yaşanır ve günler uzamaya başlar. Bu tarih, bâzı bazı ülkelerde kuzey yarımkürede yazın, güney yarımkürede kışın başlangıcı sayılır.

Haberin Devamı