204 davada, 2 bin 619 darbeci mahkum oldu!
15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili açılan 289 davadan bugüne kadar 204’ünde karar çıktı. 1760’ı ömür boyu olmak üzere, 2 bin 619 sanık hapis cezası aldı
FETÖ’nün darbe girişiminin ardından bugüne kadar açılan 289 davadan 204’ü tamamlandı. Bu davalardan 29’u Ankara’da, 42’si ise İstanbul’da karara bağlandı.
Sona eren davalarda 803 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. 31 sanık dörder kez, 4 sanık ise üçer kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar arasında eski generaller, subaylar ve astsubaylar da yer aldı. Sanıklardan 957’si için müebbet hapis cezası veren mahkemeler, 859 sanığı 1 yıl 2 ay ile 20 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı. Mahkeme heyetleri, tamamlanan davalarda aralarında çok sayıda erin ve bazı rütbeli askerlerin de bulunduğu sanıkların beraatine hükmetti. Açılan davalardan 85’inde ise yargılamalar sürüyor. Bu davalardan 27’si Ankara’da, 10’u İstanbul’da görülüyor.
Öne çıkan davalar
- Muğla’da, darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davada, suikast girişimini planlayan ve saldırıyı yöneten eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş ve FETÖ’nün “Çiğli üs imamı” olarak anılan “Paşa” lakaplı eski başçavuş Zekeriya Kuzu’nun da aralarında bulunduğu 31 sanığa 4’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
- İstanbul’daki “ana darbe” davasında, tutuklu 14 sanıktan 12’si “anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
- 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki eylemlere ilişkin görülen davada, aralarında tutuklu sanıklar eski yarbay Turgay Ödemiş ve eski binbaşı Ahmet Taştan’ın da bulunduğu 72 sanık, ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı.
- Malatya’da darbe girişimine ilişkin davada 14 sanık ağırlaştırılmış müebbet, iki sanık ise müebbet hapis cezasına mahkum edildi. Sanıklardan dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti’ye “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçuna yardım etmekten 15 yıl hapis cezası verilirken, eski 2. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun ise beraat etti.
- Ankara’daki ilk karar, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’nın alıkonulmasına ilişkin davada çıktı. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 27 sanıklı davada 18 sanığı “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 12’şer yıl, 5 sanığı ise aynı suçlardan müebbet ve 10’ar yıl hapis cezasına mahkum etti.