2020 yılında muhtar maaşları ne kadar oldu? 50 bin muhtarı ilgilendiriyor…
Maaş katsayısında yapılan artışlar, muhtar maaşlarını da arttırdı. Bu artıştan 50 bin 278 muhtar yararlanacak. Peki 2020 yılında muhtar maaşları ne kadar oldu? Şehirlere göre muhtar maaşlarında değişiklik olacak mı? İşte detaylar…
Muhtar maaşları, 2020 yılında yapılan maaş katsayısındaki artışlarıyla güncellendi. Bu artıştan 50 bin 278 muhtar yararlanacak. Peki 2020 yılında muhtar maaşları ne kadar oldu? Şehirlere göre maaşlarda değişiklik olacak mı? İşte konuyla ilgili merak edilenler...
MUHTARLARA ÖDENECEK NET MAAŞ NE KADAR OLDU?
Köy muhtarları ile şehir ve kasaba mahalle muhtarlarına, 14.750 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ödenek verilir. Bu ödenek damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.Muhtar ödeneği, her ayın on beşinci günü il özel idareleri tarafından ilgililere peşin olarak ödenir. Buna göre muhtar maaşları 14.750 * 0,146061 = 2.154,39 TL Bu tutardan binde 7,59 damga vergisi kesildiğinde = 16,35.
Muhtarlara ödenecek net maaş ise 2.138,04 TL olacaktır.
MUHTARLARIN GÖREVLERİ NELERDİR?
Türkiye'de görev alan muhtarların görevleri;
- Seçim dönemlerinde sandık seçim kurullarına, sağlık ocağı ve sağlık merkez kurullarına katılım sağlamak. Bunların dışında emlak vergisi ile ilgili olarak arsaların bedel tespit komisyonu gibi kurul ve komisyonlara da katılırlar.
- Askerlik çağına girmiş olan gençlerin, sandık seçim listelerinin kimlik çizelgelerinin askıya çıkarılması gibi ilan işlerinin yapılması sağlamak.
- Cadde, sokak ve meydan levhalarını kontrollerini sağlayarak ederek eksik olan ve bozulmuş olanları belediyeye bildirerek yapılmasını sağlamak.
- Mahalle ya da köyde meydana gelen salgın ve bulaşıcı hastalıkları ve bunlara bulaşmış olduğundan şüpheli kimseleri ilgili kuruluşlara bildirmek.
- Askerlik ve seferberlik gibi önemli tebligatların yapılmasını sağlamak.
- Seçmen kâğıtlarının dağıtılmasını sağlamak.
- Mahallede oturan vatandaşlar için gerekli ilmühaberler düzenlemek.
- Nüfus kağıdını kaybeden ya da yenisini çıkarmak isteyen vatandaşlara gerekli olan belgeleri düzenlemek.
- Görev yaptığı bölgede yaşayan muhtaç, yaşlı, sakat ve kimsesizlere, “Yeşil Kart” verileceklerin tespitini sağlamak.
- Afet zamanlarında yardım yapılacakların tespiti gibi işlerde idareye yardımcı olmak.
- Mahalle ve köylerde yapılan ve yürütülen hizmetlerle ilgili görüş bildirmek.