2017 yılı ÖTV oranı ile ilgili tasarı TBMM'den geçti!
Araç sahiplerinin yakından takip ettiği ÖTV oranlarında değişikliğe gidiliyor. 2017 yılı için ÖTV oranlarıyla ilgili tasarı TBMM tarafından kabul edildi. Peki ÖTV oranları hangi özelliklere göre değişecek? Tüm detaylar haberimizde...
ÖTV ile ilgili yeni alınan karara göre ÖTV oranları artık aracın pek çok özelliğine göre değişecek. Eskiden aracın yaşı ve motor silindir hacmine göre değişen ÖTV oranları artık daha geniş kapsamda ele alınacak.
Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, Motorlu taşıtların ÖTV oranlarını yeniden belirlemeye yönelik düzenlemeleri içeren tasarı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
ARAÇLAR VERGİLENDİRMESİNDE ÖLÇÜTLER GENİŞLİYOR
Kanunla, Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli (Il) sayılı listede yer alan mallar için; mevcut oran değişikliklerine ilişkin yetki sınırları içinde kalmak şartıyla, özel tüketim vergisi matrahını esas alarak fiyat grupları oluşturmaya, bu fiyat grupları ve malların cinsi, sınıfı, üst yapı gövde tanımı, emisyon türü ve değeri istiap haddi ile yolcu ve yük taşıma kapasitesi itibarıyla farklı oranlar belirleyebilme; uygulanmakta olan oranları EURO normlarını sağlayan katalitik konvertör sistemi ile teçhiz edilmiş taşıtlarda yarısına kadar indirme ve kanuni oranına kadar çıkarma hususunda Bakanlar Kuruluna yetki veriliyor.
Böylece, bir aracın vergilendirilmesinde sistem değişikliğine gidilerek, vergileme ölçütleri genişletiliyor. Otomobillerin ÖTV oranları, sadece motor silindir hacmine ve yaşına göre değil; satış fiyatına, tipine, sınıfına, taşıma kapasitesine, cinsine, emisyonuna, kasa yapısına göre ayrı ayrı belirlenebilecek. Düzenlemeyle, bu konuları belirlemede Bakanlar Kuruluna yetki verilecek.
OTOMOTİVCİLER ÖTV'DE "GEÇİŞ SÜRECİ" İSTİYOR
ODD Genel Koordinatörü Erce, "Eğer vergi sisteminde ÖTV yapısını değiştirmekle ilgili bir irade söz konusuysa, bizim beklentimiz; buna bir geçiş süreci konulması" dedi.
Motorlu taşıtların ÖTV oranlarının, sadece motor silindir hacmine ve yaşına göre değil; satış fiyatına, tipine, sınıfına, taşıma kapasitesine, cinsine, emisyonuna, kasa yapısına göre ayrı ayrı belirlenebilmesine yönelik Bakanlar Kuruluna yetki veriliyor.
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, taşıtlarda ÖTV'ye yönelik yapılan değişiklik hakkında konuştu.
Otomotiv sektörünün, iç tüketime, büyümeye ve ihracata önemli katkılar sağladığını vurgulayan Erce, şöyle devam etti:
"Eğer vergi sisteminde ÖTV yapısını değiştirmekle ilgili bir irade söz konusuysa, bizim beklentimiz; Maliye Bakanı'mız ve Gelir İdaresindeki bürokratlarla beraber sektörün yan yana gelmesi, beraberce çalışarak bu parametreleri belirlemek, sonra da eğer yapılacak ise buna bir geçiş süreci konulması. Çünkü otomotiv sektöründeki süreçlere baktığınız zaman, planlama süreçlerinin oldukça uzun vadeli olduğunu görüyoruz. Gerek araç gerekse parça ithalatında üretici firmalar için 3 ila 5 aylık süreler söz konusu. Dolayısıyla planlamalar çok uzun vadeli, bunlara da dikkat ederek geçiş süreçlerinin hassasiyetle belirlenmesi gerekiyor. Yoksa gerek ithalatçıların gerek üreticilerin bu belirsizlik içerisinde mağduriyeti söz konusu olabilir."
"MART-NİSAN SİPARİŞLERİ ŞİMDİDEN VERİLİYOR"
Erce, sektördeki planlama süreçlerinin 3 ila 5 ay olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Şu anda gerek parça siparişleri gerekse araç siparişleri önümüzdeki senenin şubatı, martı, nisanı için veriliyor ve bugünkü konjonktür, vergi yapısı dikkate alınarak bunlar veriliyor. Tüketiciler de bugünkü ÖTV yapısına bakarak şimdiden sipariş veriyorlar. Siz bu zaman dilimi içerisinde hemen bu değişikliğe giderseniz, hem tüketicinin kafası karışacaktır ve mağdur olma ihtimali artacaktır hem de ithalatçı ve üretim yapan firmaların da planlama süreçlerinin karışmasından dolayı yeni oluşacak vergi sistemini bilmeden verdikleri siparişlerden dolayı mağdur durumda kalmaları söz konusu olacaktır."