Gazete Vatan Logo

2017 Regaib Kandili hangi güne denk geliyor?

Regaib Kandili bu gece idrak edilecek. Mübarek Üç Aylar'ın başlamasının ardından Recep, Şaban ve Ramazan aylarında ilk idrak edilen kandil olma özelliğini taşıyan Regaib Kandili'nde hangi ibadetler yapılabilir? İşte Regaib Kandili'ne dair ayrıntılar...

2017 Regaib Kandili hangi güne denk geliyor?

Üç Aylar başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan takvime göre Üç Aylar'ın içinde Regaib, Miraç ve Berat Kandili ile Kadir Gecesi gibi mübarek gün ve geceler bulunuyor. Peki Kandiller ve Kadir Gecesi hangi güne denk geliyor. İşte Üç Aylar'a ilişkin merak edilen soruların yanıtları...

Recep, Şaban ve Ramazan aylarını kapsayan Üç Aylar mübarek zamanlardır. Üç aylarda yapılan davranışların 2 katı olarak döneceğine inanılır. İşte sizler için Üç Aylar'ın ne zaman olduğu, hangi ibadetlerin yapılacağı gibi merak edilen pek çok soruyu derledik.

2017 ÜÇ AYLAR

Üç Aylar; birbiri ardına açılan rahmet ve mağfiret kapıları olan Recep, Şaban ve Ramazan ayını içinde barındıran, Regâib kandiliyle başlayan, Miraç ve Berat’le devam eden, bin aydan daha hayırlı Kadir gecesiyle zirveye ulaşan, Ramazan bayramıyla da maddî ve manevî alanda “Bayram”a dönüşen manevi yükseliş ve bağışlanma aylarıdır.

Bu mübarek ayların manevi değerine Hz. Peygamber işaret etmiş ve şöyle buyurmuşlardır:

“Recep Allah”ın ayı, şaban benim ayım, ramazan da ümmetimin ayıdır.” (Aclûnî, Keşfu’l-Hafâ, I, 423, Hadis No: 1358)

Haberin Devamı

“Ey Allah’ım! Recep ve şabanı bize mübarek kıl, bizi ramazana kavuştur.” (Ahmet b. Hanbel, Müsned, I, 259)

“Allah’ım! Bizleri Regâible Sana rağbet eden, Miraç ile yücelen, Berat ile kurtuluşa eren, Kadrini idrak ederek Ramazanın sonunda cenneti hak eden kullarından eyle!”

2017 Regaib Kandili hangi güne denk geliyor

ÜÇ AYLARDA HANGİ İBADETLER YAPILMALIDIR?

Bu aylar dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz aylardır. Recep Ayı ile başlayan, Şaban ile devam eden ve Ramazan Ayı ile sona eren üç ayları dualarla ibadetlerle geçirmek çok önemlidir.

– Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

– Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

– Tefekkürde bulunulmalı, "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

Haberin Devamı

– Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.

– Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.

– Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

– Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

-Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

– Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, mesaj yahut e-mail çekerek tebrik edilmeli, duaları istenmeli.

-Başta bütün insanlık olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar etmeli.