2017 Bahar dönemi YDS başvuruları nasıl yapılır?
8 Şubat tarihinde başlayan YDS başvuru işlemleri 16 Şubat Perşembe günü sona erecek. Sınava girecek adayların resmi site üzerinden başvuru işlemleri gerçekleştirebilirler. YDS'ye yönelik temel bilgileri haberimizde sizlerle paylaşacağız.
Yabancı dil tazminatı almak isteyen kamu personeline yönelik yabancı dil bilgisi seviyesinin belirlenmesi için yapılan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından uygulanan yazılı bir sınav türüdür. YDS İlkbahar ve Sonbahar Dönemi olmak üzere senede sadece iki defa düzenlenir.
YDS BAŞVURU İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.
Kamu sektörü olsun özel sektör olsun günümüzde dil faktörü olmazsa olmaz bir ölçüt olarak kabul edilmektedir. Yabancı Dil Sınavı (YDS) ile bu ölçütün tespiti ve değerlendirilmesi yapılarak, kurum ve kuruluşların personelinde aradığı veya tespitini sağlamak istediği yeterlilik belirlenmektedir. Güz ve bahar dönemlerinde olmak üzere gerçekleştirilen bu sınavlar alanında yükselmek isteyen veya belli bir standarda erişmek isteyen tüm personellerin özel ilgi ve zaman ayrılan bir sınav konumundadır.
Yabancı Dil Sınavı (YDS) Başvurusu Ne Zaman Bitiyor?
İçerisinde bulunduğumuz 2017 yılı Yabancı Dil Sınavı ilkbahar dönemi için başvurular 8 Şubat 2017 günü saat 10:00 itibari ile başlamıştır, 16 Şubat 2017 günü saat 23:59'a kadar da devam edecektir. Başvuruları devam eden ve 150 dakika süren Yabancı Dil Sınavı, 2 Nisan 2017 Pazar günü gerçekleştirilecektir. Sınav saati 09:30’dur.
Yabancı Dil Sınavı (YDS) Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yabancı Dil Sınavı ilkbahar dönemi için son başvuru tarihinin 16 Şubat 2017 olduğunu belirtmiştik, Adayların başvuruları ÖSYM'nin resmi internet sitesinden sağlanmaktadır ve işlemler https://ais.osym.gov.tr/ üzerinden gerçekleşmektedir. Adaylar sınav işlemleri için sisteme giriş yapmak zorundadır. Bunun içinde gerekli olan sadece T.C. kimlik numarası ve sisteme giriş yaparken kullandıkları şifreleridir. Sınav türü olarak YDS'yi seçerek gerekli bilgiler eşliğinde sınav başvurularını tamamlayabilmektedirler.
Yabancı Dil Sınavına (YDS) Kimler Başvuru Yapabilir?
Yabancı Dil Sınavına girebilen adaylar resmi olarak açıklaması yapılarak belirtilmiştir. Bunlara ilgili kanunların ilgili yönetmelikleri ve maddeleri ile ulaşabilirsiniz. Sizin için kısa ve öz olarak 'kimler başvuru yapabilir?' bunun hakkında bilgi verecek olur isek, açıklamada olduğu gibi; "kadro karşılığı gösterilmek üzere sözleşmeli çalışan personel dahil olmak üzere, aylıkları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı TSK Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 2802 sayılı Hakim ve Savcılar Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, ve 2914 sayılı Yüksek öğretim Personel kanunu hükümlerince verilen personel ile dil yeterliliği için öğrenciler başvuru yapıp sınava girebileceklerdir." belirlenmiştir. ÖSYM'nin resmi internet sitesinde de bu bilgiye ulaşabilirsiniz.
Peki Yabancı Dil Sınavı'nın (YDS) Başvuru Ücreti Ne Kadar?
En yakın tarihli Yabancı Dil Sınavı başvuru ücreti 90 TL olarak belirlenmiştir. Sınavın ücreti sadece ÖSYM’nin resmi internet sitesinde duyurduğu bankalar üzerinden yatırılmaktadır. Belirlenen bu bankalar ise;
Halkbank (Şube/ATM/İnternet bankacılığı),
Türk Ekonomi Bankası (Şube/İnternet bankacılığı)
Akbank (Şube/İnternet bankacılığı)
Kuveyt Türk Katılım Bankası (Şube/İnternet bankacılığı)
Ziraat Bankası (Mobil Bankacılık/İnternet bankacılığı)
Not: Yukarıda belirtilen ödemeler sadece yurt içi ödemeleridir (KKTC'yi kapsamamaktadır).
Yabancı Dil Sınavı (YDS) Nasıl Değerlendirilmektedir?
Yabancı Dil Sınavı'nda çoktan seçmeli soruların yer aldığı test tekniği uygulanmaktadır. Sınav yapıldığı kitapçıklar ve cevap alanları ÖSYM'nin optik okuyucu sistemi üzerinden okunarak ortak veri tabanına aktarılır ve son derece dikkatli ve sistemli bir takım aşamalardan geçerek değerlendirilir. Sadece doğru yanıtların puan olarak yansıdığı Yabancı Dil Sınavı'nda, bazı durumlarda iptal edilen sorular ise değerlendirme dışı kalmaktadır. Toplamda 100 puan üzerinden değerlendirmeye alınan yabancı dil seviyeleri;
90-100 puan arası A seviyesi,
80-89 puan arası B seviyesi,
70-79 puan arası C seviyesi,
60-69 puan arası D seviyesi,
50-59 puan arası E seviyesi
olarak belirlenmiştir. Tüm adaylara başarılar dileriz.