2 bin 545 engelli bireyin kamuya ataması yapıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Kamuda istihdam edilen engelli personelimizin yüzde 89'u son 15 yılda yapılan atamalar sayesinde gerçekleştirilmiştir. İktidarı devraldığımız zaman 5 bin 777 olan kamudaki engelli personel sayımız, bugün atayacağımız 2 bin 545 engelli kardeşimizle 50 bini aşacaktır” dedi.
Engelli vatandaşların kamu kurum ve kurumlarına Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı (EKPSS) ve kura yöntemiyle yerleştirilmesi töreni ATO Congresium'da gerçekleştirildi. Törende yaptığı konuşmada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Ak Parti olarak her dönemde engelli vatandaşların problemlerine çözüm ürettiklerini vurgulayarak, "Özellikle bakanlığımın görev alanına giren, engellilerimizin mesleki eğitim ve rehabilitasyonu, işe alımların sağlanması, girişimciliklerinin desteklenmesine yönelik çok önemli adımlar attık. 15 yıl boyunca engelli kardeşlerimizin istihdamı temel önceliğimiz oldu. Bu bağlamda engelli istihdamının artırılmasına ilişkin birçok teşviki, birçok adımı, tedbiri ve yasal düzenlemeyi hayata geçirdik. Bu adımlar sayesinde kamuda ve özel sektörde engelli istihdamında ciddi bir ilerleme sağladık. 2002 yılı ile 2017 Temmuz ayı arasında 363 bin 458 engelli kardeşimizin istihdamını gerçekleştirdik. bakıma muhtaç engelli çocuğu olan annelerimize erken emeklilik hakkını getirdik" ifadelerini kullandı.
“15 YILDA YAPILAN ATAMALAR SAYESİNDE GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR”
"Kamuda istihdam edilen engelli personelimizin yüzde 89'u son 15 yılda yapılan atamalar sayesinde gerçekleştirilmiştir” diyen Sarıeroğlu, “İktidarı devraldığımız zaman 5 bin 777 olan kamudaki engelli personel sayımız, bugün atayacağımız 2 bin 545 engelli kardeşimizle 50 bini aşacaktır. İnşallah önümüzdeki dönemde de yapacağımız atamalarla bu sayıyı arttırmaya devam edeceğiz. Bu sene içerisinde ikinci bir atama talebi söz konusu. Yeni bir atama imkanı oluşturulmasının takipçi olacağıma ilişkin söz verebilirim. Ama bu atama olacak mı anlamına gelir mi gelmez mi ilerleyen günlerde bunu sağlamak için inşallah güç birliği, el birliği yapacağız” açıklamasında bulundu.
"ENGELLİ KARDEŞLERİMİZLE İLGİLİ ÇOK KAPSAMLI DÜZENLEMELER HAYATA GEÇTİ"
Salı günü imzalanan 4. dönem toplu sözleşme metninde de engellilerle ilgili kapsamlı düzenlemelerin bulunduğunu anlatan Sarıeroğlu, şunları kaydetti:
"İlk kez engelli kardeşlerimizle ilgili çok kapsamlı düzenlemeler hayata geçti. Toplu sözleşmede, engelliler için mesleki uyum eğitimine yer verdik. Çalışma alanlarının fiziki imkanlarının engelli kardeşlerimiz için düzenlenmesine yönelik hükümleri ekledik. Kamu konutlarından engelli kardeşlerimize öncelik tanınmasıyla ilgili kontenjan düzenlemesine yer verdik. Benim en çok önemsediğim konulardan birisi, engelli çocuğu bulunan kamu çalışanlarımıza çocuk yardımının arttırımla olarak ödenmesini bu toplu sözleşmemizde sağlamış olduk.”
Bakan Sarıeroğlu, LYS'de Türkiye birincisi olup Boğaziçi Üniversitesini kazanan görme engelli Fulya Akkaya'nın da törende bulunduğunu söyleyerek, "Fulya, engelleri ortadan kaldıran şeyin inanç, gayret ve çaba olduğunu bizlere gösteriyor. Biz de başarının anahtarının bunlarda saklı olduğunu biliyoruz ve görüyoruz inanıyoruz” dedi.
“ENGELLİ OLMAK ASLA BİR ÖZÜR VEYA KABAHAT DEĞİL"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ise 2 bin 545 engelli vatandaşın atamasının yapılacağını belirterek, “Böylece 2002 yılında 5 bin 777 olan engelli memur sayısını 51 bin 492’ye çıkarmış olacağız. Yani kamudaki engelli istihdamını AK Parti hükümetleri döneminde tam 9 kat arttırmış olacağız” şeklinde konuştu.
Kaya konuşmasına şöyle devam etti:
“Engelli olmak asla bir özür veya kabahat değil, insanların engellerinden dolayı ayrımcılığa tabi tutulması açıkça bir insanlık suçu ve büyük bir insanlık ayıbıdır. Asıl tehlikeli ve sorunlu olansa zihinlerdeki engellerdir. Zihinler ve kalpler engelli olmadığı müddetçe aşılamayacak hiçbir engel, çözülemeyecek hiçbir bir sorun kalmayacaktır. Sizler bu anlamda gözleri olup da görmeyenlere, kulakları olup da duymayanlar, kalpleri olup da kavrayamayanlara aslında çok güzel dersler veriyorsunuz. Dünyaca ünlü besteci Beethoven’ın kulakları belki duymuyordu ama o 9. senfonisiyle bütün dünyaya kardeşlik çağrısı yaptı. Ünlü halk ozanımız Aşık Veysel de görme engelliydi ama felsefesiyle insan sevgisiyle bu topraklara yıkılmaz bir çınar bıraktı.”
Bakan Kaya konuşmasında görme engelli Şeyma Sevim Saleh’in, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesini birinci olarak tamamlamasını anlattı.
"BUGÜN 495 BİN VATANDAŞIMIZ EVDE BAKIM AYLIĞI ALMAKTA"
Kaya, “Engelli kardeşlerimizin başta sağlık, eğitim olmak üzere her türlü hizmete kolayca erişimini sağladık. bakım ve rehabilitasyon alanında getirdiğimiz yeniliklerle hizmet kalitesini standartlara uygun bir düzeye kavuşturduk. Yaptığımız mevzuat reformlarıyla engellileri yok sayan anlayış yerine engelliye her alanda pozitif ayrımcılık kazandıran bir anlayışı getirdik. Bakıma muhtaç engellilerin kurumsal bakım yerine ev ortamında ailelerin yanında bakımını sağlamak üzere çok önemli tedbirleri hayata geçirdik. Bu adımlar neticesinde bugün 495 bin vatandaşımız evde bakım aylığı almakta. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve eşlerine tüm engellilerimiz adına teşekkürü bir borç biliyorum” ifadelerini kullandı.
Atama töreninde KPSS'de 98 puan alarak Türkiye 11'incisi olan ve hakimlik sınavını dereceyle kazanarak geçen sene Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı personeli olan görme engelli Sabit Kılıç da bir konuşma yaptı. Kılıç, engelli istihdamının bireyin hayatına doğrudan ve pozitif etki ettiğini anlattı.
Öte yandan törende Saray Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi mehteran takımı da törende bir gösteri sundu.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Bakan Sarıeroğlu ve Bakan Kaya'nın, bilgisayar tuşuna basarak başlattığı kurayla 2 bin 545 engelli kamu kurum ve kurumlarına yerleştirildi.
Kızının atandığını öğrenince kızına sarılarak sevinç gözyaşları döken anne Hacer Özseven, “Kırıkkaleliyiz. Kırıkkale çıktı. Cumhurbaşkanımıza ayrıca teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Milli Eğitime memur olarak atandığını söyleyen Eda Fatma Özseven ise “Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyorum bu fırsatı verdiği için bize. Bu fırsatı veren herkese teşekkür ediyorum çok mutluyum” dedi.
Ataması yapılan konuşma engelli Merve Karakışla’nın babası Turgay Karakışla da kızının Muğla Kamu Hastanelerine atandığını belirterek, Konya’dan geldiklerini ve kızının çok heyecanlı olduğunu ifade etti.