Gazete Vatan Logo

16. yüzyıldan kalma kılavuzda 'roketli' kedi!

16. yüzyıla ait kuşatma kılavuzunda, kedi ve güvercinlerin kullanımına dair garip bir bölüm keşfedildi

Avustralya'daki bir kitap blogunda ortaya çıkan ve ABD'deki Pennsylvania Üniversitesi'nde dijitalleştirilen 16. yüzyıla ait top ve kuşatma savaşlarına dair kılavuzda komutanlara, kedi ve güvercinlerin arkasına barut yerleştirilmesinin tavsiye edildiği ortaya çıktı.

Dönemin Alman komutanı Franz Helm tarafından yazılan kılavuzda, şehir ve kalelerden ele geçirilen kedilerin arkasına bağlanan barut torbalarının yakılmasının ardından hayvanın kaleye geri dönerek yangın başlatacağı fikrinin yer aldığı belirtildi.

AFP'nin haberine göre kılavuz üzerine yaptığı araştırmaları açıklayan Mitch Fraas, "İlk gördüğümde nasıl bir anlam çıkaracağımı bilemedim. İlk bakışta hayvanların üzerine bağlanmış bir roketten alevler püskürüyor gibi duruyordu" diye belirtti.


OSMANLI İLE GİRİLEN ÇATIŞMALAR ETKİLEDİ

Mitch, kılavuzun yazarı Franz Helm'in,16. yüzyılda barutun savaş standartlarını değiştirdiği bir dönemde, Güney Avrupa'da Osmanlı'ya karşı girilen bazı çatışmalarda yer aldığına ve barutun kullanımından etkilendiğine inanıldığını belirtti.

Basıldığı dönemde geniş çapta dağıtılan ve pek çok ressamın çizimini içerisinde bulunduran kılavuzda kedi ve kuşların kullanımı dışında, şarapnel dolu bombalar ve üzerinde kazıklar bulunduran füzelere dair ilginç çizimlerin de yer alıyor.

"BİRAZ APTALCA"

Fraas'ın tercümesine göre Helm, hayvanların kundaklamada kullanımını şöyle açıklıyor:

"Ateş okunda kullanılanlar gibi küçük bir çuval hazırlayın. Eğer bir kaleyi ya da şehri ele geçirmek istiyorsanız, o bölgeden bir kedi ele geçirin, çuvalı hayvana bağlayın ve yakın. İyice yanmasının ardından kaleye ya da şehre dönmesi için kediyi salın. Kedi korku yüzünden saklanmak isteyecektir ve girdiği ahırı yakacaktır."

Dönemin savaş koşullarında kedi ve güvercinlerin, Helm'in anlattığı gibi kullanıldığına dair hiçbir kanıtın olmadığını vurgulayan Frass, "Biraz aptalca bir tasarı ve kulağa çok kötü bir fikir gibi geliyor. Hayvanların geldikleri yere koşması çok küçük bir ihtimal. Çok büyük ihtimalle kendi ordugahınızı yakarsınız" diye belirtti.

Haberin Devamı