15 Temmuz Gazisi Asım Bulat: O kurşun bizim için bir şeref
15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığında başkan yardımcısı olarak görev yapan Asım Bulat, engellemeye çalıştığı darbeci askerlerin ateş açması sonucu bacağından vurularak gazi oldu. 1. Sınıf Emniyet Müdürü ve Sosyal Hizmetler ve Sağlık Daire Başkanı olarak görevine devam eden Bulat, o gece yaşananlarla ilgili açıklamalarda bulundu.
15 Temmuz gecesi, Ankara'daki askeri hareketlilik üzerine TRT Genel Müdürlüğüne giden dönemin Özel Güvenlik Denetleme Başkan Yardımcısı Asım Bulat, FETÖ mensubu darbeci askerler tarafından helikopterden ateş edilmesi sonucu bacağından yaralandı. Gazi olan Bulat, tedavisinin ardından görev yerine tekrar giderek darbecilerin amacına ulaşmasının engellenmesine yardımcı oldu. Bacağından çıkarılması riskli görülen kurşun parçasını 8 senedir bedeninde taşıyan Bulat, şu anda 1. Sınıf Emniyet Müdürü ve Sosyal Hizmetler ve Sağlık Daire Başkanı olarak görevine devam ediyor.
“GENEL KURMAY BAŞKANLIĞININ YAKINLARINDA BİR SİLAH SESİ DUYDUM, KAFAMDA SORU İŞARETLERİ OLUŞTU”
Darbe girişiminin yaşandığı gece ile ilgili konuşan Bulat, “15 Temmuz gecesi, Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığında, başkan yardımcısı olarak görev yapıyordum. Uçaklar alçak uçuş gerçekleştiriyordu. Genel Kurmay Başkanlığının yakınlarında bir silah sesi duydum. Kafamda soru işaretleri oluştu. İstanbul'dan bir arkadaşım arayıp bir durum olduğunu ve köprünün trafiğe kapatıldığını söyledi. Tedbirli olmak için tekrar Genel Müdürlüğe döndüm. Beylik silahım ile diğer silahımı yanıma aldım. Çıkacağım esnada dönemin İstihbarat Başkan Yardımcısı Resul Kabataş beni arayarak, ‘Abi darbe oldu, TRT'yi ele geçirdiler' dedi. Tek başıma TRT'ye gittim. İçeriye nasıl gireceğimizi düşündük. Kapıda çok asker vardı. O sırada dönemin İkmal Başkan Yardımcısını aradım. O da İstanbul'a gidiyormuş. Ben arayınca Bolu'dan dönüp geri geldi. Bizi korkutmak için ateş ettiler. İçeriye girmeye çalıştık. O sırada helikopterle bize iki kez ateş açtılar. Biz de ön tarafa gittik. İçeriye girmeye çalışırken bacağımdan vuruldum. Birileri beni hastaneye götürdü. Yaram çok büyük değildi. Tedavi olduktan sonra tekrar Genel Müdürlüğe gelip görevime devam ettim” dedi.
“O KURŞUN BİZİM İÇİN BİR ŞEREF”
Vücuduna isabet eden kurşunun kendisi için bir onur olduğunu dile getiren Bulat, "Yerden seken kurşunun parçası sinirlerime saplanmış. Doktorlar, parçayı çıkarmanın daha büyük problemlere neden olabileceğini söyledi. Sadece soğuk havalarda biraz ağrım oluyor. O kurşun ise bizim için bir şeref. Allah, bu dünyada bize gazilik nasip etti, inşallah diğer dünyada da gazi olarak kabul eder” ifadelerini kullandı.
15 TEMMUZ ŞEHİTLERİNİN HATIRALARI, TÜRKİYE'NİN İLK VE TEK POLİS MÜZESİ'NDE SERGİLENİYOR
9 Nisan 2021'de hizmete açılan Türkiye'nin ilk ve tek Polis Müzesi'nde, Emniyet Teşkilatının geçmişten günümüze kadar kullandığı haberleşme, mühimmat, silah, ekipman, ulaşım araçları ile fotoğraflar ve belgeler sergileniyor. EGM Sosyal Hizmetler ve Sağlık Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Polis Müzesi'nde şehitlerden geriye kalan hatıraları da yer veriliyor. Bölümlere ayrılan müzede 15 Temmuz'da şehit olmuş kahraman polislerin de eşyaları sergileniyor. Osmanlı döneminden günümüze kadarki polis tarihini anlatan müze, haftanın 6 günü ücretsiz şekilde ziyaret edilebiliyor.
"PANDEMİ DÖNEMİ OLDUĞU İÇİN AÇILIŞ 2021 YILINA ERTELENİYOR"
Müzenin kuruluşu hakkında bilgi veren Bulat, “1911 yılında müzemizin kurulması için çaba sarf edilmiş. Eşyalar toplanıyor fakat, Kurtuluş Savaşı dönemi olduğu için müze açılamıyor. 2020 yılında İçişleri Bakanlığınca müzenin açılışına onay veriliyor fakat pandemi dönemi olduğu için açılış 2021 yılına erteleniyor. Türkiye'nin ilk ve tek Polis Müzesi olarak şu anda faaliyetlerine devam ediyor” diye konuştu.
“15 TEMMUZ İLE İLGİLİ OLAN BÖLÜMÜ BENİ DAHA FAZLA ETKİLİYOR”
Müze ile ilgili diğer detaylardan da bahseden Bulat, “Müze 6 bölümden oluşuyor. Burada, Türk Polis Teşkilatının kurulduğu ilk günden bugüne kadar polislerin giydiği elbiseler, silahlar, teçhizatlar, araçlar ve diğer malzemeler sergileniyor. Teşkilatla ilgili aklında herhangi bir soru olanlar çok rahat bir şekilde burada polisliğin tarihini görebilirler. Müzemizin her bölümü çok güzel ama 15 Temmuz ile ilgili olan bölümü beni daha fazla etkiliyor. Beraber çalıştığım, okuduğum, aynı yerden yemek yediğim arkadaşlarımızın emanetleri var burada. Gün geçtikçe aileler bizlere şehitlerimizin emanetini getiriyorlar. Bizler de onları dönüşümlü olarak sergiliyoruz” ifadelerine yer verdi.