Gazete Vatan Logo

143 yıllık hayal gerçeğe dönüyor

2’nci Abdülhamid zamanında projesi çizilen Karadeniz-Akdeniz otoyolu 2019’da tamamlanacak. Böylece Hatay-Ordu arası 6-7 saatte yol alınabilecek

143 yıllık hayal gerçeğe dönüyor

Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz döneminde ilk kez gündeme gelen, 2’nci Abdülhamid zamanında projesi çizilen 143 yıllık rüya, Karadeniz-Akdeniz Otoyol Projesi’nde sona yaklaşıldı. 2019 yılında tamamlanacak ve 5 ili direkt, 50 ili dolaylı ilgilendiren 818 kilometrelik otoyol projesi ile Karadeniz ile Akdeniz bağlantısı 6 saate inecek.

Karadeniz - Akdeniz Yolunun ihalesi 2008 yılında yapılmıştı. Orta ve Doğu Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayacak, toplam bedeli 926 milyon TL olan 818 kilometrelik otoyol projesi Ordu, Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş, Adana ve Hatay ili sınırları içerisinden geçiyor. 50 ili dolaylı şekilde ilgilendiren projeyle Karadeniz’in kapıları İç Anadolu ve Akdeniz’e açılacak. Proje, Ordu’dan Akdeniz illerine kadar ulaşımı kolaylaştırırken, Rusya ve Gürcistan gibi Karadenize kıyısı olan ülkelere de kent üzerinden ihracatta önemli rol üstlenecek.

143 yıllık hayal gerçeğe dönüyor

Hataylı 7 saatte Ordu’da

Projeyle 121 kilometrelik Ordu-Mesudiye yolu, 88 kilometreye düşecek. 2,5 saatlik Ordu-Mesudiye yolu 1 saate inecek. Tünel ve viyadüklerle önemli ölçüde kısalacak Ordu-Sivas arası ulaşım da 2 saate düşecek. Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin, “Yol bittiğinde bir Sivaslı 2 saatte Ordu’ya inecek. Kayserili 4 saat sonra, Kahramanmaraşlı 5-6 saat sonra, İskenderun, Hataylı 6-7 saat sonra Ordu’ya inecekler” dedi.

Haberin Devamı

143 yıllık hayal gerçeğe dönüyor

SOVYET KORKUSUYLA DURDURULDU

İlk kez Sultan Abdülaziz döneminde ‘Dereyolu’ olarak gündeme getirilen Karadeniz- Akdeniz yolunun projesi, 2’nci Abdülhamid tarafından Fransız mühendislere çizdirildi. Projenin ilk temeli 1929 yılında atıldı. Güzergah tartışmaları yüzünden 1933’te çalışmaları durduruldu. Proje, 1970’li yıllarda tekrar gündeme geldi fakat bir Sovyet işgalinde tankların Karadeniz’den İç Anadolu’ya kolayca ulaşmasını sağlayabileceği gerekçesiyle bir kez daha çalışmalar durduruldu. Son olarak proje, 2004’te gündeme geldi.