13’üncü ağır ceza tahliyeleri reddedip meydan okudu
‘Bizi ancak HSYK kapatır’
Tüm tahliye başvurularına, ÖYM’lerin kaldırılmasıyla görevi tamamlanan 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nden “Bizi TBMM değil, HSYK kapatabilir” gerekçesiyle ret geldi. Mahkemenin bu çıkışı tartışma yarattı...
13. Ağır Ceza Mahkemesi, 33 Ergenekon sanığının tahliye talebini reddetti. 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese, gerekçe yazısında Özel Yetkili Mahkemelerin TBMM tarafından kaldırılmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu açıkladı. Özese, mahkemenin bu konu ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunduğunu da söyledi. Mahkemeye yöneltilen en önemli eleştiriyi “gerekçeli kararın hala yazılmamış olmasını” da Başkan Hasan Hüseyin Özese, “3.999 saat oturum kaydı tutuldu. Sanıklara 106 bin 638 dakika savunma hakkı tanındı... Bunu ne hukuk, ne akıl kabul eder.. Bizden gerekçeli kararı hemen yazmasının istenmesi haksızlık” diye yanıtladı. İlker Başbuğ’un tahliye edildiği gün kendilerinin de bir karar verdiğini söyleyen Özese,”Bize bazı sanıkların tahliye talepleri ulaştı. Sanıklar hakkında tek tek karar verdik. Ayrıca gerekçeli kararı yazmayı sürdürüyoruz” dedi.
Bozdağ: Görevleri sona erdi
13’üncü Ağır Ceza’nın açıklamasına rağmen, taleplerin yönlendirildiği diğer nöbetçi mahkemeler tahliye kararlarını vermeye başladı. Bu sırada Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da, mahkemenin görevinin sona erdiğini söyledi ve HSYK’ya çağrı yaptı: “Ortada olmayan bir mahkeme var. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi diye şu anda Türkiye Cumhuriyeti devletinde yargı organları içerisinde görev yapan bir mahkeme yoktur. Kalkmış bir mahkeme vardır. Bu mahkeme de görevli hakim ve savcıların görevleri de sona ermiştir. Bunu buradan özelikle ifade etmek isterim ben HSYK’yı da bu konuda ayrıca göreve .”
HSYK: Yetki TBMM’de
HSYK, ise 13’üncü Ağır Ceza’ya ‘’Mahkeme kurma-kaldırma yetkisi TBMM’dedir. 13. Ağır Ceza Mahkemesi yetki gaspı yaptı’’ diye cevap verdi. Bozdağ’ın çağrısının ardından da HSYK 3. Dairesi, basında yer alan iddiaları ihbar kabul ederek 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin işlemlerini incelemeye aldı. Daire salı günü heyet hakkındaki şikayetleri görüşecek.
HSYK 1. DAİRE BAŞKANI OKUR:
‘Mahkemeler kanunla kapatılır’
HSYK (Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu) 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını VATAN’a değerlendirdi: “Ortada vahim bir tablo var. Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girmiş bir yasa herkesi, başta da hakimleri bağlar. Hakimler yasalara uymak zorundadır. Anayasa’ya aykırı bulunuyorsa da ancak Anayasa Mahkemesi iptal ederse bu değerlendirilir. Bu mahkeme özel yetkili bir mahkemelerin kapatılmasına ilişkin yasanın yürürlüğe girdiği geçen perşembe günü itibariyle artık sona ermiş, kapatılmıştır.”
HSYK kapatamaz
“Kapatılan bir mahkeme kovuşturmaya (davaya) ilişkin bir karar veremez. Yasaya göre bu mahkeme sadece elindeki dosyaları devredebilir ve 15 gün içinde de gerekçeli kararın yazımını bitirebilir. Kararda ‘Mahkemeler kanunla kurulur, HSYK kararıyla kaldırılır’ deniyor. Oysa HSYK mahkemeleri kaldırmaz, faaliyetini durdurabilir. Kanunla kurulan mahkemeler, kanunla kapatılabilir. Daha önce de DGM’ler ve diğer bazı mahkemeler kanunla kapatılmıştı. Meclisin böyle bir yetkisinin olmadığını söylemek yanlış olur.”
AYM’ye gidemez
“Mahkeme ‘Ben Anayasa Mahkemesi’ne gidiyorum’ demiş. Mahkemeler Anayasa Mahkemesi’ne ancak görülmekte olan dava konusuna ilişkin gidebilirler. Önündeki davaya ilişkin bir yasa değişikliği söz konusu olsaydı Anayasa Mahkemesi’ne gidebilirdi. Ama bu yasa o mahkemenin varlığına ilişkin bir yasadır. Burada iptal talep etme yetkisi anamuhalefet partisi ile milletvekillerine aittir.”