13 adımda oy verme rehberi
Seçmenler pazar günü üzerinde TC kimlik numarası bulunan resimli bir belgeyle oy kullanabilecek. Cep telefonuyla kabine girilemeyecek. Oy pusulalarına EVET veya TERCİH yazan mühür basılacak. İki pusula da aynı zarfa konulup sandığa atılacak
Türkiye 24 Haziran’da Cumhurbaşkanı ile 27. Dönem Parlamentosu’nu belirlemek üzere sandık başına gidecek. Yurt içinde ve yurt dışında toplam 59 milyon 369 bin 960 seçmen bulunuyor. Bunun 56 milyon 342 bin 263’ü yurt içindeki seçmen oluşturuyor. Oy verme günü dikkat edilecek 13 önemli nokta özetle şöyle:
1- Saat 08.00-17.00 arasında oy verilecek ancak saat 17.00’ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sıra ile oylarını kullanacak.
2- Seçmenler, üzerinde TC kimlik numarası bulunan, kimliği tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanılabilecek.
Seçmen kağıdı şart değil
3- Seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu değil. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyenler nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını YSK’nın internet sitesinden de görebilecek. İkinci turda da seçmen bilgi kağıdı gerekli olmayacak.
4- Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak seçmen listesinde ismini bulacak ve birleşik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene verecek.
Pusulayı kontrol edin
5- Cep telefonu veya fotoğraf makinesi gibi cihazlarla kabine girilemeyecek. Bu tür cihazlar sandık kuruluna bırakılacak.
6- Oy pusulasında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. Mühür, tercih edilen alanın dışına taşırılmayacak. Mühürlenen yer kuruduktan sonra dışta kalacak şekilde oy pusulası katlanıp zarfa konulacak. Seçmenler, zarfı sandığa attıktan sonra, seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imzasını atacak.
7- Seçmen, kabinden dışarı çıkmadıkça, hiç kimse oraya giremeyecek.
İki oy aynı zarfta olacak...
8- Seçmen iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak.
9- Seçmenler sadece “TERCİH” veya “EVET” mührü kullanacak.
10- Oy pusulasının herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak.
11- Seçmene birleşik oy pusulası verildikten sonra hata veya başka bir neden ileri sürülerek yeni bir pusula verilmeyecek.
12- Sandık, oy verme yerinde hazır bulunanların gözü önünde, sandık kurulu başkanı tarafından açılacak.
13- Önce cumhurbaşkanı seçimine ait pusulalar sayılacak.