12 kişi tutuklama talebi ile mahkemede
Emekli Orgeneral Çevik Bir dahil 12 kişi tutuklama talebiyle mahkemede
Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin yürüttüğü, 28 Şubat Soruşturması kapsamında emekli Orgeneral Çevik Bir’in de arasında bulunduğu 12 kişi, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcıları Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin’in ile özel yetkili 5 cumhuriyet savcısının 13 şüpheliyi sorgusu sona erdi.
Savcılar, ifadesini aldıkları 13 zanlıdan, arasında emekli Orgeneral Çevik Bir’in de bulunduğu 12’sini tutuklama talebiyle mahkemeye sevk ederken, 1 zanlıyı serbest bıraktı.
Serbest bırakılan şüpheli Yelkenci’nin avukatı Bozkurt: ”Demek ki dosyadaki delillerle şu andaki
tahliye uyum gösteriyor”
- Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında savcılık
sorgusunun ardından serbest bırakılan emekli Astsubay Ahmet Tarık Yelkenci’nin avukatı Mustafa Bozkurt, tahliye kararını ”Demek ki dosyadaki delillerle şu andaki tahliye uyum gösteriyor” sözüyle değerlendirdi.
Özel yetkili cumhuriyet savcılarının sorguladığı 13 şüpheliden 12’si tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilirken, emekli Astsubay Ahmet Tarık Yelkenci, serbest bırakıldı.
Yelkenci, serbest kalmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakırken, avukatı Bozkurt, tahliye kararını, ”Savcılığın takdiri. Demek ki dosyadaki delillerle şu andaki tahliye uyum gösteriyor. Savcılığın takdiri. Yargılama devam ediyor” ifadeleriyle değerlendirdi.
Bu arada, tutuklanması talep edilen zanlıların nöbetçi hakimlik sorguları başladı. Nöbetçi hakimin ilk olarak emekli Orgeneral Çevik Bir’in ifadesini aldığı belirtildi.
Serbest bırakılan eski askerler yakınlarıyla kucaklaştı. Serbest kalanlardan emekli Kurmay Albay Ahmet Nazmi Solmaz, “Adalete güveniyoruz” dedi. Emekli Binbaşı Ahmet Aka da suçlu olmadığının adli makamlar tarafından da onaylandığını belirterek, Türk adaletine teşekkür etti. Serbest kalan emekli Kurmay Albay Arslan Daştan, ”Türk adaletine sonsuz güvenim var. Allah hepsinden razı olsun. Ankara Emniyeti’nden Allah razı olsun. Bize gösterdiği ilgiyi hiçbir zaman unutamam. Suçlamalarla hiç alakam yok. Hak yerini buldu, adalet yerini buldu” diye konuştu.
Gerekçe: Psikolojik harekat ve Sincan
Savcıların şüphelileri, “54. hükümete karşı psikolojik harp başlatmak, Sincan’da tankları yürüterek hükümeti çekilmeye zorlamakla” suçladığı ortaya çıktı. Dün, 9 emekli asker tutuklanarak cezaevine kondu...
Soruşturma kapsamında önceki gün emniyetteki sorguları tamamlanarak adliyeye getirilen 16 zanlı gece yarısı tutuklanmaları istemiyle nöbetçi Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edilmişti. Mahkeme, 16 zanlıdan 9’unun tutuklanmasına, 7’sinin serbest bırakılmasına karar verdi. ”Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmek, hükümetin görevlerini kısmen veya tamamen engellemek, engellemeye teşebbüs etmek, darbeye teşebbüs etmek” suçlarından haklarında soruşturma açılan 16 sanığın, Ankara Adliyesi’nde önceki gün boyunca devam eden savcılık sorgularının ardından mahkemedeki ifadeleri de yaklaşık 11 saat sürdü.
8 kişi serbest kaldı
Mahkeme, emekli tuğgeneraller Abdullah Kılıçarslan, İdris Koralp; emekli kurmay albaylar Hüsnü Dağ, Sezai Kürşat Ökte; emekli albaylar Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu, İsrafil Aydın; emekli Binbaşı Salih Eryiğit; emekli yüzbaşılar Mustafa Babacan, Orhan Nalcıoğlu hakkında “Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterir olguların bulunması, sevk maddelerindeki eylemler için öngörülen cezanın alt ve üst haddi ve bu miktarların kaçma kuşkusu doğurması, eylemlerinin niteliği gereği adli kontrol kararı verilmesinin yetersiz kalacak olması ve eylemlerinin Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100/3. maddesinde sayılan eylemlerden oluşu dikkate alınarak tutuklanmalarına” karar verdi. Mahkeme, emekli kurmay albaylar Arslan Daştan, Ahmet Nazmi Solmaz, Aydın Karaşahin; emekli Kıdemli Albay İbrahim Selman Yazıcı; emekli albaylar Mustafa Kemal Savcı, Mehmet Şinası Çalış ve emekli binbaşı Ahmet Aka’nın serbest bırakılmasına karar verdi. Mahkeme, serbest bırakılanların, yurt dışına çıkmamak suretiyle adli kontrol altına alınmalarına da hükmetti.
‘Cebren devirmek’
Savcılığın şüphelilerin tutuklanmasını talep ederken yönelttiği suçlamalar ise “hükümeti cebren devirmek, hükümetin görevlerini kısmen veya tamamen engellemek, engellemeye teşebbüs etmek ve darbeye teşebbüs etmek” olarak sıralandı. Edinilen bilgiye göre Batı Çalışma Grubu yapılanması ve bu çerçevede yapılan çalışmalar neticesinde 54. Hükümet kurulduktan sonra TBMM’den güvenoyu alan ve çalışmalara başlayan hükümetin, itkidara gelir gelmez “irtica” olarak nitelendirildiği ve kendisine karşı psikolojik harp başlatıldığını vurgulayan savcılık, “Bunun için de Özel Kuvvetler Komutanlığı psikolojik harp unsurları ve Genelkurmay’ın Psikolojik Harp Dairesi kullanılmıştır. Bu husus Batı Eylem Planı’nda açık olarak yer almaktadır. Yapılan bu psikolojik harekatlar sırasında TSK’nın en önemli kara silahı olan tanklar Sincan’da yürütülmüştür. Tankların yürütülmesinden sonra başbakan, başbakan yardımcısı ve birçok bakanın bu olayı, askeri müdahalenin habercisi olarak değerlendirdikleri anlaşılmaktadır. Tankların yürütülmesi toplumun büyük kesimi tarafından da hükümete karşı bir eylem olarak algılanmıştır. Bir gün sonra yayınlanan günlük gazeler bu olayı askeri müdahale belirtisi olarak manşetlere taşıdıkları ve takip eden süreçte hükümetin ayrılmak zorunda bırakıldığı açıkca görülmektedir” gerekçesiyle zanlıları tutuklamaya sevk etti. Aralarında emekli tuğgeneraller Abdullah Kılıçarslan ve İdris Koralp’in de bulunduğu tutuklular, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nden getirildikleri minibüslerle geniş güvenlik önlemleri altında adliyeden çıkarıldı.
Sincan’a konuldular
Tutuklanan bazı sanıklar, adliye önünde bekleyen ailelerine el salladı. Bazı sanık yakınlarının ağladığı ve yakınlarına ”Seni çok seviyoruz” diye bağırdıkları duyuldu. Nöbetçi Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100/3’ünde maddesinde sayılan suçlar kapsamında ”kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterir olgular ve şüphelilerin yurt dışına kaçma ihtimali göz önünde bulundurularak adli kontrolün yetersiz kalacağı” gerekçesiyle tutuklama kararı verdiği öğrenildi.
Bir albay teslim oldu
Öte yandan soruşturma kapsamında aranan emekli Kıdemli Albay Serdar Çelebi, dün Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne teslim oldu. Emekli Albay Çelebi, Terörle Mücadele Şubesi Müdürlüğü ekipleri eşliğinde Adliye’ye götürüldü. Böylece şüpheli sayısı 29’a yükseldi. Çevik Bir’in de aralarında olduğu 12 kişinin ifade alınması işlemleri gece geç saatlere kadar sürdü.