10 numara yağ faciasında bütün suç şoföre yıkıldı
9 kişinin öldüğü 10 numara yağ faciasında Yargıtay’ın 10 numara yağ satan ve alanlara ceza verilebileceğine hükmeden kararına rağmen sadece şoföre ceza verilmesi mağdurları isyan ettirdi.
İstanbul’dan Trabzon’a 8 Haziran 2011’de giden Metro Turizm’e ait yolcu otobüsü Giresun Görele Soğuksu Mahallesi’nden geçen çevre yolunda trafik uyarı işaretlerine çarptı. Çarpmanın etkisiyle devrilen otobüs alev aldı. Çıkan yangın sonunda bazı yolcular yanarak can verirken toplamda 9 kişi öldü. 33 kişi de yaralı kurtarıldı. Dönemin Giresun Valisi Dursun Ali Şahin de o gün yaptığı açıklamada araçtaki yangına kullanılan 10 numaralı yağın neden olduğu üzerinde durulduğunu vurguladı. Olay sonrası hazırlanan bilirkişi raporunda 26 yaşındaki şoför Ali Yılmaz’ın aşırı hız ile uyuklamasının ve yakıt olarak motorin yerine, on numara yağ olarak tabir edilen yağ-solvent karışımı yakıt kullanılmasının 9 kişinin ölmesine 33 kişinin de yaralanmasına neden olduğu yer aldı.
Sanıklara beraat
Savcılık tarafından hazırlanan iddianame Giresun Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 3 yıl süren duruşmalarda Metro Turizm’in Trabzon Bölge sorumlusu ve 8 yönetici “taksirle ölüme ve yaralanmaya sebebiyet vermek suçlamasıyla yargılandı. Cuma günü görülen karar duruşmasında ise mahkeme tek suçlunun ölen şoför olduğuna karar vererek, Metro Turizm Trabzon Bölge Müdürü Rüştü Çakır, ile şirketin yöneticileri Sevgi Mert, Cengiz Kaya, Fazlı Çilingir, Zeki Gümüşsü, Hasan Yalamanoğlu, Şenol Ayyıldız ve Erdem Yücel’in üzerine atılı suçların oluşmadığını belirtti ve beraat kararı verdi.
“Alım şirket denetiminde’
Sanıklar hakkında hazırlanan bilirkişi raporu ortada olmasına rağmen sanıkların beraat etmesine anlam veremediğini belirten mağdur ve yakınları ise karara isyan etti. Mağdurların avukatlarından Köksal Yavuz kararı temyize götüreceklerini belirterek,”Şoför ölünce tüm suçu şoföre yüklediler ama mazot alımlarında bütün şirketler akaryakıt alacağı istasyonları kendileri belirler ve şoförler gider oradan alırlar. Bu istasyonların denetimini de şirketler yapar. Ama burada bu gerçek görmezden gelinip Metro Turizm yöneticilerinin tamamına beraat verdiler. Bilirkişi raporunda şoförün uykusuz olduğunu belirten açıklamayı görmezden gelmeleri de cabası. Şoförlerin 8 saati aşkın araçlarda çalıştıklarına dair iddialar var” dedi.
Savcı ceza istemişti
Görele Cumhuriyet Savcılığı da hazırladığı iddianamede, kaza sonrası otobüste yangın çıkmasının ve yayılmasında motorin yerine yağ-solvent karışımının kullanılmış olmasının öncelikle etkili olduğu belirtildi. İddianamede, “Yetkililerinin üzerlerine düşen dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak önlemleri almamaları ve motorin yerine alınan yağ-solvent karışımının kaza sonrası çıkan yangının öncelikli sebebi olması nedeniyle fail olarak sorumlu oldukları” belirtildi.
Bilirkişiler açıkça yazmıştı
Kazayla ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi hocaları tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda “Yetkililerinin, iş güvenliği önlemleri almaması, araç ve gereci noksansız bulundurmaması, işçilere eğitim vermemesi, araçlarda kullanılan yakıtla ilgili gerekli denetimler yapmaması, çalışanların çalışma ve dinlenme sürelerine uymaması nedeniyle asli kusurlu olduğuna sonucuna ulaşılmıştır” denildi.
10 numara yağ ceza gerektirir
Yargıtay 7. Ceza Dairesi; 10 Numara yağı kaçak petrol kapsamında değerlendirerek, satan ve satın alanlara hapis ve para cezası verilebileceğine hükmetmiş, kararında 10 numara yağı kaçak petrol kapsamında değerlendirerek, kaçak petrolü satışa arz eden gibi bulunduran, ticari amaçla satın alan, taşıyan veya saklayanlara 5 yıla kadar hapis ve 20 bin liraya kadar ağır para cezası verilebileceğini belirtmişti.