10 maddede toplumsal uzlaşı
Davutoğlu, seçime günler kala 8 Haziran’dan sonra hayata geçirmek istedikleri 10 maddelik hükümet paketini açıkladı. Pakette sivil anayasa, çözüm süreci, istihdam, şeffaflık yasası, toplumsal uzlaşı oluşturacak düzenlemeler yer alıyor
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 8 Haziran’dan sonra hükümetin ele alacağı ilk 10 maddeyi belirlediklerini söyledi. 10 maddeyi; yeni Anayasa, çözüm süreci, toplumsal uzlaşı ortamı oluşturma, ekonomide yapısal reform, istihdam artışı, emekliler ve taşeron sorunu başta olmak üzere ekonomik iyileştirmeler, şeffaflık yasası, yargı reformu, bürokrasi reformu ve şehirleri yeniden yapılandırmak şeklinde açıklayan Davutoğlu, muhalefete de yeni anayasa için, “Birlikte oturup sivil anayasa yapalım” çağrısında bulundu. Davutoğlu, MİT TIR’ları ile ilgili olarak da “TIR’ların içinde ne olduğu kimseyi ilgilendirmez” dedi.
Habertürk TV’de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Davutoğlu “8 Haziran’dan sonra ele alacağımız ilk 10 maddeyi belirledik” diyerek, bu hamleleri şöyle anlattı:
İşte Ak Parti’nin planı
1- Yeni anayasa: Muhalefet partilerine bir çağrıda bulunmak istiyorum; Türkiye artık 12 Eylül Anayasasını taşıyamıyor. 8 Haziran’dan itibaren gerekirse bir araya gelelim, bunu davet olarak kabul edebilirler. Güçler ayrılığı prensibine, insan onuruna dayalı, özgürlükçü ve başkanlık perspektifli yeni bir anayasayı hep beraber yapalım.
2- Çözüm Süreci: Çözüm Süreci istikametinde devam edecek. Yeni hükümet ilk toplantısından hemen sonra çözüm süreciyle ilgili adımlarını atacak.
3- Toplumsal Uzlaşı ve Katılımcı Demokrasi: Bütün toplum kesimlerinin görüşlerini de ifade edeceği yeni bir canlı iletişim dönem. Toplumsal uzlaşı yeni bir anayasa reformu ile farklılaşabilir. Seçimden hemen sonra başta Alevi vatandaşlarımızın sorunları olmak üzere yine farklı inanç gruplarının talepleri, sivil toplum kuruluşlarıyla kuracağımız ilişkiler ile toplumsal uzlaşı ile ilgili adımlarımızı tek tek ve kararlılıkla atacağız.
4- Ekonomide Yapısal Reform: Yeni dönemde ekonomide yapısal dönüşümü takip eden bir mekanizma kuracağız. Bakanlar Kurulunun iç kabinesi gibi, yani güvenlik iç kabinesi, çözüm süreci iç kabinesi, yani ekonomiyle ilgili iç kabine.
5- İstihdam ve Gençliğe Müjde: Bizim geleceğe dönük en önemli meselemiz; istihdamı artırma, özellikle gençlerin istihdamı. Dinamik bir nüfusumuz var ve bu dinamizmin de sürmesini istiyoruz bunun için de istihdamın artması lazım. Mesleki eğitimi tümüyle gözden geçirip bir ara model geliştireceğiz. Gençlerin üniversiteli işsiz duruma düşmeyecek şekilde herkesin en süratle istihdama katılacağı bir model kuracağız.
6- Ekonomik İyileştirmeler: Esnafa, emeklilere, çiftçilere, işçilere son 8 ay içinde çok paket açıkladık, bunların bir kısmı daha hazmedilmedi bile. Yapacağımız ilk şeylerden biri taşeron sorununu kökünden çözeceğiz. Asıl işte çalışan hiç kimse taşeron işçisi olmayacak. Emekli maaşlarının hepsi 5 misli, 10 misli, BAĞ-KUR tarım emeklisi 66 liradan 816 liraya çıkmış 13 misli artmış. Son olarak 1000 liranın altında maaş alan emeklilerimize; seyyanen 100 lira zam yaptık. Yılda 1200 lira zam. Özel Güvenlik Çalışanları; gelen talepler üzerine onların hiçbir şekilde mağdur edilmeyeceği düzenlemeleri de 8 Haziran’dan hemen sonra hayata geçireceğiz. Sosyal Yardımlar; Bütün yardımları tek bir şemsiyede toparlamak için bir çalışma yürüteceğiz.
7- Şeffaflık Paketi: Meclisin takviminden dolayı Şeffaflık Yasası’nı çıkaramadık. Önümüzdeki dönemde ilk gündeme alacağımız konulardan biri şeffaflık.
8- Yargı Reformu: Türkiye’de yargının artık çok ciddi bir şekilde kendini yenilemesine ihtiyaç var, yargı reformu stratejisini de adım adım uygulayacağız. Yargıya tam güveni tesis edecek bir eylem planı ortaya koyduk, bunu daha da uygulamada yakından takip edeceğiz. Çünkü tuz kokarsa her şey kokar.
9- Bürokrasi Reformu: Paralel Örgüt, KPSS hakkında yargıya intikal etmiş konular ve bazı sorunlardan dolayı bürokrasi çok yıprandı zaten geçmişten de bürokrasi de ciddi aksaklıklar vardı. Bürokrasiyi tümüyle rasyonel zeminde ve ehliyet liyakat esası üzerinden yeniden yapılandıracağız. Bazı bakanlıkları yeniden yapılandırabilir, yeni ihtiyaçlar için yeni bakanlıklar kurulabilir.
10- Şehri Yeniden Yapılandırmak: Her şehrin kimliğini, tarihini, mimarisini korumak; yaşanmış bozulmaları düzetmek, şehrin ihtiyaçlarının karşılanmak için ayrı bir master planı düzenleyeceğiz. Örneğin İstanbul küresel bir şehir olmak durumunda, ama küresel bir şehir olurken kadim kimliğini de koruması gerekiyor.
‘İçindeki kimseyi ilgilendirmez’
Davutoğlu, Suriye’ye silah götürüldüğü öne sürülen MİT TIR’larına ilişkin şunları söyledi:
“Türkmenleri ezdirmeyeceksiniz ve yardım edeceksiniz talimatı verdik. İstihbarat birimleri bu talimatla harekete geçti. Kimin haddine amirinden izin almadan gelip de baskın yapmak. Bu casusluktur ya da isyandır. Biz talimat vereceğiz. Başka bir beyefendi ya da paralel yapı, bir grup hükümeti zaafa uğratmak için, ‘buradan bir darbe vuralım’ diye orada onu yapacaklar ve bu da basın özgürlüğü olacak öyle mi... TIR’ların içinde ne olduğu kimseyi ilgilendirmez. Gidilen yer ilgilendirir, hedef ilgilendirir. Lojistik destek dedik, insani yardım dedik. O gün o tedbir alınmamış olsaydı mülteci sayısı artabilirdi. Gıda da göndeririz lojistik malzeme de göndeririz. Bu devlet mahremiyetidir. Bizim veremeyeceğimiz bir hesap yok. Türkiye hiçbir yerde terör örgütlerini desteklemedi, sicilinde de böyle en ufak bir leke yoktur.”