Gazete Vatan Logo

1 numaranın beraati istendi!

Milliyet'ten Türker Karapınar'ın haberine göre, 28 Şubat davasının bir numaralı sanığı, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’nın avukatı Erol Aras, Taraf gazetesinde yayınlanan belgelerin iddianameyi çökerttiğini iddia ederek, mahkemeden beraat talebinde bulunacağını söyledi. İddianamenin 3 numaralı sanığı, tutuklu 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan da, avukatı Hüseyin Ersöz aracılığıyla tahliyesini istedi.

Taraf gazetesinde, irtica ile mücadeleye ilişkin faaliyetlerin siyasi iktidar döneminde de devam ettiği iddiasıyla ilgili belgelerin yayınlanmasının ardından, 28 Şubat davasının görülmesine Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.

Duruşmaya, tutuklu sanıklardan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, emekli Korgeneral, MHP Milletvekili Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu sanıklar ve avukatları katıldı.

Doğan tahliyesini istedi

Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, sanıklardan Çetin Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz tarafından Taraf gazetesinin yayınladığı belgeler uyarınca kovuşturmanın genişletilmesi ve müvekkilinin tahliyesi istemiyle dilekçe verdiğini kaydetti.

İddianame çökmüştür

İddianamenin bir numaralı sanığı, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’nın avukatı Erol Aras da, Taraf gazetesinde yayınlanan belgeler uyarınca derhal beraat kararı verilmesi için dilekçe hazırladı. Aras tarafından hazırlanan dilekçede, şunlar kaydedildi:

“28 Kasım, 30 Kasım, 1 Aralık, 2 Aralık 2013 tarihli Taraf Gazetesinin küpürlerini sunuyorum. Bu belgeler yalanlanmamış, sahteliği ileri sürülmemiştir. Bu belgeler incelendiğinde, 14 Ağustos 2004 tarihli Milli Güvenlik Kurulu toplantısında alınan kararla özetle, ‘Fethullah Gülen grubunun dini esaslara dayalı bir devlet kurma hedefi ve ılımlı görünümünün yanıltıcı olduğuna yönelik gerçekler, psikolojik harekat boyutu da dikkate alınarak, kamuoyuna zamanında iletilmelidir. Fethullah Gülen grubunun yurt içi ve yurt dışı faaliyetleri, Başbakanlık Uygulamayı Takip Ve Koordinasyon Kurulu koordinesinde, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, MİT Müsteşarlığı ve ilgili diğer kurumlar aracılığı ile yakından takip edilmelidir…’ diyerek, anılan belge ile tensip zabtında suç tarihi ve suç dayanağı yaptığınız 28 Şubat 1997 tarihli MGK kararıyla birebir örtüşen bir karar ortaya çıkmıştır. Yine eski gazete küpürlerinde bu kararların Başbakanlıkça uygulamaya konulduğu görülmektedir. Biz başından beri bu kararların yasal ve anayasal olduğunu, Batı Çalışma Grubu’nun irtica ile mücadelede bu kararlara dayandığını iddia ettik. Eğitim kurumları, dernekler ve bazı gruplar askeri darbe gerekçesi oluşturmak için değil, Anayasanın temel niteliği olan laiklik ilkesini korumak için irtica tehdidine karşı devletin aldığı önlemler çerçevesinde takip altında olduğunu iddia ettik. İddialarımız bir kez daha kanıtlandı. Gerek bu yeni belgeler gerekse sorgularda ileri sürülen düşünce ve belgeler iddianameyi çökertmiştir. Bu nedenlerle ve duruşmada sözlü arz edeceğim ayrıntılı gerekçelerle beraat kararı verilerek, davanın sona erdirilmesine karar verilmesini arz ve talep ederim.”

28 Şubat davasına, emekli Korgeneral, MHP Milletvekili Engin Alan’ın avukatının savunmasıyla devam ediliyor.

Haberin Devamı