'1 milyar doları verin!'
Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’nin iki oğlu ihtarname çekti...
Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’nin iki oğlu, annelerinin mirası için CHP ve İş Bankası’na ihtarname çekti.
1 Ağustos 2012’de geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’nin çocukları Ahmet Kemal Doğançay ile Ali Kemal Doğançay, annelerinin Atatürk’ün vasiyetindeki son mirasçısı olduğunu belirttiler. Adatepe’nin çocukları, annelerinin vasiyette belirtilen miras payını alamadığını iddia ettiler. Doğançay kardeşler dün İş Bankası ve CHP’ye ihtarname göndererek 1 milyar dolarlık alacağın ödenmesini talep etti. Doğançay kardeşlerin avukatları, CHP ve İş Bankası’na konuya ilişkin dava açmaya da hazırlanıyor. Çekilen ihtarname ve açılacak olan davayla ilgili Adatepe’nin oğlu Ahmet Kemal Doğançay’ın 30 Ocak’ta basın açıklaması yapacağı da duyuruldu.
Sabiha Gökçen de kazandı
Ülkü Adatepe’nin çocuklarının avukatı Osman Ersin Kozanhan ise konuyla ilgili çok kapsamlı belgelere sahip olduklarını ve geçmişte açılan davaları örnek aldıklarını söyledi. Huku temellerini ise Atatürk’ün vasiyeti olduğunu belirtti, “Atatürk vefat ettikten sonra vasiyeti açıklandı. Bu vasiyette Ülkü Adatepe’nin hakkı bulunuyor. Hatta Sabiha Gökçen de benzer bir davayı açtı ve 1974 yılında kazandı. Ancak o dönemki CHP güçlü olduğu için Yargıtay’da bu karar bozuldu. Daha sonra Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’nun benzer davaları onlar da kazandı. Hukuki talebimizin temelini Atatürk’ün vasiyeti oluşturuyor. Ülkü Adatepe sağlığında da hakkını almaya çalıştı olmadı. Ona bir araba tahsis etmeyi bile çok gördüler. Ulusoylar kendisine bir araç tahsis etti. Hatta kendisi de o araçta hayatını kaybetti. Aradan geçen sürece çok haksızlıklar ve hukuk dışı uygulamalar yapıldı. Şimdi oğulları hukuki haklarını arayacaklar. Çarşamba günü basın toplantısı düzenleyeceğiz ve orada belgeleri paylaşacağız.” Ülkü Adatepe’nin eşi Öke Adatape ise, ‘Bu konular için beni kesinlikle aramayın’ cevabını verdi.
Nasıl hesapladılar?
Ahmet Kemal Doğançay bu hesabı şöyle daha önce yayınlanan bir röportajında şöyle anlatıyor: “Atatürk vefat ettiğinde anneme aylık 200 TL miras bıraktı. Annem vefat ettiğinde 5 bin TL aylık alıyordu. Atatürk öldüğünde cumhuriyet altının fiyatı 9 liraymış. Kaba bir hesapla anneme 22 cumhuriyet altınına denk gelen 200 lira kadar bir para yatması gerekiyordu her ay. Tabi bu cumhuriyet altınının fiyat artışını gösteriyor. Oysa artışın İş Bankası hissesine endeksli olması gerekirdi. O dönemde İş Bankası’nın değeri 5 milyon TL idi. Şimdi ise değeri 25 milyar TL. Maaşın buna göre artış göstermesi gerekirken bu olmadı.”
Ticaret ve miras hukuk konularında çalışan avukat Ekrem Engin’e göre böyle bir dava ile ailenin yol kat edebilir: “Hukukçu mantığıyla bakarsak böyle bir dava açmak ve sonuç almak mümkün. Burada maaş farkı endeksleme yolu ile hesaplanacaktır. İş Bankası’nın o günkü endeksi ile bugünkü endeksi karşılaştırılacaktır. Hukuki açıdan izlenilen yol doğrudur. Ancak miktarda sapmalar olabilir.”
İŞTE VASİYETİ
“Malik olduğum bütün nutuk ve hisse senetleriyle Çankaya’daki menkul ve gayrimenkul emvalimi Cumhuriyet Halk Partisi’ne atideki şartlara, terk ve vasiyet ediyorum:
2. Her seneki gibi nemadan, nispetleri şerefi mahfuz kaldıkça, yaşadıkları müddetçe, Makbule’ye ayda bin, Afet’e 800, Sabiha Gökçen’e 600, Ülkü’ye 200 lira ve Rukiye ile Nebile’ye şimdiki yüzer lira verilecektir.
3. Sabiha Gökçen’e bir ev de alınabilecek, ayrıca para verilecektir.
4. Makbule’nin yaşadığı müddetçe Çankaya’da oturduğu ev de emrinde kalacaktır.
‘1938’de aylık 200 lira bağladılar’
Ülkü Adatepe Adatepe, Zaman Gazetesi’nde 20 Şubat 2006’da Nuriye Akman’la yaptığı röportajda şunları söylemişti
- İş Bankası ve CHP’den maaşınızın artırılması talebiniz oldu mu?
Hayır. Her sene onlar artırıyorlar zaten. Para ile ilgili en ufacık Atatürk’ün vasiyeti var. O da kendi parası. Devletin değil.
- 1938’de 200 liraydı değil mi?
Evet. O 200 lira, senelerce artmadı. İlk Ecevit’in zamanında artırıldı. Hiç müracaat etmeden 200 lirayı 800 lira yaptı Ecevit. Kıbrıs Harekatı günleriydi. Ondan sonra bu âdet oldu ve her sene arttı, 5 milyara çıktı.
- Bu 200’ün bugünkü karşılığı nedir?
15 milyar (şimdinin 15 bin lirası) filan. Beş milyarı da ( 5 bin lirayı) dört aydır alıyorum. Ondan evvel üç buçuk alıyordum. Hep üç yüz, dört yüz artırıyorlardı, bu sene fazla artırdılar. Bakın ben artık başa çıkamıyorum. Bu yaşa geldim. Yani beni başkalarıyla mukayese etmemeleri lazım.