1 Mayıs'a şartlı izin
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu gelecek yılın 1 Mayıs kutlamaları için şimdiden uyardı...
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1 Mayıs kutlamaları için izin verilen Taksim meydanında herhangi bir olayın yaşanması veya Taksim Atatürk anıtına yönelik münferit de olsa bir saygısızlık yapılması halinde, bir sonraki 1 Mayıs için Taksim meydanında kutlamaya müsade etmeyeceğini söyledi.
AB Bakanlığı ile İstanbul Valiliği arasında imzalanan işbirliği protokolünü için düzenlenen toplantı çıkışında habercilerin sorularını yanıtlayan Vali Mutlu, Taksim meydanında yapılacak 1 Mayıs kutlamaları için uyarılarda bulundu.
1 Mayıs'ı anlamına uygun bir şekilde kutlanmasını önemsediklerini söyleyen Mutlu," Şunu özellikle belirtiyorum. 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nda işçi kardeşlerimizin bu özel gününde, milletimizin üzüntüsüne sebep verecek, milli hassasiyetlerimizi rencide edecek, Taksim meydanında, anıt çevresinde ve anıtta, bir takım olumsuz, bizleri rahatsız edecek görüntüler verildiği takdirde, bundan sonra açık söylüyorum. Bundan sonra, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama konusunda yeni bir karar alabilirim" diye konuştu.
Bu konudaki uyarılarını sürdüren Mutlu," Şayet buna yönelik bir yanlış hareketi görürsem. Bir saygısızlığını görürsem, bu küçük grupların dahi, münferit kişilerin dahi saygısızlık yaptığını görürsem, bundan sonra bir daha 1 Mayıs'la ilgili iznimi çok daha dikkatli kullandırırım" dedi.
"BİZ TEDBİRİMİZİ ALACAĞIZ"
Geçen yıl Taksim Meydanında yapılan kutlamalarda rahatsızlık yaratacak görüntüler olduğunu söyleyen Vali Mutlu, bu yıl ki kutlamalarda Taksim Atatürk Anıtı çevresinde tedbir alacaklarını belirtti. Bu konudaki duyarlılıklarını sendikacılarla paylaştıklarını söyleyen Vali Mutlu," Meydana gelecek bir takım marjinal grupların yapacağı hareketlere karşı kendilerinin de tedbir almalarını istedik. Polisle en ufak bir sürtüşmeye girmemelerini söyledim. Buna rağmen en ufak, aldığımız tedbirlere karşılık en ufak bir sıkıntı yaşanırsa, işçilerimizin hakkı olan bu bayramın kutlanması için Taksim'in dışında başka yerlere izin vermeye başlarım. Bir daha Taksim'de karşılığı ne olursa olsun, izin vermem" şeklinde konuştu. Uyarılarını üçüncü kez yineleyen Mutlu sözlerini " Milli hassasiyetlerimize, Atamıza, bayrağımıza el uzatacak hareketlere müsade etmeyeceğiz. Herkes sorumluluk içinde görevini yapacak. Benim aldığım tedbirlere bir çatışmaya getirecek olurlarsa, bundan sonra Taksim Meydanında herhangi bir gösteriye müsade etmem. Bunu şimdiden ilan ediyorum. Marjinal grupların hareketlerine kimse fırsat vermesin. Biz tedbirimizi alacağız" şeklinde tamamladı.
BÜTÜN OKULLAR DEPREME HAZIR
Bir habercinin özel bir üniversite tarafından hazırlanan ve İstanbul'daki bazı okulların depreme karşı hazırlıksız olduğunun öne sürüldüğü raporu Vali Mutlu'ya göstermesi ve raporda yer alan iddiaları sorması üzerine İstanbul Valisi Mutlu, İstanbul'daki okulların yüzde yüze yakın kısmının depreme hazırlıklı olduğunu söyledi. Sıkıntı olan okulları ya güçlendirdiklerini ya da yıkıp yeniden yaptıklarını söyleyen Mutlu, rapora tepki gösterdi.
KAZANCI YOKUŞU'NDA ANMA
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 1 Mayıs 1977'de Taksim-Kazancı Yokuşu'nda hayatını kaybedenleri andı. Saat 11.00'da Kazancı Yokuşu'nda toplanan grup, karanfiller bıraktı.
"ŞİMDİ SIRA 1 MAYIS 1977 SUÇLULARININ AÇIĞA ÇIKARILIP YARGILANMASINDADIR"
Grup adına açıklamayı, DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu yaptı. Serdaroğlu, “1 Mayıs 1977 de kaybettiklerimizi anmak aynı zamanda 12 Eylül askeri darbesine giden yolda en büyük dönemeç olan 1 Mayıs 1977 katliamını unutturmamak demektir. 12 Eylül askeri darbesiyle hesaplaşmak demektir. 1 Mayıs emeğin bayramı olarak ve tatil olarak ilan edildi. Bu kazanımın sağlanmasında tüm emeği geçen kurumları ve mücadeleyi saygıyla selamlıyorum. Şimdi sıra 1 Mayıs 1977 suçlularının açığa çıkarılıp yargılanmasındadır" dedi.
Açıklamasını sürdüren Serdaroğlu, “1 Mayıs 2012 işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü kutlamaları, emeğin kazanılmış haklarına yönelik yeni saldırıların gündeme geldiği bir dönemde gerçekleşmektedir. Bir yanda kıdem tazminatının kademeli olarak kaldırılması, özel istihdam bürolarının kölelik büroları haline getirilmesi, bölgesel asgari ücret uygulaması ile asgari ücretin düşürülmesi, taşeronluğun, esnekliğin, güvencesiz ve kuralsız çalışmanın 'ulusal istihdam stratejisi' adı altında yaygınlaştırılması hesapları yapılırken, diğer yandan grev yasaklarında ısrar eden, işçi sınıfının önüne konulan barajları koruyan, yasakçı bir sendikalar yasası bizlere dayatılmaktadır" diye konuştu
Serdaroğlu, “1 mayıs 2012, saat 14.00'de başta İstanbul-Ankara-İzmir-Diyarbakır olmak üzere 100'e yakın il ve ilçede dünyanın en büyük işçi-emekçi korosu oluşturulacak. Aynı anda 1 dakika boyunca, 'Faşizme karşı omuz omuza' sloganı atılacak" şeklinde konuştuw
"SADECE 1 MAYIS ALANIYLA SINIRLI DEĞİL"
KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul ise, “Bugün bir kez daha bundan 35 yıl önce bu meydanda yitirdiklerimizi anıyoruz. Ama biliyoruz ki onların anısını yeniden gündeme getirmek, onların başlattığı mücadeleyi sürdürmekten, alanlarda milyonlarla omuz omuza vermekten geçiyor. Sadece 1 Mayıs alanıyla sınırlı değil. Onların düşündüğü güzel günleri, güzel Türkiye'yi, eşitlikten, özgürlükten yana Türkiye'yi bulana kadar bu mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu.
Açıklama sonrası topluluk İstiklal Caddesi'nde bildiri dağıtarak, 1 Mayıs 1989'da Mehmet Akif Dalcı'nın hayatını kaybettiği Şişhane'ye geldi. Mehmet Akif Dalcı burada anıldı.