1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs neden kutlanıyor? 1 Mayıs'ta ne oldu? İşte 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tarihçesi!
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü 2 yıldır koronavirüsün gölgesinde kutlanıyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının gölgesinde kalan 1 Mayıs, kutlamanın yanı sıra çalışanların sorun ve taleplerinin gündeme getirildiği gün olma özelliği de taşıyor. 1 Mayıs'ı kutlamak amacıyla çevrimiçi platformlarda etkinlikler düzenlenirken, çeşitli sendikaların temsilcileri bu özel günde işçinin haklarını dile getiren etkinlikler amacıyla bir araya getiriyor. Peki, 1 Mayıs nedir, niçin kutlanır? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs neden işçi bayramı? 1 Mayıs neden kutlanıyor? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tarihçesi...
Bugün 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tüm Türkiye'de kutlanırken, işçiler sendikalar ile de sorun ve taleplerinin gündeme getiriyor. 2 yıldır devam eden pandemi nedeniyle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da işçiler,1 Mayıs'ı alanlarda kitlesel olarak kutlayamayacak. Hak-İş, DİSK, KESK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen 81 ilde basın açıklamaları yayınlarken sembol meydanlardan olan Taksim'de de çelenk konuldu, hayatını kaybeden işçiler anısına Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakıldı. Peki, 1 Mayıs nedir, niçin kutlanır? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs neden işçi bayramı? 1 Mayıs neden kutlanıyor? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tarihçesi...
1 MAYIS NEDİR VE NEDEN KUTLANIR?
1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramı, ülkemizde Emek ve Dayanışma Günü adı ile her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli mesajlar ile kutlanacak. ABD'de işçilerin, günlük çalışma sürelerinin 8 saate indirilmesi için 1884'te başlattığı mücadeleyle ortaya çıkan 1 Mayıs, 1886'da başlatılan kitlesel grevlerle yaygınlaşarak küresel nitelik kazanmış ve tüm ülkelerde kutlanmaya başlamıştı.
Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatının 1889 Paris Kongresi'nde (II. Enternasyonalin 1. Kongresi), yılda bir günün, dayanışmaları amacıyla işçilerin ortak bayramı ilan edilmesi kararlaştırıldı. Amerikalı sendikacıların önerisi üzerine o gün ''1 Mayıs'' olarak belirlendi.
İşçi Bayramı, Osmanlı Devleti sınırlarında ilk kez 1911'de Selanik'teki tütün, pamuk ve liman işçilerince kutlanırken, İstanbul'daki ilk kutlama 1912'de yapıldı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkileri çerçevesinde Ankara'da 1 Mayıs 1922'de İşçi Bayramı kutlandı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez ise 1 Mayıs 1923'te resmi olarak bayram kutlaması yapıldı.
KANLI 1 MAYIS'TA NE OLDU?
Taksim Meydanı'nda 1977'de düzenlenen 1 Mayıs programı, üzücü olaylara sahne oldu. Mitingde, DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler'in konuşması sırasında açılan ateş sonrasında 36 kişi yaşamını yitirdi. Yaşanan bu olay gerekçesiyle 12 Eylül askeri darbesinin ardından 1 Mayıs bayram olmaktan çıkarıldı ve kutlamalar yasaklandı.
Milli Güvenlik Konseyince 12 Eylül döneminde resmi tatil olmaktan çıkarılan 1 Mayıs, 2009'da "Emek ve Dayanışma Günü" olarak resmi tatil ilan edildi.