1.7 milyar ısrarı!
Adatepe'nin oğlu o süreci anlattı
Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’nin oğlu Ahmet Kemal Doğançay, İş Bankası ve CHP’ye gönderdikleri ihtarname ve dava sürecini anlattı: “Annem, sağlığında ‘Dost bildiklerimiz düşman olur, yıpratılırız’ diyerek dava açmamızı istemedi. Ama bize haklarını almamızı vasiyet etti...”
Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’nin oğlu Ahmet Kemal Doğançay, avukatları Haluk Bozovalı ve Osman Ersin Kozanhan ile birlikte dün İstanbul Kalamış’ta bir basın toplantısı düzenleyerek CHP ve İş Bankası’na gönderdikleri ihtarmane ile açacakları 1 milyar 778 milyon TL’lik davayı anlattı.
200 TL, 2012’de 15 bin TL oldu
Basın toplantısında ilk konuşan Avukat Haluk Bozovalı, “Atatürk’ün Beyoğlu Noteri’ni Dolmabahçe’ye çağırarak hazırlattığı vasiyet oldukça açık” dedi. Vasiyette Atatürk’ün İş Bankası’nda bulunan hesabının ve hisse senetlerinin yine İş Bankası tarafından nemalandırılmasını istediğini ve her seneki nemadan aylık olarak kız kardeşi Makbule Hanım’a 1000, Afet İnan’a 800, Sabiha Gökçen’e 600, Ülkü Adatepe’ye 200 ve Rukiye ile Nebiye hanımlara 100’er lira verilmesini vasiyet ettiğini belirten Avukat Bozovalı, bankanın 1938’den sonra uzun bir süre bu parayı artırmadığını söyledi. Vasiyete rağmen aylıkta çok küçük artışlar yapıldığını ve bir dönem tamamen dondurulduğunu söyleyen Avukat Bozovalı, 2006 yılında Ülkü Hanım’ın çabaları ile bu paranın 5.500 TL’ye, 2012 yılında ise 15 bin TL’ye yükseltildiğini söyledi.
“Ata’nın İş’teki payı yüzde 44...”
İş Bankası’nın o dönem 55 milyon TL sermaye ile kurulduğunu ve Atatürk’ün payının yüzde 28 olduğunu vurgulayan Avukat Osman Ersin Kozanhan ise, Atatürk ’ün bankadaki hesabı ile bu oranın yüzde 44’lere ulaştığını söyledi. Atatürk’ün önce ailesini düşündüğünü ve her seneki nemadan şimdilik kaydıyla çocuklar yaşadığı sürece ödeme yapılmasını istediğini belirten Kozanhan geriye kalan miktarın Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumu’na bırakıldığını söyledi. Kozanhan konuyla ilgili her iki kurumun da dava açtığını ve İş Bankası’ndan ödeme aldığını ancak Sabiha Gökçen’in 1970’li yıllarda açtığı davada iki kez yerel mahkemede kazanmasına rağmen Yargıtay Genel Kurulu’nun Gökçen aleyhine karar verdiğini ve bu kararın bugün hukuk cinayeti olarak kabul edildiğini söyledi. Avukat Kozanhan üç aydır dava üzerinde çalıştıklarını ve yapılan hesaplamalar sonucu enflasyon farkı bile yansıtılamayan ve 1970’li yıllara kadar 200 TL ödenen Ülkü Hanımın alacağının 1 milyar 778 milyon TL olarak hesaplandığını söyledi.
‘Banka 40 bin TL borç çıkardı’
Ülkü Adatepe’nin oğlu Ahmet Kemal Doğançay ise annesinin sağlığında da dava açmayı istediklerini ancak annesinin kendilerini “Dost bildiklerimiz bize düşman olur. Bizi para için yıpratırlar” diyerek engellediğini söyledi. Annesin ancak kendi öldükten sonra dava açılmasını vasiyet ettiğini belirten Doğançay, “Annem ne kadar haklıymış ki Uğur Dündar onun Çanakkale Gezisi’ne sponsor ile gittiğini yazdı. Dündar’a teşekkür ediyorum ama Atatürk’ün manevi kızının sponsor yardımına muhtaç kalmasını da gerçek Atatürkçüler’in takdirine bırakıyorum. Annem aniden öldü ve biz yurt dışındaydık. Cenazeden sonra İş Bankası’na 40 bin lira kredi borcu çıkardılar. Biz banka ile görüşerek bu duruma çözüm bulmak istedik, sonuç alamadık. Sonunda borcu kardeşimle üstlendik ödüyoruz. Atatürk’ün vasiyeti açık ve net. Annemi senelerce zor durumda bıraktılar. Bizim derdimiz para değil hakkın yerini bulmasıdır” dedi.
CHP’ye neden ihtar gönderdi?
Doğançay CHP’ye neden ihtarname gönderdikleri sorusuna da, “Bankanın eski genel müdürü Ersin Özince, daha önce bir açıklamasında Ülkü Hanım’a ödenen miktarın CHP tarafından belirlendiğini söylemişti. Nedeni bu” dedi. Doğançay 1 milyar 778 milyon liralık alacak ihtarnamesinin ardından dava açmak için gerekli olan 26 milyon TL’lik dava harcının da hazır olduğunu ve gerçek Atatürkçüler’in davaya duyarlı olduğunu söyledi. Doğançay “Elimizde bulunan bazı önemli belgeleri de dava sırasında açıklayacağız” dedi.