1.4 milyon gencin hayatı kararacak!
ÖSS sonuçları bugün açıklanıyor. 20 Haziran'da sınava giren 1 milyon 786 bin gencin sadece 396 bini hayallerine kavuşacak. 1.4 milyon genç ise açıkta kalacak
Her yıl milyonlarca gencin hayalini süsleyen ve güzel bir gelecek için en önemli adım sayılan üniversite sınav sonuçları bugün belli oluyor. 1 milyon 786 bin gencin girdiği ÖSS sonuçlarına göre devlet, vakıf ve KKTC'deki üniversitelerin lisans, önlisans ve özel yetenek programlarına 396 bin 241 öğrenci alınacak. Yaklaşık 1 milyon 400 bin genç ise üniversiteye girme umudunu gelecek yıla bırakacak. Psikiyatristler bu sınavı "hayatın tek anlamı" olarak algılamamaları konusunda önce adayları sonra da aileleri uyarıyor.
Doç. Dr. Arif VERİMLİ (Psikiyatr): Amaca ulaşana kadar mücadeleye devam
Üniversite sınavında gerçekten başarılı olup, arzu ettikleri okula ulaşan gençler sınava giren gençlerin onda biri kadar. Yüzde 100 kendi hedeflerine ulaşabilenlerin oranı ise sadece yüzde 3. Dolayısıyla 1.5 milyonu aşkın bir kitlenin yüzde 97'sinin başarısızlığı söz konusu. Yüksek öğretimde istediklerini elde edemeyen gençlerimizin bu hayal kırıklığına katlanmaları gerekir. Bu nedenle de adaylar istediğini elde edene kadar mücadeleye devam kararı vermeliler. Kendilerini gereksiz yere suçlamak yerine eksiklikleri objektif olarak görmeli ve giderme yoluna gitmeli.
Latif MUTLU (Bilgi Üniversitesi Kurucusu ve Vakıf Başkanı): Bu tablonun sorumlusu bizler, Türk halkıdır
Türkiye'nin Avrupa'dan geri kalmasının en önemli nedenlerinden biridir eğitim sorunumuz. Bugün Amerika'da lise mezunlarının üniversite okuma oranı yüzde 90'dır. Bu oran Kanada'da yüzde 80, Avrupa ülkelerinde ise yüzde 60'tır. Türkiye'de ise lisenin ardından üniversite eğitim sürecini yaşayan gençlerimizin oranı yüzde 20'dir. Amerika'nın da Avrupa'nın da kalkınmasının nedeni araştırmayı temel alan yüksek öğrenimdir. Türkiye'deki durumun sorumlusu ise bizler, Türk halkının kendisidir.
Prof. Dr. Kadir ERDİN (Öğretim Üyeleri Derneği Bşk.): Gençler bu ölümcül savaşa sokulmamalı
ÖSS sorunu Türkiye'nin geleceğinin sorunudur. Bu dram bitmeli. Gerçek anlamda Boğaziçi, ODTÜ gibi üniversitelere alınacak öğrenci sayısı aslında 160-200 bin arasındadır. Yani her 10 öğrenciden biri alınıyor, 9'u kapının önüne koyuluyor. Üniversite sınavında gençler stresten ötürü baygınlık geçiriyor. Bir kuşağı yok ediyoruz, gençlerin bu ölümcül savaşa sokulmaması gerekir. Mutlaka sistemin değişmesi lazım.
Sadık Gültekin (VATAN Eğitim Uzmanı): Kontenjan sayısı 10 bin artıyor
Üniversite sınavına giren 1 milyon 786 bin adaydan yalnızca 190 bini dört, beş ya da altı yıllık lisans eğitimine girebilecek. ÖSS'de başarı oranı onda birdir. Önümüzdeki yıl ÖSS sınavında lise sondan da sorular sorulacak. Bu sınavın biraz daha zorlanacağı anlamına gelir. Her yıl liseyi bitiren öğrenci sayısı 500-550 bin dolaylarında. ÖSS sınavına girense ortalama 250 bindir. Buna karşın üniversitelerin artırdıkları kontenjan sayısı ise sadece 10 bindir.
İbrahim Arıkan (Özel Dershaneler Birliği Bşk.): Amerikan modeli bizde de uygulanabilir
ÖSS sınav sistemi kökten değişmeli. İyi bir planlamayla yeni bir yüksek öğretim programı hazırlanmalı. Örneğin Amerikan modeli bizimde de uygulanabilir. ABD'deki sistemde çocuk lisede 3 yıl boyunca eğitimini devam ettirirken yapılan 7 genel sınava giriyor ve 3 yıl boyunca bu sınavlardan aldığı notlar bütün üniversitelere bildiriliyor. Liseden mezun olan öğrenci girmek istediği üniversiteye başvurduğunda bu notlar üzerinden değerlendirme yapılıyor ve üniversiteye kabul edilip edilmeyeceğine karar veriliyor. Ayrıca 2 yıllık meslek yüksek okullarının sayısı artılıp özendirici hale getirilmeli.