Zemin sıvılaşması nedir? Zemin sıvılaşması nasıl önlenir, neden olur? Zemin sıvılaşması ve deprem! “Zemin sıvılaşması yaşanan bölgelerde yapılaşma izni verilmeyecek!”
Cumhurbaşkanı Erdoğan Adıyaman deprem bölgesinde yaptığı açıklamada “Fay hattına yakın yerler ile zemin sıvılaşması yaşanan bölgelerde kesinlikle yapılaşmaya izin vermeyeceğiz.” ifadelerini kullandı. Peki, Zemin sıvılaşması nedir, zemin sıvılaşması nasıl önlenir? İşte zemin sıvılaşmasına karşı alınacak önlemler...

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Fay hattına yakın, zemin sıvılaşması olan bölgelerde yapılaşmaya, eski yerleşim yerlerindeki ihya çalışmalarında ise yüksek binaya izin vermeyeceğiz." Dedi. Peki, Zemin sıvılaşması nedir, zemin sıvılaşması nasıl önlenir? Zemin sıvılaşması neden olur? İşte zemin sıvılaşmasına karşı alınacak önlemler!

ZEMİN SIVILAŞMASI NEDİR?
Sıvılaşma, zeminin sarsıntı sırasında taşıma gücünü kaybetmesidir. Eğer zemin 'alüvyon' denilen henüz suyunu kaybetmemiş, diyajenez sürecini (taşlaşma-taş haline geçme) tamamlamamış ise, yer altı suyu seviyesi 0-10 metre arasındaysa ve kum-silt boyutundaki malzemeden oluşuyorsa o bölgede sıvılaşma tehlikesi var demektir. Normalde bu tür zeminler üzeri imara açılmadan önce jeolojik-jeoteknik etütlerle belirlenir.

ZEMİN SIVILAŞMASI NEDEN OLUR?
Zemin sıvılaşması, kohezyonsuz, doymuş veya kısmen doymuş bir toprak, deprem sırasındaki sallanma veya gerilme durumundaki diğer ani değişiklikler gibi uygulanan bir gerilmeye tepki olarak mukavemetini ve sertliğini önemli ölçüde kaybettiğinde meydana gelir. Zemin sıvılaşmasıaşması, zeminin efektif gerilmesi ( kayma mukavemeti ) sıfıra düştüğünde meydana gelir. Toprak, deprem sırasındaki sallanma veya gerilme durumundaki diğer ani değişiklikler gibi uygulanan bir gerilmeye tepki olarak mukavemetini ve sertliğini önemli ölçüde kaybettiğinde meydana gelir. Böylelikle normalde katı olan malzeme sıvı gibi davranır.

ZEMIN SIVILAŞMASINA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER
Enjeksiyon Yöntemi
Zemin taneleri arasındaki boşluğu doldurmak için bağlayıcı maddesi çimento olan malzemeler enjekte edilir.
Sıkıştırma Teknikleri
Kum ve çakıllar titreşim altında sıkışma eğilimi gösterdikleri bu yöntemlerle daneler arası boşluk oranı minimize edilebilir. Başlıca bilinen yöntemler; vibro yöntemiyle sıkıştırma, dinamik kompaksiyon, kompaksiyon enjeksiyonu.