Üç aylarda niyet etmeden oruç tutulur mu? Ne zaman niyet edilir? Recep ayında kaç gün tutulur?
Mübarek üç aylar başladı. İslam alemi için kutsal sayılan ve Recep, Şaban ve Ramazan aylarını kapsayan üç aylar tüm manevi huzuruyla 2023 yılında müslümanların hayatına girdi. Bu mübarek günleri ibadetle geçirmek isteyenlerin de bilgi araştırmaları başladı. "Üç aylarda niyet etmeden oruç tutulur mu" sorusu en merak edilen konu oldu. Peki Üç aylarda oruç nasıl tutulur, nasıl niyet edilir? İşte detaylar...

Üç aylar ibadetleri hakkında araştırmalar da başladı. İslam dünyası için önemli ve kutsal olan üç aylar 23 Ocak itibariyle başladı. Recep, Şaban ve Ramazan aylarını kapsayan bu mübarek günleri ibadetle geçirmek, maneviyatını kuvvetlendirmek isteyenlerin internette araştırmaları da hız kazandı. "Üç aylarda niyet etmeden oruç tutulur mu, üç aylarda oruca ne zaman niyet edilir" sorularının yanıtı merak ediliyor.

ÜÇ AYLARDA NİYET ETMEDEN ORUÇ TUTULUR MU?
Recep ayıyla birlikte başlayan Üç aylarda niyet etmeden oruç tutmak caiz değildir. Diyanet bilgisine göre, Recep, Şaban ve Ramazan aylarında kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde nafile oruç tutabiliyor. Diyanet bilgisine göre, bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterli oluyor.

NE ZAMAN NİYET EDİLİR?
Oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır.

RECEP AYINDA KAÇ GÜN ORUÇ TUTULUR?
Hz. Peygamber efendimizin Ramazan ayı dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği bilinmektedir. Ancak sağlığı el veren müslümanlar oruç tutabilir. Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.