Türkiye’de sanayi üretiminin merkezi olacak! Bölgede yeni bir sanayi şehri kuruluyor Sürdürülebilirlikte öncü olmayı hedefliyor
Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi olmayı hedefleyen Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), Yeşil Mutabakat Çalışmaları kapsamında Net Karbon Sıfır Hedefi projelerini hayata geçiriyor. Paris İklim Anlaşması ile belirlenen hedefler doğrultusunda Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye için belirlenen 64 hedef doğrultusunda pilot bölge ilan edilen Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde üretimin iki katına çıkarılması hedefleniyor.


‘Türk sanayisinin güneydeki üssü’ konumu ile katılımcılarına sürdürülebilir üretim imkanları sunan ve Türkiye’nin en büyük OSB’leri arasında yer alan Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüme ilişkin birçok öncü projeyi de hayata geçirmeye devam ediyor. Sanayicilerin üretim için ihtiyaç duyduğu yer ve arazi tahsislerinin karşılamak için çalışmaları sürdürülürken Toplamda 60 milyon metrekarelik bir büyüklüğe ulaşarak arazi olarak Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesi olma hedefine ilerliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıl açıkladığı verilere göre, Avrupa ülkelerinde yer alan sanayi alanları toplam ülke arazisinin yüzde 3- 4’lük oranında yer alırken; Türkiye’de bu rakam binde 4 civarında yer alıyor.

Türkiye’de sanayi alanlarına yapılan yatırımlarda Avrupa’nın oldukça gerisinde kalıyor. Bakanlığın son yıllarda Türkiye genelinde sanayi alanlarını genişletme çalışmalarına ağırlık vererek bir taraftan Organize Sanayi Bölgeleri sayıları artarken bir diğer yandan mevcut OSB’lerin elverişli ortamlarında genişleme çalışmaları yapılıyor.

ADANA SANAYİ ÜRETİMİNİN MERKEZİ OLACAK
Adana ve çevre illerinin yapılan yatırımlarla nüfus ve sanayi yoğunluğunun Akdeniz bölgesine kaydırılarak bölgede yeni bir Gebze – Kocaeli modeli hedefleniyor.Yeşil mutabakat süreçleri kapsamında Dünya Bankası’ndan 100 milyon liralık kaynak kazanan Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB)’de Yeşil OSB olma hedefine kararlılıkla ilerliyor. AOSB’nin en önemli projelerinden biri olan Atık Su Arıtma Tesisi yatırımına başlandı. Arıtma Tesisi’nin OSB’nin ihtiyaçlarının en az 30 yıllık karşılayacak kapasitede olduğu belirtiliyor.

Paris İklim Anlaşması ile belirlenen hedefler doğrultusunda Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye için belirlenen 64 hedef doğrultusunda Türkiye’nin 2050 yılı Karbon Nötr olma hedefleri bulunuyor. Mutabakat sürecinde AOSB’de yer alan ihracatçı firmaların ihracat yapmaya devam etmesi için enerji ve su kullanımını azaltmayı hedefleyen yatırımlara yapmaya devam ediyor. Akpınar, “Karbon nötr hedefine ulaşılması için ihracat yapan firmalarımız ihracatlarının sekteye uğramaması için çalışmalar yapılıyor.

İhracatçıların karbon nötr çalışmalarında bakış açısını geliştirmek için bu konuda farkındalık çalışmaları ve kamusal projelere de ev sahipliği yapıyor.

Ceyhan bölgesinde petrokimya tesisi kurulma projesi ve Yumurtalık bölgesinde yeni liman inşası devam ediyor. Adana’nın da içinde bulunduğu doğu bölgesinde bulunan illerde çeşitli OSB’ler kurulmaya devam ediliyor.

AOSB’nin 60 milyon metrekarelik alana ulaşma hedefinin ardından Adana ve çevre illerini kapsayan Çukurova Hinterlandının – Mersin’den Hatay- İskenderun’a kadar uzanan ve lojistik avantaj sağlayacak bir bölge olmasının yanı sıra arazinin daha ucuz olması, ortadoğuya yakınlık, sebebiyle sanayi ve nüfus yoğunluğunun Marmara ve Ege Bölgesinden Akdeniz bölgesine doğru yoğunlaşabilecek.