Türkiye için tarihi ve kritik aşama aşıldı! İşte KAAN ve F-16 karşılaştırması
Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) tarafından üretilen Milli Muharip Uçak Kaan ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Uzunluğu 21 metre, kanat açıklığı 14 metre olan Kaan ile Türkiye 5. nesil uçak üreten sayılı ülkeler arasına girdi.

Radar izini düşüren özel boyası ve tasarımı, gövde içi istasyonları ve içerdiği yüksek teknolojiler ile Kaan 5. nesil bir uçak olarak üretildi.

Ayrıca uçakta yüzlerce kilometre ötedeki onlarca düşmanı aynı anda takip edebilecek yerli üretim AESA radarı bulunacak. Bunun yanında Kaan art yanıcı kullanmadan süper sonik hızlara çıkılabilmesini sağlayan süper seyir özelliğine de sahip olacak.

Süper itki sistemi, kaska monteli nişangah, sentetik açıklıklı radar sistemi (SAR), kızılötesi arama ve takip sensörü, elektro-optik hedefleme sistemi gibi son teknoloji sistemler de Kaan'ın özellikleri arasında yer alacak. Uçakta tamamen yerli imkanlarla üretilen havadan havaya ve havadan karaya akıllı mühimmatlar kullanılacak.

Genelkurmay Eski İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin "KAAN seri üretime geçtikten sonra Türk Hava Kuvvetleri, İsrail dahil bölgedeki en güçlü hava kuvvetleri haline gelecek" dedi. Pekin, KAAN'ın bazı özelliklerinin İsrail ve ABD'nin elindeki F-35'ten daha üstün olduğunu belirtti.

BEŞİNCİ ÜLKE OLDUK
ABD, Rusya ve Çin’in beşinci nesil savaş uçağı bulunuyor. Japonya da beşinci nesil savaş uçağının ilk uçuşunu 2016 yılında yapmıştı. KAAN’ın uçuşu ile birlikte Türkiye, beşinci nesil savaş uçağını gökyüzü ile buluşturan beşinci ülke oldu. Hindistan’ın da 2025’te uçurmayı planladığı beşinci nesil savaş uçağı projesi var.

F-16’DAN ÜSTÜN
Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterindeki 244 F-16 jeti, dördüncü nesil savaş uçağı. KAAN ise F-35 ve F-22 jetleri gibi beşinci nesil.

KAAN’ın F-16’lara göre üstün özellikleri özetle şöyle:
- Hayalet (gizli) uçak olmalarını sağlayan düşük radar kesiti
- Yüksek manevra yeteneği
- Süpersonik hızını uzun süre kullanmasını sağlayan süper seyir (supercruise) yeteneği
- Radar, sensörler ve diğer hava araçları da dahil çeşitli kaynaklardan bilgi toplamasını ve işlemesini sağlayan gelişmiş aviyonik sistemler
- Diğer hava araçları ve yer tabanlı sistemlerle bilgi paylaşma ve faaliyetlerini koordine etme kabiliyeti
- Havadan havaya muharebe, havadan yere saldırı ve istihbarat, gözetleme ve keşif dahil olmak üzere çok çeşitli görevleri yerine getirebilme
- Hava hava muhaberesinde daha uzun mesafeden hedefi vurma

İşte KAAN'ın muadili savaş uçakları ve özellikleri

Lockheed Martin F-22 Raptor
F-22 Raptor, Lockheed Martin kuruluşu tarafından, hava üstünlüğü odaklı, düşük radar izi ile yüksek görünmezlik sağlamaya yönelik üretilen, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri için geliştirilmiş tek koltuklu, çift motorlu, her türlü hava koşuluna uygun taktik savaş uçağıdır
En yüksek hız: 2.414 km/sa
Uzunluk: 19 m
Ağırlık: 19.700 kg
Menzil: 3.000 km

Lockheed Martin F-35 Lightning II
Lockheed Martin F-35 Lightning II, hem hava üstünlük hem de saldırı görevlerini yerine getirmek ve savaştaki her amaç için farklı uçak geliştirmenin masraflı olmasından dolayı tek bir uçağın tüm görevleri yerine getirmesi amacıyla tasarlanan ve üretilen, 5. nesil, tek kişilik ve tek motorlu, tüm hava koşullarına uygun çok görevli bir Amerikan savaş uçağı
Ağırlık: 13.154 kg
Menzil: 2.200 km
Kanat açıklığı: 42,7 m2

General Dynamics F-16 Fighting Falcon
F-16 Fighting Falcon, çok amaçlı, tek jet motorlu, 4. nesil savaş uçağı. General Dynamics şirketi tarafından, ABD Hava Kuvvetleri için geliştirilmiştir. Hafif avcı uçağı olarak tasarlanmış olmasına rağmen birçok başka amaç için de kullanılmakta olan avcı uçağıdır.
Ağırlık: 9.207 kg
Menzil: 4.220 km
Kanat açıklığı: 9,96 m

Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon, Avrupa Birliği yapımı çok amaçlı, 4.5 nesil, çift motorlu, kanart delta kanatlı, çok rollü savaş uçağı.
En yüksek hız: 2.495 km/sa
Uzunluk: 16 m
Ağırlık: 11.000 kg
Menzil: 2.900 km

Dassault Rafale
Dassault Rafale Fransa merkezli havacılık şirketi Dassault tarafından tasarlanan ve üretilen, çift motorlu, kanart delta kanatlı, çok rollü savaş uçağıdır.
En yüksek hız: 1.912 km/sa
Menzil: 3.700 km
Uzunluk: 15 m
Kanat açıklığı: 11 m

Saab JAS 39 Gripen
Saab JAS 39 "Gripen" İsveç uzay ve havacılık şirketi Saab tarafından üretilen hafif tek motorlu çok maksatlı savaş uçağıdır.
Uzunluk: 14 m
Menzil: 3.250 km
Ağırlık: 6.622 kg

Suhoy Su-35
Suhoy Su-35 'Su-35', Su-27 'Flanker'ların geliştirilmiş iki ayrı türevinden biridir. Suhoy tarafından tasarlanan ve Komsomolsk-on-Amur Uçak Üretim Ortaklığı tarafından üretilen tek koltuklu, çift motorlu süper-manevra kabiliyetli çok amaçlı avcı jetleridir.
En yüksek hız: 2.778 km/sa
Menzil: 3.600 km
Uzunluk: 22 m

Suhoy Su-57
Suhoy Su-57 Rusya Hava Kuvvetleri için Sukhoi tarafından geliştirilen 5.nesil savaş uçağıdır.
En yüksek hız: 2.130 km/sa
Menzil: 3.500 km
Uzunluk: 20 m
Kanat açıklığı: 14 m

Chengdu J-20
Chengdu J-20, Chengdu Aircraft Industry Group tarafından geliştirilen beşinci nesil çift motorlu hayalet avcı uçağıdır. J-20, ilk uçuşunu 11 Ocak 2011 tarihinde gerçekleştirmiştir ve 2017 yılında hizmete girmiştir. J-20, F-22 ve F-35 'den sonra dünyanın üçüncü operasyonel beşinci nesil hayalet savaş uçağıdır.
En yüksek hız: 2.126 km/sa
Motor tipleri: Xian WS-15, Turbofan
Ağırlık: 17.000 kg

JF-17 Thunder
PAC JF-17 Thunder, veya CAC FC-1 Xiaolong, Çin'in Chengdu Aircraft Corporation ve Pakistan Havacılık Kompleksi tarafından ortaklaşa geliştirilen çok amaçlı bir savaş uçağıdır.
En yüksek hız: 1.910 km/sa
Kanat açıklığı: 9,45 m
Menzil: 3.482 km
Uzunluk: 14 m

KAI KF-21 Boramae
Korea Aerospace Industries KF-21 Boramae, Güney Kore ve Endonezya ortaklığı ile Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri ve Endonezya Hava Kuvvetleri için geliştirilmesi planlanan bir çok rollü savaş uçağı programıdır.
Uzunluk: 17 m
Hizmete giriş: 2026

HAL AMCA
HAL Advanced Medium Combat Aircraft, Hindistan Hava Kuvvetleri ve Hindistan Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen 5. nesil Çok rollü hayalet uçak projesidir. Tek kişilik, çift motorlu ve çok amaçlı olması planlanan uçağın ana yüklenicisi Hindustan Aeronautics Limited'dir.
İlk uçuş: 2025 (planlanan)
Türü: Çok rollü hayalet uçak

Mitsubishi X-2 Shinshin
Mitsubishi X-2 Shinshin, Japonya Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilmeye başlanan beşinci nesil gelişmiş ve gizli teknolojik özelliklere sahip, radara yakalanmayan Japon Avcı Uçağı
En yüksek hız: 2.410 km/sa
Uzunluk: 14 m
Menzil: 2.960 km
Ağırlık: 9.700 kg