Fay hattı haritası 2023! Deprem risk haritası ile Türkiye'de fay hattı nelerden geçiyor, hangi iller riskli, evimin altından fay hattı geçiyor mu? Bolu depremi sonrası MTA diri fay hattı sorgulama ile AFAD deprem risk haritası!
Türkiye fay hattı haritası ile MTA diri fay hattı sorgulama süreci devam ediyor. Bolu'da meydana gelen ve İstanbul başta olmak üzere çevre illerde hissedilen 4.8 büyüklüğündeki deprem sonrası yenilenmiş diri fay haritaları yeniden gündeme geldi. Olası deprem riski nedeniyle tedirgin olan İstanbullular Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan Bolu'da meydana gelen deprem sonrası araştırmalarını yoğunlaştırdı. Türkiye deprem risk haritası ve MTA'nın paylaştığı diri fay hatları haritası son depremler sonrası yoğunluk kazandı. Peki, Fay hattı nerelerden geçiyor? Fay hattı nasıl sorgulanır? İşte Türkiye deprem risk haritası ve MTA diri fay hattı...

6 Şubat tarihine yaşanan 2 büyük depremin ardından 10 ilde yaralar sarılmaya devam ederken Bolu'da meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki deprem İstanbulluları diri fay hattı haritası aramasına neden oldu. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Marmara Denizi uzantısı üzerinde İstanbul açıklarında meydana gelmesi beklenen olası deprem riski İstanbulluların gündemine her deprem sonrası geliyor. Bolu depremi sonrası gözler MTA diri fay hattı haritasına ve özellikle de Kuzey Anadolu Fay Hattı haritasına çevrildi. Türkiye fay hattı sorgulaması yapılıyor. MTA, yenilenmiş diri fay hatlarının haritalı gösterimini paylaştı. MTA Türkiye diri fay hattı kendi sitesinden sorgulanabiliyor. Peki, Fay hattı nelerden geçiyor, hangi iller riskli, evimin altından fay hattı geçiyor mu? İşte Türkiye fay hattı haritası...

MTA diri fay hattı paylaşıldı
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) yenilenmiş diri fay haritalarını sitesinde paylaştı. MTA tarafından hazırlanan Türkiye Diri Fay Haritasına göre, Türkiye'de 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek 485 diri fay bulunuyor.

Fay üstünde bulunan iller ise, Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Bingöl, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya, Osmaniye, Sakarya ve Tokat’ın yanı sıra 110 ilçe de fay üzerinde.
MTA YENİLENMİŞ DİRİ FAY HARİTALARI İÇİN

Fay hattı nelerden geçiyor, hangi iller riskli?
Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olmak üzere toplamda 3 büyük fay hattı bulunuyor. Deprem haritasında kırmızı renkte görülen iller birinci derece deprem bölgesi, pembe renke olanlar ikinci derece riskli bölge, sarı olan iller üçüncü dereceden deprem bölgesi olarak geçiyor. İşte birinci dereceden deprem bölgesi olan iller;İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

İkinci derece deprem bölgesi olan iller; Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

Üçüncü derece deprem bölgesi olan iller; Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

En az riskli bölgeler; Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır. E-DEVLET AFAD FAY HARİTASI İÇİN