Türkiye deprem haritası ve Canlı AFAD Türkiye fay hattı deprem haritası! Türkiye’deki fay hatları nelerdir, fay hattı hangi illerden geçiyor?
Canlı deprem haritası, takibi ve izleme sürecine yönelik aramalar Türkiye’nin büyük deprem felaketini yaşayan vatandaşlar tarafından arttı. Depremin yıkımını görenler yoğun bir şekilde “En son deprem nerede oldu, az önce deprem mi oldu?” gibi sorulara yanıt arıyor. Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 deprem 10 ilde felakete neden olurken, devam eden arttı sarsıntılar da 6.6 ulaşınca deprem bölgelerinde kalıcı hasar bıraktı. İşte 7 Şubat Çarşamba günü meydana gelen depremler ve artçılar...

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 şiddetindeki deprem 10 ili etkiledi. Deprem çalışmaları devam ederken aynı gün saat 13.24'te bir de Elbistan merkezli bir deprem yaşandı. 6,6'ya ulaşan artçılar sürekli Adıyaman'da da 5,3 şiddetindeki deprem vatandaşlarda deprem paniği oluşturdu. Vatandaşlar arama motorları aracılığıyla canlı deprem haritası sorgulamasına, “En son deprem nerede, ne zaman ve kaç şiddetinde oldu?” sorularına yanıt aramasına neden oldu. Son depremler listesi, Kandilli Rasathanesi ve AFAD tarafından her gün yayınlanıyor.

AFAD Kandilli son depremler listesi
Türkiye’nin aktif fay hatları üzerinde bulunması ülkemizde şiddetli olmasa da sık sık depremlerin yaşanmasına neden oluyor. AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından yayınlanan son depremlere göz atmak için devam edebilirsiniz.

AFAD son depremler listesi


Canlı deprem takibi ve izleme mümkün mü?
Canlı deprem takibi ve izlemesi mümkün değil, bilimsel veriler ışında tahminlerde bulunmak mümkündür. Depremleri önceden bildiren bir teknolojiye dünya sahip değil.

Deprem Nedir?
Deprem, yer sarsıntısı, seizma veya halk arasında zelzele, yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayıdır. Sismik aktivite ile kastedilen meydana geldiği alandaki depremin frekansı, türü ve büyüklüğüdür. Depremler sismograf ile ölçülür. Bu olayları inceleyen bilim dalına da sismoloji denir. Depremin büyüklüğü Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının şiddeti Mercalli şiddet ölçeği ile ölçülür. Depremin meydana geldiği noktanın derinliği de yıkım kuvvetine etkilidir ve yeryüzüne yakın noktada gerçekleşen depremler daha çok hasar vermektedir.
Dünya yüzeyinde gerçekleşen depremler kendilerini bazen sallantı bazen de yer değiştirme şeklinde göstermektedir. Bazen yeryüzüne yakın bir noktada güçlü bir deprem gerçekleştiğinde tsunamiye sebep olabilir. Bu sarsıntılar ayrıca toprak kayması ve volkanik aktiviteleri de tetikleyebilir.
Genel olarak deprem sözcüğü herhangi bir sismik olayın -Doğal bir fenomen olarak gerçekleşmiş veya insanların sebebiyet verdiği- ürettiği sismik dalgaları adlandırmak için kullanılır. Depremler genellikle kırıkların (fay hatları) çatlamasıyla oluşur. Bunun yanı sıra volkanik faaliyetler, toprak kaymaları, mayın patlamaları veya nükleer testler sonucunda da deprem gerçekleşebilir.