Togg'da ilk kez kullanıldı! Hepsi tek düğmeye bağlı olacak
Türkiye'nin yerli otomobili Togg'a ilgi her geçen gün artıyor. 29 Ekim'de ilk seri üretim Togg'un banttan inmesiyle beraber satış ve tanıtım stratejisi ile ilgili detaylarda yavaş yavaş netlik kazanmaya başladı. Türkiye’nin otomobili Togg’da pek çok yerli startup’ın imzası bulunuyor. Togg, yerli teknolojiler sayesinde yolla, şehirle ve şarj istasyonuyla iletişim kuracak. Geri ve çevresel görüş sistemi de yerli bir startup tarafından geliştirildi. İşte haberin detayları...

Tüm Türkiye’nin heyecanla beklediği Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), ilk banttan inme töreni geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı törende TOGG’un tanıtımı yapıldı. 29 Ekim 2022’de ise Gemlik’teki fabrikada resmi açılış töreni gerçekleşmiş ve seri üretime başlanmıştı

29 Ekim'de fabrikası açılan yerli otomobil Togg, öp siparişle ilgili yeni bir açıklama yaptı.

Yerli otomobil Togg'un Twitter sayfasından bir açıklama yapıldı. Ön sipariş tarihinin hatırlatıldığı duyuruda, şu aşamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen ön sipariş dışında başka bir sipariş alınmadığı belirtildi.

İşte Türkiye'nin Yerli Otomobili Togg'un resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklama;Mart 2023 tarihinde yollara çıkacak akıllı cihazımıza olan ilgiyi gururla takip ediyoruz. Daha önce de açıkladığımız gibi ön sipariş sürecini Şubat 2023 itibarıyla başlatacağız.

O tarihe kadar kullanıcılarımızı merkeze aldığımız #USECASEMobility® vizyonumuza uygun bir şekilde sizleri sürece ilişkin bilgilendirmeye devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen ön siparişler dışında sipariş almadığımızı yinelemek isteriz.

Togg hakkındaki tüm gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan takip etmenizi, Togg tarafından açıklanmayan bilgilere itibar etmemenizi önemle rica ederiz. Bizi izlemeye devam edin.

Öte yandan Türkiye’nin yerli otomobili Togg seri üretime başlarken, pek çok özelliğinde yerli startup’ların da imzasını taşıyor. Togg’a destek veren yerli startup’lar arasında Smart-iX, Büyütech gibi firmalar bulunuyor.

Milliyet'te yer alana habere göre; Smart-iX, Togg’un akıllı yaşam çözümleri geliştiricisi. Kurucusu Mehmet Arziman. Togg’un şehirle, yolla ve şarj istasyonlarıyla iletişimini sağlayan altyapıyı geliştiriyor.

Arziman, Togg’un çevreyle iletişimini sağladıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:“Togg’la birlikte geliştirdiğimiz platform ve teknoloji sayesinde araç çevresine, örneğin, ev, şarj istasyonları, otoparklar veya şehirdeki diğer akıllı sistemlere bağlanabiliyor. Buralarda sürücünün ihtiyaç duyduğu işlemleri yapabiliyor. Rutin işler için sürücü yerine düşünüp örneğin evden çıkıldığında açık kalan ışıkları ya da ocağı kapatıyor, araç için bir şarj istasyonu rezerve edebiliyor ya da otopark için ödeme yapabiliyor.

Platformumuz sayesinde araç eve yaklaşınca çamaşır makinesini çalıştırabiliyorsunuz. Togg’dan evin lambasını açıp kapatabilecek, makineyi başlatabileceksiniz. Eve yakınlaştığınızı anlayacak.

Başka bir şehre gidiyorsunuz Togg size en yakın restoranı bulup rezervasyon yaptırabiliyor. Yemek uygulamalarına bağlanabiliyorsunuz. Bu tarz çözümümüzü ilk Togg’da kullanıyoruz. Akıllı bir yaşam platformu sunuyoruz.”

Arziman, özellikle kullanıcı deneyimi konusunda yapay zekâ tabanlı geliştirdikleri teknolojilerle kesintisiz ve konforlu bir deneyim sürecinin parçası olduklarını, Togg ile birlikte akıllı bir mobilite ekosisteminde kullanıcıyı merkeze alan yenilikçi çözümler geliştirmeyi hedeflediklerini aktardı.

Mehmet Arziman, Almanya’da yaşayan bir Türk girişimci. Kariyerine bilişim eğitimi aldığı Stuttgart’ta yazılım geliştirmeyle başladı. Büyük otomotiv firmalarında çalıştıktan sonra kendi firmasını kurdu.

HER YERİNDE KAMERA VAR
Togg’un kokpitindeki kamerada ise Büyütech imzası var. Geri ve çevresel görüş sistemi Büyütech’e ait. Aracın etrafı kuşbakışı görülebiliyor. Togg’un pek çok yerinde kamera ve sensör bulunuyor.

Yerli otomobilin ayna altları, kapılar, ön ve arka bölüm, konsol gibi kritik noktalara konumlandırılan sensör ve kameralarla donatıldı. Bu kameralarda Büyütech imzası bulunuyor. Bu kameralar sürücünün yorgun olduğunu bile algılayabiliyor. Sürüş deneyimini çok ileri aşamaya taşıyor.

Togg, Türkiye’nin global yazılım şirketi Etiya ile de stratejik iş ortaklığına gitmişti. Kullanıcı deneyimini geliştirmek için Togg’la iş birliği anlaşması imzalanmıştı.

Togg mobilite ekosisteminin merkezinde yer alan dijital kullanıcı platformuyla kullanıcılara dokunan tüm etkileşimlerin kusursuz bir şekilde yönetilmesini sağlayan teknolojiler geliştiriyor. Kullanıcıların anlık ihtiyaçlarını karşılamak için çözümler sunuyor.

Büyütech’in kurucusu Ömer Orkun Düztaş. Genç girişimci ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’-nden mezun oldu. 2011 yılında ortağı Alparslan Işıklı ile Büyütech’i kurdu.

Firmayı kurarken KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı ve Sanayi Bakanlığı Teknogirişim desteklerinden yararlandı. 120 ülkeye kamera sistemleri ihraç ediyor. 2013’de ‘akıllı göz’ adını verdiği Türkiye’nin ilk yerli akıllı kamerasını geliştirdi. Geçen süreçte pek çok kritik projede rol aldı.

KİLOMETRE BAŞINA NE KADAR YAKACAĞI BELLİ OLDU
TOGG ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri 1 km’de ne kadar yakıt yakacağı oldu. TOGG’un elektrikli otomobil olmasından dolayı fosil yakıt ile çalışan araçlara göre daha az yakacağı biliniyor. Aslında, TOGG’un km’de maliyeti yüzde 75 oranında azalıyor.

TOGG eğer ev tipindeki elektrikle doldurulursa, kilovat başına yüksek kademede 2,6 lira olacağı ortaya çıktı. Böylece, 500 km menzili olan TOGG’un, 90 kWh'lık bataryası evden şarj edilirse 235 TL’yi bulacak.

Aracınızı işyerinde park etmeniz halinde ise4.45 TL olacağı öğrenildi. Yani bu şekilde de maliyeti 400 TL’yi buluyor. Diğer araçlarla karşılaştırdığımızda, benzinli araç 500 km’yi 920 TL’ye yakarken, dizelde ise 745 TL’ye yakıyor.