Temettü tarihleri ve hisseleri! Temettü nedir, nasıl alınır? Temettü alma şartları nelerdir, hangi şirketler temettü dağıtıyor? En yüksek veren hisseler!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nın (BDDK) sektöre yönelik temettü onayının ardından bankaların temettü teklifleri belli olmaya devam ediyor. Akbank ve İş Bankası’nın ardından Yapı ve Kredi Bankası da kâr payı dağıtımına ilişkin yönetim kurulunu açıkladı. Şubat ayının başında BDDK, bankaların çekirdek sermaye yeterliliğine göre yüzde 10 ila 15 oranında temettü dağıtmasına izin vereceğini belirtmişti. Peki, Temettü nedir, nasıl alınır? Temettü alma şartları nelerdir, hangi şirketler temettü dağıtıyor? En yüksek temettü veren hisseler nelerdir? İşte Temettü tarihleri ve hisseleri…

Şubat ayının başında BDDK, bankaların çekirdek sermaye yeterliliğine göre yüzde 10 ila 15 oranında temettü dağıtmasına izin vereceğini belirtmişti. Kurumdan Türkiye Bankalar Birliği’ne gönderilen yazıda bankaların olası kâr dağıtım taleplerinin, ihtiyatlılık ilkesi ve başta sermaye yeterlilik oranı olmak üzere bankaların özel durumları dikkate alınarak değerlendirilebileceği ifadesi yer almıştı.

TEMETTÜ DAĞITAN ŞİRKETLER HANGİLERİ?
Yapı Kredi Bankası temettü hisse fiyatları!Akbank ve İş Bankası'nın ardından Yapı ve Kredi Bankası da temettü teklifini KAP'a açıkladı. Bankanın hisse başına brüt temettü teklifi 0,93 TL olurken brüt temettü verimliliği de yüzde 8 olarak gerçekleşti.Yapı Kredi tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada hisse başına 0,93 TL brüt temettü teklifinin Genel Kurul’a sunulacağı belirtildi.Böylelikle bankanın teklifi net olarak hisse başına 0,84 TL’ye karşılık geliyor. Verilen teklifle brüt temettü verimliliği yüzde 8 olarak gerçekleşti.Yapı Kredi’den yapılan duyuruda 2022 yılı faaliyetlerinden sağlanan 52,7 milyar TL tutarındaki net kârdan ortaklara 31 Aralık 2022 tarihi itibariyle bankanın ödenmiş sermayesi olan 8,44 milyar TL’nin yüzde 5’ine tekabül eden 422 milyon liralık birinci nakit brüt kâr payı ve 7,48 milyar lira ikinci nakit brüt kâr payı olmak üzere toplamda ödenmiş sermayenin yüzde 93’üne karşılık gelen 7,91 milyar TL nakit brüt kâr payı dağıtılmasına karar verildiği duyuruldu.

Akbank'ta temettü teklifi hisse fiyatları
Akbank hisse başına 1,73 TL brüt kar payı teklifinin Genel Kurul’da görüşüleceğini bildirdi. Kâr payı ödemeleri Mart itibari ile başlayacak.Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) sektöre yönelik temettü onayının ardından bankaların temettü teklifleri belli olmaya başladı.
İlk açıklama Akbank tarafından geldi.
Banka Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada hisse başına 1,73 TL'lik brüt temettü teklifinin Genel Kurul'a sunulacağını açıkladı. Teklif nette hisse başına 1,56 TL'ye karşılık geliyor.Cuma günkü 15,96 TL'lik kapanış fiyatı dikkate alındığında temettü verimi yaklaşık yüzde 11 olarak gerçekleşti.
Akbank KAP'a temettü dağıtacağı açıklamasında bulundu.Bankadan yapılan açıklamada 2022 yılı faaliyetlerinden sağlanan 60,02 milyar liralık net kârdan; ortaklara 31 Aralık 2022 tarihi itibariyle bankanın ödenmiş sermayesi olan 5,2 milyar liranın yüzde 5'ine tekabül eden 260 milyon liralık birinci nakit brüt kâr payı ve 8,74 milyar lira ikinci nakit brüt kâr payı olmak üzere toplamda ödenmiş sermayenin yüzde 173'ü olan 8,99 milyar lira nakit brüt kâr payı dağıtılmasına karar verildiği belirtildi.

İş Bankası'nda temettü fiyatları
İş Bankası hisse başına 0,92 TL brüt kâr payı teklifinin Genel Kurul’da görüşüleceğini bildirdi. Kâr payı ödemeleri 3 Nisan 2023 tarihi itibari ile başlayacak.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) sektöre yönelik temettü onayının ardından bankaların temettü teklifleri belli olmaya başladı.
Akbank’ın ardından İş Bankası da kar payı dağıtımına ilişkin yönetim kurulu kararını açıkladı.
İş Bankası tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada C tipi hisseler için hisse başına 0,92 TL brüt temettü teklifinin Genel Kurul’a sunulacağı kaydedildi.
Verilen teklif net olarak ise hisse başına 0,83 TL’ye karşılık geliyor.
Bankanın KAP açıklamasında 2022 yılı faaliyetlerinden elde edilen 64,63 milyar TL’lik net kârdan ortaklara 31 Aralık 2022 tarihi itibariyle bankanın ödenmiş sermayesi olan 10 milyar liranın yüzde 6’sına karşılık gelen 599,99 milyon liralık birinci nakit brüt kâr payı ve 8,63 milyar lira ikinci nakit brüt kâr payı olmak üzere toplamda ödenmiş sermayenin yüzde 92’sine karşılık gelen 9,23 milyar lira nakit brüt kâr payı dağıtılmasına karar verildiği belirtildi.

TEMETTÜ NEDİR, NASIL ALINIR?
Temettü, bir şirketin ortaklarına yıllık bilanço esasına göre tespit edilen net karın oranında veya bunun için ayrılmış yedek akçelerden pay verilmesidir. Kar payının dağıtılmasına anonim şirketlerde genel kurul karar verir. Ana sözleşmeye eklenen bir maddeyle, bazı pay türlerine temettü ile ilgili olarak özel imtiyazlar tanınabilir. Bu koşullarda, kar dağıtımı sırasında bu özel imtiyazlar dikkate alınarak oranlar belirlenir.
Temettü hak etmek için, temettü tarihinden önceki gün kapanışta hisseye sahip olmanız yeter. Temettü almak için hisseyi 1 sene vbz. bir süre tutmanız veya belli bir lot sayısından fazla almanız gerekmiyor. Temettü dağıtımından 2 gün önce 1 lot bile alsanız temettü alırsınız.

BANKA TEMETTÜ TARİHLERİ 2023
Açıklanan takvime göre, AKBNK koduyla işlem gören Akbank temettü ödemesi 30 Mart 2023’te olacak.
ISCTR koduyla işlem gören Türkiye İş Bankası AS Class C Hisse Senedi alanların temettü işlemleri 3 Nisan 2023’te başlayacak.YKBNK koduyla işlem gören Yapı Kredi’nin temettü tarihi Genel kurulda onay alması halinde ödeme 22 Mart 2023 tarihinde gerçekleşecek.