2023 IMEI kayıt ücreti ne zaman yürürlüğe girecek? Telefon imei kayıt ücreti nasıl ödenir, imei kayıt harcı nereye, hangi bankaya yatırılır? Cep telefonu harcı ödeme hangi bankaya yatırılır? Telefon harcı ödeme ve kayıt
Yurtdışı telefon kayıt ücreti ile telefon harcı ödeme sürecine dair araştırmalar hızlandı. Yurt dışından getirilen telefonların yurt içinde kullanılabilmesi için ödenmesi gereken IMEI kayıt harcı Resmi Gazete'de yayınlanan karar göre 20 bin liraya yükseltildi. Ocak ayında 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Yurtdışı telefon kayıt ücretinin artmasının ardından “Telefon harcı ödeme ile Yurtdışı telefon kaydı” sürecine dair ayrıntılar araştırılmaya başlandı. Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararına göre 02.07.1964 tarihli, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (9) sayılı tarife 'Sürücü belgesi harçları' başlıklı bölümü hariç olmak üzere, tarifelerde yer alan ve 2023 yılında uygulanan maktu harç tutarları yüzde 50 oranında artırıldı, 'Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı' ise 20 bin TL olarak yeniden belirlendi.

Yurt dışından getirilen telefonların yurt içinde kullanılabilmesi için ödenmesi gereken IMEI kayıt 6 bin 91 TL'den 20 bin liraya yükseltildi. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında 492 Sayılı Harçlar Kanununa bağlı tarifelerde yer alan harç tutarı yüzde 50 artırıldı, yurt dışından yolcu beraberinde getirilen telefonların kullanım izin harcı ise 20 bin TL oldu. Peki, Yurtdışı telefon kaydı ne kadar, e devlet yurtdışı telefon kaydı nasıl yapılır? İşte telefon kayıt harcı ödeme ile ilgili merak edilenler…

Yurtdışı telefon kaydı nasıl yapılır?
Yurt dışı telefon kaydı öncesinde E-Devlet üzerinden cihazın kayda elverişli olup olmadığı sorgulanmalıdır.

E-devlet sisteminden kayıt hakkının sorgulanması (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama) harç ücretinin yatırılması (2023 yılı için 20 bin TL) ve kayıt işlemlerinin tamamlaması gerekmektedir.

T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Harç yatırdıktan sonra işlemlere devam edilmesi gerekiyor
E-devlet kapısından kayıt işleminin son aşamasına kadar tamamlanması gerekmektedir. E-devlet kapısından kayıt yapılmasına izin verilmeyen kişiler (diplomatik belge sahipleri) ise abone kayıt merkezlerinden kayıt işlemini yaptırması gerekmektedir. Harç ödemesi kayıt sırasında sisteme entegre bankalar ya da vergi dairesi aracılığıyla yapıldı ise e-Devlet kayıt sayfasına geri dönülerek kayıt işleminin onaylanması ve sekiz rakamdan oluşan başvuru takip numarasının alınması gerekmektedir.

Yeni imei ücreti ne zaman yürürlüğe girecek?
İMEİ Kayıt ücreti için belirlenen 20 bin TL'lik tutar, 8 Temmuz itibariyle geçerli olacak.

CEP TELEFONU HARCI NASIL ÖDENİR?
* T.C. Kimlik numaranızı girmelisiniz. Harç ödemesi pasaport sahibinin T.C. kimlik numarasına yapılmalıdır.
** İlinizde bulunan vergi dairelerinden/malmüdürlüklerinden sadece harç ve değerli kâğıt bedeli tahsilatına yetkili olan vergi daireleri/malmüdürlükleri listelenmektedir.
*** Borcunuzu 02:00-23:45 saatleri arasında anlaşmalı bankalar aracılığı ile ödeyebilirsiniz.
Listeden size uygun olan ili ve ödemenizin aktarılacağı vergi dairesi/malmüdürlüğü seçimini yapmalısınız (Örneğin ikametgâhınıza veya işyerinize en yakın vergi dairesi).
Herhangi bir vergi dairesinin seçilmesi yeterli olup sadece ödemenizle ilgili iade veya mahsup yapılması gereken durumlarda; iade veya mahsup işlemleri seçmiş olduğunuz vergi dairesi/malmüdürlüğü tarafından gerçekleştirilecektir.