TEKNOFEST'in 1,5 Adana'sı kendi evinde yarıştı: Burada bilim şenliği havası var! Bir kere burayı gören büyüsüne kapılıyor
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana yürütücülüğünde düzenlenen, Türkiye Uzay ve Havacılık Festivali (TEKNOFEST) 2- 6 Ekim tarihleri arasında Adana’da gerçekleştirildi. Türkiye’nin dört bir yanından birçok firma ve öğrencinin katıldığı festivale Adana’dan katılan ve 1,5 Adana adını verdikleri takımla yarışmalara giren öğrenciler de kendi evlerinde yarışmanın heyecanını yaşadı. İnsansız Hava Araçları, Tarımsal İnsansız Kara Aracı, İnsansız Su Altı Aracı, Hidromobil, Elektromobil ve roketlerle farklı branşlarda projelerini sunan takımda yer alan proje öğrencisi Mehmet Baki Ersoy, takımının TEKNOFEST sürecini anlattı.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana yürütücülüğünde düzenlenen, Türkiye Uzay ve Havacılık Festivali (TEKNOFEST) 2 – 6 Ekim tarihleri arasında Adana Havalimanı'nda gerçekleştirildi. Türkiye’nin dört bir yanından birçok firma ve öğrencinin katıldığı festivale Adana’dan katılan ve 1,5 Adana adını verdikleri takımla yarışmalara giren öğrenciler de kendi evlerinde yarışmanın heyecanını yaşadı.

2013 yılında 11 kişiyle kurulan ve bugün sayısı 100’ü geçen takımda öğrenciler projeleri ile yarşmaya devam ediyor. İnsansız Hava Araçları, Tarımsal İnsansız Kara Aracı, İnsansız Su Altı Aracı, Hidromobil, Elektromobil ve roketlerle farklı branşlarda yarışmalara katılan 1,5 Adana takımında yer alan proje öğrencisi Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü 4. Sınıf öğrencisi Mehmet Baki Ersoy, ekibinin yarşımalarda aldığı derecelerden mutluluk duyduğunu belirterek, hidrojen ve elektrikle çalışan otomobil projesiyle TEKNOFEST’te Şampiyonlar liginde yerini aldıklarını dile getirdi.

Takımın yüksek irtifa ve orta irtifa çift kademeli roket ekibinde yer aldığını belirten Ersoy, girdikleri yarışmalarda şampiyonluk elde ettiklerini dile getirdi. Bu yıl sadece iki ekibin başarılı ateşleme yapabildiğini söyleyen Ersoy bunlardan birinin de 1,5 Adana takımı olduğunu söyledi.

YERLİ VE MİLLİ TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİNİ GÖRMEK GURUR VERİCİ
TEKNOFEST’in bu yıl Adana’da gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Ersoy, her yaştan ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiğini ve bu yıl TEKNOFEST’İn kendi rekorunu kırmaya hazırlandığını aktardı.

Ersoy, “Adana’daki etkinlik atmosferi gerçekten çok güzel, belki bu biraz da Adana insanını sıcaklığı ve samimiyetinden de kaynaklanıyor olabilir. Bu yılki TEKNOFEST’in mottosu ‘Bir çocuk gelsin bir uçağa dokunsun’ oldu. Tamamen gençleri ve çocukları hatta yetişkinleri bile teşvik etmek için heyecanlandıran birçok etkinliğe sahip. Burada SOLO Türk’ün, Türk Yıldızları’nın yaptığı gösteriler TUSAŞ’ın ürettiği ATAK helikopterleri, HÜRKUŞ, HÜRJET ve yine BAYKAR firmasının üretmiş olduğu TB3 gibi çeşitli savunma sanayi araçlarının uçuşu gerçekleşiyor. Bu tarz yerli ve milli teknoloji hamlesinden ortaya çıkan ürünleri görmek insanları çok heyecanlandırıyor ve bu tür etkinlik ve gösterilerin her yıl katılımın artmasına da vesile olduğunu söyleyebilmek mümkün.” Dedi.

ADETA BİR BİLİM ŞENLİĞİ HAVASINDA GEÇİYOR
Savunma sanayi, hava sanayi kodlama, yazılım, mühendislik gibi birçok kategoride düzenlenen TEKNOFEST’in adet bir bilim şenliği olduğunu söyleyen Ersoy, burada gösterilerin yanı sıra büyük küçük her firmanın AR-GE süreçlerine de tanıklık etmenin mümkün olduğunu dile getirdi.

Ersoy, ‘TEKNOFEST’in tamamen bir bilim şenliği olduğunu söyleyebiliriz. Sadece uçakların, helikopterlerin sergilendiği, gösterilerin olduğu bir yer değil; burada firmaların AR- GE süreçlerine de şahit oluyoruz. Üniversite takımlarının kurulması, ortaya çıkan diğer gruplar, oluşumlar, firmalar, savunma ve havacılık sanayisinin ürünleri de yer alıyor. Burada herkes kendi ürünlerini sergiliyor.” Dedi.

BİR KERE BURAYA GELENLER BURANIN BÜYÜSÜNE KAPILIYOR
TEKNOFEST’İN gençlerin buranın atmosferinden çok etkilendiğini ve her sene daha iyi bir proje sunduklarını aktaran Ersoy, ‘Burada verdiğiniz emeğin karşılığını görebilmek insanı motive ediyor’ diyerek,

“Burada kendi takımımızdan bir örnek vermek gerekirse yaptığımız roket ses hızına yakın bir roketti ve onun sesini duymak bizi çok heyecanlandırmıştı. Bir yıl ve belki 1 yıldan fazla emek verdiğiniz bir çalışmanın, ürettiğiniz, tasarladığınız elektrikli araç, su altı aracı, İHA gibi bir ürünün burada olduğunu görmek çok gurur verici oluyor. Ve bu yarışmalara katılanlar sadece bir kere katılıp bırakanlar değil; her sene bir öncekinin daha iyisini yapmaya çalışan insanlar. Buranın büyüsüne kapılıp hep bir fazlasını yapmak istiyorlar çünkü burada olmak insanları motive ediyor.” Acıkmalarına yer verdi.

BİR SONRAKİ YIL İÇİN HAZIRLIKLAR ŞİMDİDEN BAŞLADI
Proje öğrencisi Ersoy, TEKNOFEST’in bu yıl Adana’da gerçekleşmesinin onları ev sahibi yaptığını e bundan memnuniyet duyduklarını belirterek, bir sonraki yıl için hazırlıklarına ise başladıklarını vurguladı.

Ersoy, “TEKNOFEST’in bir sonraki yıl hazırlıklarında da yer almayı düşünüyoruz. Lisans düzeyinde ne kadar katılabileceğimiz varsa şu anda katılmayı düşünüyoruz. Orta irtifa, yüksek irtifa ve zorlu görev kategorilerinde yarışmaya katılmak gibi hedeflerimiz var. Aynı zamanda destek gördüğümüz takdirde şu anda Amerika’da düzenlenen Roket Mühendisliği Yarışması'nda da bu işi yapmayı düşünüyoruz. TEKNOFEST dışında takımımız ROKETSAN’ın sıvı yakıtlı roket motoruyla ilgili de bir projemiz de devam ediyor.” Açıklamalarına yer verdi.
