Tayvan krizi adım adım savaşa gidiyor! Çin mi ABD mi? Hangi ordu daha güçlü? İşte askeri güç dengesi...
Tavyan geriliminde Çin ile ABD karşı karşıya geldi dünya ayağa kalktı. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Pasifik ülkeleri turunda Tayvan ziyareti gerginliği en üst seviyeye çıkardı. Çin bu ziyaret üzerinden ABD'ye ve Tayvan'a gözdağı verirken, hava kuvvetlerini de harekete geçirdi. Peki bu üçlü gerilimde ordu gücü yönünden avantaj kimde? İki süper gücü karşı karşııya getiren krizde hangi ordu daha güçlü?

Çin-Tayvan-ABD gerilimi zirve yapmış durumda. Çin'in tüm uyarılarına rağmen Tayvan'a giden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi oldukça net açıklamalara imza atarken Çin'den jet hızında yanıt geldi. Tayvan'da bir dizi görüşme gerçekleştiren Pelosi bugün Tayvan'dan ayrıldı. Süper güçleri karşı karşıya getiren ziyaret sonra ermesine rağmen gerilimde tansiyon düşmedi. Pasifik'te ABD, Çin ve Tayvan ordularını karşı karşıya getiren krizde dünyanın korktuğu savaş her an çıkabilir...

ÇİN: PELOSİ ŞOV YAPIYOR
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, bakanlıkta düzenlenen basın toplantısında ABD’nin “tek Çin” ilkesini izleme konusunda Pekin’e verdiği taahhütleri yerine getirmediğine işaret ederek, ‘‘Hiçbir ülke, hiçbir güç ve hiç kimse Çin hükümetinin ve halkının ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğünü koruma kararlılığı konusunda yanlış hesaplar yapmamalı’’ dedi. Sözcü Chunying, Çin’in ‘‘ulusal yeniden birleşme’’ hedefini gerçekleştirme gücüne ve iradesine sahip olduğunu belirtti.

Chunying, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretini ‘‘şov’’ olarak nitelendirerek, ‘‘Pelosi, kendi ülkesindeki sorunlara göz yumarken, dışarıda şov yapmayı sürdürüyor’’ dedi. Sözcü, ‘‘Ziyaret, ABD’nin insan hakları kisvesi altında diğer ülkelerin iç işlerine müdahalesinin açık bir örneği olduğu gibi, Çin’i istikrarsızlaştırmaya ve Çin’in kalkınmasını engellemeye yönelik art niyetini gösterdi’’ ifadelerini kullandı.

ABD’nin Çin’i kışkırtmak için bulunduğu her tür girişimde kendini küçük düşürdüğünü söyleyen Sözcü Chunying, ‘‘Pelosi'nin Tayvan ziyareti demokrasi ile ilgili bir konu değil, Çin'in egemenliği ve toprak bütünlüğü ile ilgili bir konudur’’ dedi.

Pelosi'nin ‘‘tehlikeli provokasyonunun’’ tamamen kişisel siyasi kazançlar hedeflediğini savunan Hua Chunying, ‘‘Tribünlere oynayan Pelosi ancak bundan zarar gören iki ülke arasındaki ilişkiler ile bölgenin barış ve istikrarıdır” şeklinde konuştu.

Çin’in Tayvan çevresindeki askeri tatbikatlarının seyrüsefer serbestisi sorunları oluşturacağını düşünmediğini ifade eden Chunying, ülkenin askeri eylemlerinin de meşru olduğunu belirtti. Pekin’in Tayvan’a yaptırım uygulayıp uygulamayacağı sorusu üzerine Sözcü Hua Chunying, ‘‘Ektiklerini biçecekler. Söz konusu karşı tedbirler güçlü ve etkili olacak’’ dedi.

ÇİN ASKERİ TATBİKAT DÜZENLEYECEK
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti Çin tarafından eleştirilirken, Çin Ticaret Bakanlığı Tayvan’a doğal kum ihracatını kestiklerini duyurdu. Öte yandan Pelosi’nin uçağının Tayvan’a inmesinden kısa bir süre sonra Çin ordusu, adanın çevresinde konvansiyonel füze atışlarını da içeren yoğun askeri tatbikatlar düzenleneceğini açıkladı. Tatbikatların pazar gününe kadar sürmesi bekleniyor. Tayvan ise Çin’e ait 21 savaş uçağının bugün Tayvan’ın hava savunma bölgesine girdiğini açıkladı. Çin’in paylaştığı harita ve koordinatlara göre söz konusu askeri tatbikatların bazılarının Tayvan’ın hava ve deniz sahasını da içerdiği iddia edildi.

ING-WEN: ZİYARET DÜNYAYA BİR MESAJ VERİYOR
Ing-wen, açıklamasında, Pelosi ile tanışmak ve Tayvan'a uzun süredir devam eden desteğini tanımak bir zevk. Ziyaretiniz yalnızca ABD kongresinin ikili ilişkilere verdiği güçlü desteği yansıtmakla kalmıyor, aynı zamanda dünyaya demokrasilerin ortak zorluklar karşısında bir arada durduğuna dair bir mesaj da veriyor dedi.

Beraberindeki 5 kişilik heyetiyle gerçekleştirdiği Asya turu kapsamında Tayvanı ziyaret eden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wenle bir araya geldi.

Görüşmeye dair sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Pelosi, Heyetimiz bugün Tayvan Devlet Başkanı Ing-wen ile görüşme ayrıcalığına sahip oldu. Amerika ve Tayvan'ın ekonomik bağlarımızı nasıl derinleştirebileceğini, güvenlik ortaklığımızı nasıl daha da güçlendirebileceğini ve ortak demokratik değerlerimizi nasıl savunabileceğini tartıştık ifadelerini kullandı.

UĞURLU BULUTLAR NİŞANINI ALMAK BENİM İÇİN BÜYÜK BİR ONURDU
Pelosi ayrıca, kendisine Uğurlu Bulutlar Nişanı adı verilen madalya verildiğini belirterek, Ayrıca Tayvan Devlet Başkanı Ing-wenden, değerli dostluğumuzun bir sembolü olan Özel Büyük Kordonlu Uğurlu Bulutlar Nişanını almak benim için büyük bir onurdu. Şüphesiz ki, Amerika, şimdi ve gelecek on yıllar boyunca Tayvan halkına olan bağlılığımızda sarsılmaz olmaya devam ediyor dedi.

JAPONYA: BARIŞÇIL ÇÖZÜMDEN YANAYIZ
Japonya Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno Tokyo'nun, Pekin'in Tayvan yakınlarında askeri tatbikat başlatma planıyla ilgili endişelerini Çin'e ilettiğini söyledi. Matsuno, Japonya hükümetinin Tayvan sorununun diyalog yoluyla barışçıl bir şekilde çözülmesi gerektiği konusunda kararlı olduğunu ifade etti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti, adayı kendi topraklarının parçası olarak gören Çin'in tepkisini çekerken, bölgede artan gerilimle ilgili Japonya hükümetinden yorum geldi. Japonya Baş Kabine Baş Sekreteri Hirokazu Matsuno, Tokyo'nun Pekin'in Tayvan yakınlarında askeri tatbikat başlatma planıyla ilgili endişelerini Çin'e ilettiğini belirterek, Japonya hükümetinin Tayvan sorununun diyalog yoluyla barışçıl bir şekilde çözülmesi gerektiği konusunda kararlı olduğunu söyledi.

Çin'in planlandığı askeri faaliyetlerin Japonya'nın Münhasır Ekonomik Bölgesi'ni etkilemesi dolayısıyla hükümetin endişeli olduğunu kaydeden Matsuno, Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarın sadece Japonya'nın güvenliği için değil, aynı zamanda uluslararası toplumun istikrarı için de önemli olduğunu vurguladı. Japonya'nın, Pelosi'nin Tayvan ziyaretini destekleyip desteklemediği sorusuna ilişkin yorum yapmaktan kaçınan Matsuno, ülkesinin Tayvan sorununun barışçıl çözümü için diplomatik çabaları teşvik etmeyi sürdüreceğini de sözlerine ekledi.

LAVROV ZİYARETİ ABD'NİN UKRAYNA YAKLAŞIMINA BENZETTİ
Çin-ABD arasında tansiyonun yeniden yükselmesine yol açan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretine Rusya'dan da tepki geldi. Myanmar'da bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Pelosi'nin ziyaretinin Washington'un Ukrayna'daki durumla ilgili yaklaşımının aynısını yansıttığını söyledi. Ziyaretin Washington'un Çin'i kızdırmak için kasıtlı bir girişimi olduğunu söyleyerek ABD'yi eleştiren Lavrov, "Onları neyin harekete geçirdiği konusunda yorum yapmak istemiyorum. Ancak Washington'un Ukrayna'daki durumla ilgili aynı çizgisini yansıttığı konusunda hiçbir şüphem yok. Bu ziyaret, ABD'nin dokunulmazlığını herkese kanıtlama arzusunu yansıtıyor. Bunun Çin için ne anlama geldiği çok iyi bilinirken, birdenbire böyle bir sıkıntı çıkarmak için başka bir neden göremiyorum" ifadelerini kullandı.

Çin’in ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’a gerçekleştirdiği ziyarete yönelik tepkileri sürüyor. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, ABD’nin Çin’in egemenliğine müdahale ettiğini belirterek söz konusu ziyareti kınadı.

Bakan Wang, Pelosi’nin ziyaretinin "tek Çin" ilkesinin ihlali ve Çin’in egemenliğinin kötü niyetli ihlali olduğunu vurguladı. Ziyaretin "açıkça siyasi provokasyon" olduğunu savunan Wang, ziyaretin Çin halkında öfkeye de yol açtığını kaydederek, "Bu, bazı ABD’li politikacıların Çin-ABD ilişkilerinde sorun çıkaran ve ABD’nin Tayvan Boğazı’nda barış ve bölgesel istikrarın ’en büyük yok edicisi’ haline geldiğini bir kez daha kanıtlıyor" ifadelerini kullandı.

Washington yönetimine mesaj gönderen Wang, "ABD, Çin’in yeniden birleşme sürecine müdahale etme, Çin’in gelişimini sabote etme, jeopolitik durumu manipüle etme ve doğru ile yanlışı karıştırma fantezisinden vazgeçmeli" diyerek Tayvan’ın Çin’in bir parçası olduğunu ve yeniden birleşmenin gerçekleşmesinin kaçınılmaz olan tarihsel bir sonuç olduğunu kaydetti.

Wang, "Tayvan’ın bağımsızlığını savunan ayrılıkçı güçlere veya dış güçlerin müdahalesine asla izin vermeyeceğiz" dedi. ABD’nin Tayvan’ın bağımsızlığını ne şekilde desteklediğinin önemli olmadığını söyleyen Wang, "ABD, Tayvan’ın bağımsızlığını savunan güçleri ne kadar desteklerse desteklesin, çabası başarısız olacak ve geriye diğer ülkelerin içişlerine büyük ölçüde müdahale ettiğine dair yalnızca daha kötü kayıtlar bırakacak" ifadelerini kullandı.

ÇİN TURUNÇGİLLER VE İKİ TÜR BALIĞIN İTHALATINI DURDURDU
Çin Gümrükler Genel İdaresinden yapılan açıklamada ise Tayvani'dan turunçgil ve iki tür balığın bugünden itibaren ithalatının durdurulduğu bildirildi. Greyfurt, limon ve portakal dahil olmak üzere turunçgillerin yanı sıra kılkuyruk balığı ve dondurulmuş istavritin ana karaya girişinin ilgili düzenlemelere uygun olarak askıya alındığı ve ilgili işletmelerin bilgilendirileceği aktarıldı. Pekin yönetiminin söz konusu ithalat hamlesi, Pelosi'nin ziyaretine karşı Tayvan'a "ekonomik yaptırım" olarak yorumlandı.

ÇİN: KENDİ YIKIMINI HIZLANDIRACAK
Çin Devlet Konseyi Tayvan İşleri Ofisinden yapılan açıklamada, Tayvanın bağımsızlığının ve ayrılıkçıların asla başarılı olamayacağı ifadelerine yer verilerek, Tsai Ing-wen ve yetkilileri, bağımsızlık provokasyonu yapmak için dış güçlerle işbirliği yapmaları konusunda uyarıyoruz. Bu yalnızca kendi yıkımını hızlandıracak ve Tayvan'ı felaketin uçurumuna itecektir. Tarih, Tayvan'ın bağımsızlığı için ayrılıkçılığın asla başarılı olmayacağını, ülkenin ve milletin çıkarlarına ihanet etmenin tam bir başarısızlık olacağını kanıtladı. Kanıtlamaya da devam edecek. Hiç kimse veya hiçbir güç, Çin halkının ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü savunma konusundaki güçlü kararlılığını, kararlı iradesini ve güçlü yeteneğini küçümsememelidir denildi.

PELOSİ'YE ŞEREF MADALYASI
Tayvan'ı kendi topraklarının parçası olarak gören Çin'in tepkisine rağmen adaya gelen ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, bugün Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile görüşme gerçekleştirdi. Tsai görüşmede Pelosi'ye, Tayvan'ın en yüksek dereceli sivil madalyası ve "Uğurlu Bulutlar Düzeni" adı verilen şeref madalyası ile özel şeridini takdim etti.

Tsai, ABD Başkanı Joe Biden ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'ten sonra üçüncü en üst düzey ABD'li yetkili olan Pelosi'ye Tayvan'a bu kritik dönemde verdiği somut destek için teşekkür etti. Tsai, Tayvan'ın artan askeri tehditler karşısında geri adım atmayacağını, bağımsızlığına sahip çıkacağını ve "demokrasiyi savunma hattını koruyacağını" söyledi. Pelosi'yi Tayvan'ın en güvenilir dostlarından biri olarak gördüklerini kaydeden Tsai, ABD'nin güvenilir bir ortak olduğunu ve güvenlik, ekonomik kalkınma ve tedarik zinciri konularında iş birliğini güçlendirmek için ABD ile çalışmaya devam edeceklerini de vurguladı.

TAYVAN'A DESTEK SÖZÜ
Tayvan'ı 25 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olan Pelosi ise söz konusu ziyaretini ABD'nin Tayvan'a olan desteğinden vazgeçmeyeceğini kesin bir şekilde açıklığa kavuşturmak için gerçekleştirdiğini ifade etti. Tayvan'ın tarihi özgürlüğü seven tüm insanlar için bir ilham kaynağı olarak niteleyen Pelosi, kadın bir lider tarafından yönetilen Tayvan'ın demokrasisinin ise dünyanın en özgür demokrasilerinden biri olduğunu belirtti. "Dünyada bir direnç adası" olarak gördüğü Tayvan'ın "umut, cesaret ve kararlılıkla barışçıl ve müreffeh bir gelecek inşa etmenin mümkün olduğunu" gösterdiğini kaydeden Pelosi, gezinin 3 temel direğinin güvenlik, ekonomi ve demokratik yönetim olduğunu, ABD'nin 3 alanda da iş birliğini sürdürmeye hazır olduğunu ifade etti. Pelosi, ABD- Tayvan dayanışmasının şimdi her zamankinden önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

İŞTE ÇİN, ABD VE TAYVAN'IN ASKERİ GÜÇ DENGELERİ
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin muhtemel Tayvan ziyareti Pasifik'te bir savaşı tetikleyebilir. Dünyanın başlamasından korktuğu bu savaşta iki süper gücün askeri kapasitesi merak konusu oldu. İşte 2022 yılı itibarıyla Çin, ABD ve Tayvan ordularını kritik bilgileri...

İNSAN GÜCÜ
ABD
334 milyon 998 bin 398

ÇİN
1 milyar 397 milyon 897 bin 720

TAYVAN
23 milyon 572 bin 052

MEVCUT İNSAN GÜCÜ
ABD
147 milyon 399 bin 295

ÇİN
754 milyon 864 bin 769

TAYVAN
12 milyon 257 bin 467

HİZMETE UYGUN İNSAN GÜCÜ
ABD
122 milyon 274 bin 415

ÇİN
619 milyon 268 bin 690

TAYVAN
1 milyon 60 bin 742

HAZIR İNSAN GÜCÜ
ABD
1 milyon 390 bin

ÇİN
2 milyon

TAYVAN
170 bin

YEDEK İNSAN GÜCÜ
ABD
442 bin

ÇİN
510 bin

TAYVAN
1 milyon 500 bin

PARAMİLİTER GÜÇ
ABD
0

ÇİN
624 bin

TAYVAN
11 bin 500

SAVUNMA HARCAMALARI
ABD
770 milyar dolar

ÇİN
230 milyar dolar

TAYVAN
16 milyar 800 milyon dolar

DIŞ BORÇ
ABD
20 trilyon 275 milyar 951 milyon dolar

ÇİN
2 trilyon 027 milyar 950 milyon dolar

TAYVAN
189 milyar 684 milyon dolar

ASKERİ UÇAK
ABD
13247

ÇİN
3285

TAYVAN
741

SALDIRI UÇAĞI
ABD
1957

ÇİN
1200

TAYVAN
288

HELİKOPTER
ABD
5463

ÇİN
912

TAYVAN
208

TANK
ABD
6612

ÇİN
5250

TAYVAN
1110

ZIRHLI ARAÇ
ABD
45193

ÇİN
35000

TAYVAN
3472

DENİZ GÜCÜ
ABD
484

ÇİN
777

TAYVAN
117

UÇAK GEMİSİ
ABD
11

ÇİN
2

TAYVAN
0

DENİZALTI
ABD
68

ÇİN
79