Taşımalı eğitim nedir, ne demek? Deprem bölgesindeki öğrencilerin nakil işlemleri nasıl yapılacak, 2023 Taşımalı Eğitim modülü ve yönetmeliği nasıl, şartları ne?
Milli Eğitim Bakanı Özer, depremden etkilenen 10 ildeki lise öğrencileri için 71 ilde 1 milyon 279 bin öğrenci kapasitesi oluşturduklarını bildirdi. Özer, "Depremden etkilenen 10 ilde çadır merkezleri, yurtlar, konteyner merkezleri gibi konaklama alanlarını taşımalı eğitim kapsamına aldık." Dedi. Söz konusu açıklamanın ardından taşımalı eğitim hakkında yapılan aramalar arttı. Peki, Taşımalı eğitim nedir, ne demek? Deprem bölgesindeki öğrencilerin nakil işlemleri nasıl yapılacak? Taşımalı Eğitim modülü ve yönetmeliği nasıl? İşte taşımalı eğitim ve şartlarına dair merak edilenler...

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, deprem bölgesindeki eğitim öğretime ilişkin açıklamalarda bulundu. Depremlerin ardından 71 ilde, okul öncesinden liseye kadar tüm eğitim kademelerinde okulların 20 Şubat'ta açılacağını dile getiren Özer, 10 ilde ikinci dönem tüm sınıf ve kademelerde devam şartı aranmayacağını belirtti. 10 ilde taşımalı eğitime başlanacağını belirten Bakan Özer, "10 ilde kalan öğrencilerimizi ücretsiz olarak okula götüreceğiz. Sıcak yemeklerini vereceğiz ve tekrar taşımasını sağlayacağız." dedi. Bakan Özer, "20 Şubat'ta 71 ilde eğitim-öğretime başlayacağız. Hayatı normalleştirmemiz için öncelikle eğitimi normalleştirmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı. Peki, Taşımalı eğitim nedir, ne demek? Deprem bölgesindeki öğrencilerin nakil işlemleri nasıl yapılacak? Taşımalı Eğitim modülü ve yönetmeliği nasıl?

TAŞIMALI EĞİTİM NEDİR, NE DEMEK?
İlköğretimde, okulu olmayan köy ve benzeri kırsal yerleşim yerlerinden okulun bulunduğu yere öğrencileri araçlarla günü günübirlik götürüp getirerek yapılan eğitim.
Taşımalı eğitimde zorunlu öğrenim kapsamındaki ilköğretim öğrencilerin ilçe, il gibi daha büyük yerleşim birimlerindeki merkez ilköğretim okullarına günübirlik olmak üzere taşınması ile yapılan eğitime denir.

Nüfusu az ve dağınık yerleşim birimlerinde bulunan ve birleştirilmiş sınıf uygulaması yapan mecburi öğrenim çağındaki öğrencilerin merkezi yerlerdeki ilköğretim kurumlarına günübirlik taşınarak, eğitim öğretim verilmesini sağlamak amacıyla MEB İlköğretim Genel Müdürlüğü'nce 1989-1990 öğretim yılının ikinci yarısından itibaren Kırıkkale ilinde 3, Kocaeli ilinde 2 merkezde olmak üzere, deneme mahiyetinde pilot uygulama olarak "Taşımalı İlköğretim Uygulaması" başlatıldı.
Bu öğretim yılında, 2 ilin 12 okul ve yerleşim biriminden 305 öğrenci beş merkez okula taşındı. MEB, arzuladığı verimi elde etmesi üzerine de 1990-1991 öğretim yılından itibaren "Taşımalı İlköğretim Uygulaması"na geçti.

Toplu taşıma hizmeti bulunmayan, öğrencisi taşıma kapsamına alınacak okul ve yerleşim biriminin seçiminde;
a) Nüfusun az veya dağınık olması, öğrenci sayısındaki yetersizlik, yerleşim yerinin coğrafi özellikleri, yol şartları,
b) Eğitime erişim ihtiyacı olan öğrencinin sürekli veya geçici ikamet ettiği yerleşim yerinde bu ihtiyacını karşılayacağı türde eğitim kurumu bulunmaması veya bu kurumların kapalı olması,
c) Doğal afetler, salgın hastalıklar, can ve mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmedik olayların ortaya çıkması ve/veya bu olaylar sonucunda; tamir, güçlendirme, bertaraf veya tedavi çalışmaları yapılıyor olması,
ç) Göçler ve mevsimlik işçi hareketleri olması, gibi özellikler aranır.
(2) Öğrencisi taşınacak yerleşim yerinin taşıma merkezine uzaklığının en az 2 kilometre olması esas olup, 50 kilometreden daha fazla mesafeden taşıma yapılmaz. Birinci fıkrada sayılan özellikler sebebiyle bu mesafelerin artırılıp azaltılmasına gerekçe belirtmek suretiyle Planlama Komisyonu karar verebilir.
(3) En az bir ders yılı parasız yatılı öğrenim gören ortaöğretim öğrencileri taşıma kapsamında değerlendirilebilir. Parasız yatılılıktan öğrenci taşıma uygulamasına geçişler için başvurular, öğrenci velisi tarafından parasız yatılı olarak öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne, ders bitiminden temmuz ayının sonuna kadar yapılır. Okul müdürlüklerinden gelen bu veriler, parasız yatılılık ve bursluluk komisyonunun görüşleri de alınarak Planlama Komisyonunca değerlendirilir.

TAŞIMALI EĞİTİM HANGİ İLLERDE UYGULANIYOR?
Taşımalı eğitim, depremden etkilenen iller olan Kahramanmaraş, Adana, Gaziantep, Hatay, Malatya, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adıyaman'da uygulanacak.
ÖĞRENCİ NAKİLLERİ DİĞER İLLERE ALDIRILDI
Milli Eğitim Bakanı Özer, deprem bölgesindeki eğitim-öğretim süreçlerine ilişkin şöyle konuştu:
"Çadır merkezleri, yurtlar, konteyner merkezleri gibi konaklama alanlarını, taşımalı eğitim kapsamına aldık. Buradaki öğrencileri, ücretsiz olarak okullarına taşıyıp geri konaklama alanlarına taşıyacağız. 10 ilde aileler isterlerse diğer illerdeki okullara çocuklarını nakledebilecekler. İlkokul ve ortaokullarda kapasite sorunumuz bulunmamakta. 10 ilde liselerde 1 milyon 29 bin öğrencimiz var. Bu öğrenciler için 71 ilde, 1 milyon 279 bin öğrenci kapasitesi oluşturduk. Şu ana kadar bu kapsamda 3 bin 681 öğrenci nakillerini diğer illere aldırdı."
Mahmut Özer, özel öğretim kurumlarının yüzde 3 oranındaki tam burslu öğrenci okutma şartını yüzde 10'a çıkarttıklarını anımsatarak, "Böylece oluşan yüzde 7'lik yeni kapasite 10 ildeki öğrenciler için kullanılacak. Bu amaçla özel öğretim kurumlarımızda 25 bin 133 öğrenci kapasitesi oluşturuldu. Şu ana kadar 828 öğrenci bu haktan yararlandı." bilgisini paylaştı.