Suriyeli işçi çıkmazı! Tarım sektörü endişeli, inşaatçı ve tekstilciler rahat
Suriye’de Esad yönetiminin devrilmesi ve Türkiye’deki Suriyelilerin bir kısmının ülkelerine dönmeye başlaması özellikle tarım sektörü içinde yeni bir tartışma başlattı. Sanayici, tekstilci ve inşaatçılar ise, “Çarklar döner, sorun olmaz. Herkes vatanında mutlu olsun” diyor

Türkiye’nin birçok kentinde kayıtlı ya da kayıtdışı çalışan çok sayıda Suriyeli göçmen olduğuna dikkati çeken Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Üyesi, Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, “Sektör panik halinde. Şu şartlarda, ülkesine dönen Suriyeli işçinin yerini dolduramayız” diye konuştu.

Hürriyet'ten Salim Uzun'un haberine göre Türkiye’nin birçok kentinde kayıtlı ya da kayıtdışı çalışan çok sayıda Suriyeli göçmen olduğuna dikkati çeken Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Üyesi, Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, “Sektör panik halinde. Şu şartlarda, ülkesine dönen Suriyeli işçinin yerini dolduramayız” diye konuştu.

‘DERDİMİZ ÜCRET DEĞİLDİ’
Sektörün Suriyeli göçmenleri ucuza çalıştırdığı için paniklediği yönündeki eleştirilere de yanıt veren İsmail Yılmaz, şöyle devam etti: “Biz kendi yurttaşımıza ne kadar ücret veriyorsak Suriyeliye de o kadar ücret veriyoruz. Ancak bizdeki sorun ücret değil çalışma alanı. Son dönemde tarımda çalışacak genç bulmak neredeyse imkânsız hale geldi. Zaten tarım sektöründeki göçmen işgücünün yıllar içinde katlanarak artması da bu yüzden.”

‘OLUMSUZ ETKİLER’
Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, “Panik yapacak bir durum yok. Geri dönüşün boyutu ne kadar olur bekleyip göreceğiz. Boyut büyük olsa da geri dönüş bir anda olmayacağı için Suriyeli göçmenlerin eksikliği bir şekilde doldurulacaktır. Tablo netleştikçe sektör de ona göre pozisyon alır” dedi.Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Hacısüleyman ise “Suriye’de yaşanan gelişmelerin elbette işgücüne etkileri olacak. Tarım sektöründe çalışan göçmenlerin gidişi, kısa veya uzun vaade farketmeksizin tarım sektörümüze olumsuz olarak yansıyacaktır. Tarım sektörümüz yerli işçi bulma konusunda büyük sıkıntı yaşıyor” ifadelerini kullandı.

TEKSTİLDE ÇALIŞAN EKSİĞ DEĞİL FAZLASI VAR
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, Suriyelilerin daha çok tekstil sektöründe iplik, boya, örme, dokuma tarafında çalıştığını belirterek, "Ancak sektörde işçi eksiği değil fazlalığı söz konusu. Yani yılbaşından itibaren bir miktar işçi çıkarma olacaktı. Dolayısıyla Suriyeli işçiler giderse işverenin eli rahatlar" ifadelerini kullandı.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkan Yardımcısı Özen Kuzu, büyük ve markalı proje yapan şirketlerde Suriyeli işçi çalıştırılmadığını belirterek, "Küçük firmalarda vardır belki ancak onun da oranı çok düşük. Ben deprem bölgesinde 10 binin üzerinde konut yapıyorum. Bölgede 7 bin çalışanımız var. Ancak hiç Suriyeli yok. İnşaat sektöründe bir sorun çıkmaz" şeklinde konuştu.
