Sıfır ve ikinci el araba fiyatlarında çarpıcı gelişme! Fiyatlar geri çekildi, kampanyalar geri döndü
Araba fiyatlarındaki köpük hükümetin attığı peş peşe atımlar sonrası geri çekilmeye başladı. Alınan kararlar doğrultusunda yatırım amaçlı araba alımının önüne geçildi. Bu durum sonrası sadece ihtiyacı olduğu için araba alıp satanlar pazarda kaldı. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak dikkat çeken detayların altını çizdi.

Araba fiyatlarındaki anormal artış, hükümetin adımları sonrası son buldu. Kararlar sonrası yatarım amaçlı araba alımının önüne geçildi. Bu durum piyasadaki arzı azaltınca sıfır ve ikinci el araba fiyatlarında geri çekilmeler başladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, bilinmesi gereken detayların altını çizdi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el araç piyasasıyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu. İnternetteki ilanlarda fiyatların şişirildiğine dikkat çeken Bolat, “Bu ilanlara ilişkin yönetmelikler çıkardık ve sahte ilanlara ilişkin ağır cezai müeyyideleri uygulayacağımız yönetmelik değişiklikleri yaptık, bunların neticesini görmeye başladık” demişti.

"Otomotiv piyasasında ikinci el fiyatlarında yüzde 10-15 düşüşler var” diyen Bolat, “Birinci elde artık stoklar ortaya çıkartılmak zorunda kalındı, ‘araç yok’ kelimesi artık gündemden büyük ölçekte düştü. Sıfır otomotivde de kolay kolay zam yapılamayan bir süreci yaşıyoruz” diye konuştu.

HÜKÜMET EN SON HANGİ ADIMLARI ATMIŞTI?
Hükümet tarafından en son şu adımlar atılmıştı: İlan sitelerinde ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ilanı vermek isteyenler, açık kimliklerini gizledikleri sahte hesaplar üzerinden ilan veremeyecek. Kişinin kendisine, eşine veya birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan ya da ilana konu taşınmaz veya taşıt sahibi tarafından yetkilendirilmediği taşınmazın veya taşıtın ilana konulması yasaklandı. Emlak komisyoncuları ve oto galericileri, sahip oldukları yetki belgeleri ile doğrulama yaparak, satışına yetkili oldukları taşıtı veya taşınmazı ilana koyabilecekler.

İkinci el motorlu kara taşıtları ve taşınmazların satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişiler, üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce kimlik doğrulaması yapmalarının yanı sıra, ilanın yayımlanmasından önce ilana konu ikinci el motorlu kara taşıtının veya taşınmazın ilanına yetkili olunduğuna dair doğrulama yapmakla yükümlü olacak. Mevzuata aykırı davrananlar hakkında her bir aykırılık için 10 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak.

FİYAT ARTIŞININ ÖNÜNE GEÇİLDİ
İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, hükümet tarafından adımlar için değerlendirmelerde bulunarak, "Bakanlığımızın aldığı kararlar biz sektör temsilcileri ile istişare edilerek, sorunların kalıcı şekilde ortadan kaldırılması maksadıyla hayata geçirildi. Bu bir süreç. Şimdiye kadar alınan bu kararlarla otomobil bir yatırım aracı olmaktan çıkarıldı, kayıt dışı ticaret maksatlı otomobil alan kişiler sektörden el çekti ve bu vesile ile reel kullanıcının otomobile erişimi geçmişe göre daha kolaylaştı. Öte yandan ikinci elde fiyat artışlarının önüne geçildi. Piyasamızın halen devam eden sürecin devamında, daha da sağlıklı şekilde seyrine devam edeceği kanaatindeyiz." dedi.

SIFIR VE İKİNCİ EL ARABADA SON DURUM NE?
Sıfır ve ikinci el araba fiyatları hakkında açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, "İkinci el piyasasında kapsamı genişletilen 6+6 yönetmeliği ve sıfır araçta yaşanan bollaşmanın yarattığı eş zamanlı etkiyle, fiyat artışlarının önüne geçildi. Spekülatif fiyatlamalar ortadan kalktı ve bu manada istenen fazla tutarlar geri çekilmeye başladı. Fiyatlar olması gerektiği seviyeye geliyor. Sıfır otomobil ise döviz kuru, ÖTV gibi faktörlerden etkileniyor." şeklinde konuştu.

ARAÇ ALIMINDA TALEP DÜŞTÜ
Yatırım amacıyla araç alınmasının bitirilmesinin ardından talebin düştüğünü ifade eden (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, "Şu an için hem sıfır hem ikinci el otomobilde düşük talep söz konusu. Yatırım veya kayıt dışı ticaret maksatlı araç alan kişilerin sektörden el çekmesi talebi etkiledi. Elbette bu durum bizler için önemli ve olumlu zira talep anlamında düşüş yaşansa da genel tabloya bakıldığında fiyatları olumsuz etkileyen ve sektörde iş işleyişini bozan ilk unsur olarak ciddi sorun teşkil ediyordu. Alınan kararlar neticesinde bu sorun önemli ölçüde ortadan kalkmış oldu.

Öte yandan krediye erişimde yaşanan zorluklar sebebiyle reel kullanıcı da beklemeye geçmiş durumda. Önümüzdeki süreçte Krediye erişimin kolaylaşması halinde piyasa tekrar hareketlenecek, bakanlıklarımız tarafından alınan kararların etkisiyle de geçmişe göre daha sağlıklı şekilde seyrine devam edecektir." dedi.

YIL SONU KAMPANYALARI GERİ DÖNDÜ
Talebin azalmasıyla birlikte araç üreticilerinin yeniden yıl sonu kampanyaları yapabileceğine dikkat çeken Ertemel, "Sıfır otomobilde artan üretim ve mevcut düşük talep etkisiyle tıpkı pandemi öncesi dönemlerde her sene sonu tekrarlanan, yıl sonu ve gelecek yıl başını kapsayan dönemlerde markalar kendi bünyelerinde düşük yada sıfır faizli kredi imkanı veya avantajlı indirimler gibi bazı kampanyalar düzenleyebilir.

İkinci el otomobilde de mevcut düşük talep devam ettiği taktirde fiyatlarda geçmişe göre daha kolaylıklar sağlanacaktır." ifadelerini kullandı.

2023 MODELLERİN SON 20 GÜNÜ
2023 model ve sıfır olarak satılan araçların 1 yaşında olmasına günler kaldı. Bundan dolayı markalar ellerindeki araçları satmak için kampanya üstüne kampanya yapmaya başladı. Takas destekleri, ekstra indirimler, sıfır faizli 12 aya varan krediler gibi birçok destekle ellerinde kalan 1 yaşındaki araçları satmaya çalışan bayiler müşterilerini bekliyor.İkinci el otomobillerde fiyat düşüşleri son 10 gündür yavaşladı. İlanlardaki fiyatlar son zamanlarda düşüşe yönelik değişim göstermemeye başladı.

2024’TE NELER BEKLENİYOR?
2024 yılıyla birlikte yerli otomobiller Ocak aynının ikinci haftasında showroomlarda yerlerini alacakken ithal otomobillerin Mart ayına doğru gelmesi beklentisi hakim durumdaDurum böyle olunca ithal otomobil almak isteyen kişilerin 2024 modeller için beklemesi gerekecek. Kısa süreli arz sıkıntısı oluşturacak bu durum nedeniyle otomobil fiyatlarında hareketlilikler yaşanabilir. Bunun dışında döviz kurlarındaki volatilite de otomobil fiyatları üzerinde etki oluşturabilir.

Tüm bunların yanında küresel enflasyon sorunları nedeniyle global anlamda ücretlerdeki değişiklik ve bunun domino etkisi yaratarak sektörlere ve imalatta kullanılan ürüne kadar olan yansıması da 2024 model ve ikinci el otomobil fiyatlarında değişikliği ortaya çıkarabilir.

İŞTE 500-700 BİN LİRA ARALIĞINDAKİ İKİNCİ EL OTOMOBİLLER…
Volvo S40 2010 model
Peugeot 508 2012 model
Toyota Auris 2010 model
Renault Fluence 2012 model

Opel Corsa 2011 model
Peugeot 301 2013 model
Fiat Linea 2015 model

Volkswagen Jetta 2012 model
Ford Fiesta 2011 model

Alfa Romeo Giulietta 2012 model
Dacia Stepway 2018 model
Seat Ibiza 2016 model
Citroen C-Elyyse 2018 model

Volkswagen Golf 2011 model
Toyota Corolla 2017 model
Opel Astra 2012 model

Hyundai Accent Blue 2014 model
Fiat Egea 2022 model

Ford Focus 2012 model
Renault Clio 2014 model